Pääministeri Marin: Ravintoloiden täyssulusta ollaan näillä näkymin luopumassa 18. huhtikuuta - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin: Ravintoloiden täyssulusta ollaan näillä näkymin luopumassa 18. huhtikuuta

Sulun jälkeiselle ajalle ollaan asettamassa tiukkoja rajoituksia.

8.4. 10:52 | Päivitetty 8.4. 11:13

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan ravintoloiden täyssulusta ollaan näillä näkymin luopumassa 18. huhtikuuta, kun tämän hetkinen kolmen viikon sulku päättyy.

Marin kertoi asiasta torstaina saapuessaan Säätytalolle hallituksen ja opposition keskusteluun koronaviruksen exit-suunnitelmasta.

”Tämä lainsäädäntö on voimassa 18.4. asti. Tuon jälkeen tästä täyssulusta on näillä näkymin tarkoitus luopua”, hän sanoi.

Marin muistutti, että kolmen viikon sulkua on nyt jatkettu kerran. Mikäli siitä ei luovuttaisi, pitäisi hallituksen jälleen viedä eduskuntaan uutta lainsäädäntöä ja eduskunnan pitäisi arvioida, voidaanko sulkua jatkaa.

Hän korosti myös, ettei ravintoloiden osalta olla sulun jälkeen palaamassa normaalitilanteeseen. Sen sijaan tulossa on tiukkoja rajoituksia aukioloon, anniskeluun ja asiakaspaikkamääriin.

Pääministeri Sanna Marin saapui Säätytalolle parlamentaariseen keskusteluun koronan exit-strategiasta Helsingissä torstaina 8. huhtikuuta 2021.­

Eduskunta käsittelee paraikaa lakia, johon rajoitusten olisi määrä perustua täyssulun jälkeen. Marin muistutti, että tässä lainsäädännössä rajoitukset ovat tiukempia kuin ne olivat ennen sulkua.

Hallituksen lakiesityksen mukaan ravintoloiden anniskeluaika voitaisiin tautitilanteen niin vaatiessa säätää päättymään aikaisimmillaan kello 17 ja ravitsemisliikkeet suljettaviksi kello 18.

Alkoholipainotteisissa ravintoloissa asiakasmäärä voitaisiin rajoittaa kolmannekseen tavallisesta ja muissa ravintoloissa puoleen.

Lakiin kirjatut aukiolo- ja anniskelurajoitukset ovat enimmäisrajoituksia, joihin voidaan turvautua, kun ne ovat epidemian torjumiseksi välttämättömiä.

Asetuksilla voidaan toisin sanoen säätää myös kevyemmistä rajoituksista.

Ennen sulkua anniskelu piti lopettaa viimeistään kello 22 ja ravintoloiden ovet sulkea viimeistään kello 23. Ruokaravintoloissa oli käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista. Nämä rajoitukset ovat voimassa edelleen niillä alueilla, joilla täyssulkua ei ole katsottu tarpeelliseksi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi mietintönsä uusista rajoituksista keskiviikkona.

Se korosti muun muassa, että hallituksen pitäisi lain perusteella antamissa asetuksissaan kiinnittää tarkkaa huomiota eri ravintolatyyppien eroihin ja riskeihin niissä.

Sen mukaan ruokaravintoloiden sulkemisen asetuksella ennen klo 21:tä tulee olla ”erityisen korkean kynnyksen takana.”

Valiokunta katsoi, että hallituksen tulisi asetuksia antaessaan huomioida myös alueellinen tautitilanne ja antaa rajoituksia tarvittaessa eriytetysti myös maakuntaa pienemmälle alueelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat