”Työvälineitä puuttuu”, ”Herättää toiveikkuutta” ja ”Ihan ok” – Näin oppositio kommentoi hallituksen suunnitelmia rajoitusten purusta - Politiikka | HS.fi

”Työvälineitä puuttuu”, ”Herättää toiveikkuutta” ja ”Ihan ok” – Näin oppositio kommentoi hallituksen suunnitelmia rajoitusten purusta

Koronarajoitusten purkamista koskevaa exit-suunnitelmaa käsiteltiin torstaina kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa Säätytalolla. Perjantaina se lähetetään lausuntokierrokselle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kuvattiin Säätytalolla helmikuussa.­

8.4. 8:33 | Päivitetty 8.4. 19:00

Eduskuntapuolueet käsittelivät torstaina hallituksen suunnitelmaa koronarajoitusten purkamisesta.

Lue lisää: Hallituksen suunnitelmaluonnos Suomen avaamiseksi: Näin eri rajoitukset poistuisivat huhti–elokuussa

Kokouksessa oppositiopuolueet saivat kuulla hallituksen suunnitelmista rajoitusten purkuun liittyen. Hallitus neuvotteli asiasta myöhään keskiviikkoiltana ja ilmoitti sen jälkeen, että suunnitelmaa koskeva aineisto avataan myös viikon pituiselle kommenttikierrokselle perjantaina.

Näin oppositiopuolueiden edustajat kommentoivat suunnitelmaa kokouksen jälkeen:

Perussuomalaisten Tavio: ”Se on ihan ok”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mielestä koronarajoituksia ei ole syytä lisätä, jos samaan aikaan ollaan siirtymässä kohti yhteiskunnan avaamista.

”Jos exit-strategian suunnitelma pitää paikkansa ja kesää kohti pystytään luopumaan rajoituksista, olisi hyvin epäjohdonmukaista, jos samanaikaisesti tuotaisiin uusia rajoituksia”, Tavio sanoo.

Hänen mukaansa tällainen toiminta antaisi aika sekavan signaalin.

Tavio viittasi lisärajoituksilla tietoihin, jotka koskevat esimerkiksi tiettyjen liikkeiden sulkemista.

Tavion mukaan perussuomalaiset katsoo, että ruokaravintoloiden rajoituksista tulisi luopua pikimmiten eli viimeistään 18. tätä kuuta, jolloin nykyinen ravintoloiden täyssulun toinen kolmen viikon jakso päättyy.

Kaiken kaikkiaan Tavio suhtautui hallituksen exit-suunnitelmaan myötämielisesti.

”Se oli ihan ok”, hän totesi toimittajille.

Kokoomuksen Orpo: ”Työvälineitä puuttuu”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perää hallitukselta lisää konkretiaa ja kunnianhimoa. Hänen mukaansa on hyvä, että suunnitelmaa tehdään, mutta se ei ole vielä valmis.

”Ensiarvio on se, että tämä on vielä kunnianhimoton ja siitä puuttuu työvälineitä”, Orpo sanoi.

Orpo nosti esille muun muassa pikatestien käytön, maskipakon sekä rokotuspassin.

”Minusta hallituksen pitäisi pistää todella paljon paukkuja siihen, että kotimainen rokotepassi saataisiin niin nopeasti kuin mahdollista ja sitten lähdettäisiin miettimään nyt samaan aikaan sen hyödyntämistä. Se olisi sellainen työväline, jolla saataisiin ravintoloita auki ja tapahtumatuottajille töitä ja meidän seniorimme, jotka ovat saaneet jo rokotteen, voisivat käydä museossa ja teatterissa”, Orpo sanoi tapaamisen jälkeen.

Orpon mukaan koronatilanne on edelleen vaikea ja käytössä olevista rajoitustoimista täytyy pitää kiinni.

”Tautitilannetta ei pidä väheksyä tällä hetkellä, vaikka aurinko paistaa ja mennään kohti kesää ja tilanne näyttää paremmalta.”

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen saapui Säätytalolle parlamentaariseen keskusteluun torstaina.­

Kristillisdemokraattien Räsänen: ”Herättää keväistä toiveikkuutta”

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kaipasi hallitukselta selkeää viestintää. Räsäsen mukaan viestintä on ollut ongelma koko koronaepidemian ajan. Ristiriitaisuutta on hänen mielestään nähtävissä myös koronarajoitusten purkamista koskevassa exit-suunnitelmassa.

”Samanaikaisesti puhutaan [yhteiskunnan] avautumisesta ja suunnitellaan maskilakia ja mahdollisesti yksityistilaisuuksien rajoituksia”, Räsänen sanoi.

Räsänen kertoi suhtautuvansa itse kriittisesti siihen, että vallitsevassa koronatilanteessa lähdettäisiin rajoittamaan esimerkiksi kotirauhan piiriin lukeutuvia tapaamisia. Räsänen ei ylipäätään kaipaa ankaria sanktioituja kieltoja lisää.

Räsänen sanoi tehneensä hallituksen ja opposition tapaamisessa Säätytalolla maskilakiin liittyvän konkreettisen ehdotuksen. Ajatuksena oli, että lakiin ei liitettäisi rangaistusta. Mallia voisi ottaa pyöräilykypärän käyttöä koskevasta sääntelystä.

”Poliisi ei silloin jakaisi sakkolappuja vaan mieluummin maskeja sellaisille ihmisille, joilla niitä ei ole”, Räsänen sanoi.

Räsänen kertoi suhtautuvansa myönteisesti koronarajoituksia koskevaan exit-suunnitelmaan, jota käytiin Säätalolla huolellisesti läpi.

”Kyllähän tämä sellaista keväistä toiveikkuutta herättää”, hän kertoi.

Räsänen ei pidä hallituksen exit-suunnitelmaa tautitilanteeseen nähden ennenaikaisena. Tilanteessa on nähtävissä hänen mielestään käänne parempaan. Noin miljoona ihmistä on rokotettu vähintään kerran, normaalista kausivaihtelusta saadaan apua ja positiivisia merkkejä on selvästi ilmassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat