Hallituslähde STT:lle: Rokotuspassi voisi tulla matkailuun muttei ehtona ravintolassa käyntiin, kokoomus käyttäisi laajasti - Politiikka | HS.fi

Hallituslähde STT:lle: Rokotuspassi voisi tulla matkailuun muttei ehtona ravintolassa käyntiin, kokoomus käyttäisi laajasti

Ravintoloiden täyssulku on näillä näkymin päättymässä ensi viikon lopussa, tiukkoja rajoituksia edelleen luvassa.

Hoitaja antoi rokotuksen koronarokoteasemalla Helsingin Jätkäsaaressa 8. huhtikuuta 2021.­

8.4. 18:21 | Päivitetty 8.4. 23:39

Hallitus pohtii mahdollisuutta edistää rokotuspassin käyttämistä matkailussa, kerrotaan hallituslähteestä STT:lle. Rokotuspassia ei kuitenkaan harkita kotimaan palveluiden, kuten kampaamoiden, ravintoloiden ja kirjastojen, käytön ehtona.

Torstaina pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi asiaa toimittajille Säätytalolla, jossa eduskuntapuolueet olivat koolla käsittelemässä hallituksen suunnitelmaa koronarajoitusten asteittaiseksi purkamiseksi.

”Lähtökohta pitää olla se, että suomalaisilla on oikeus käydä kirjastossa ja kampaamossa, kun nämä paikat ovat auki, riippumatta siitä, ovatko he saaneet rokotteen vai eivät.”

Marin kommentoi aihetta myös Twitterissä. Hallitus haluaa avata yhteiskuntaa kaikille, ei vain rokotteen saaneille. Marin kuitenkin lisää, että rokotetodistus olisi tärkeä väline matkailuun. Tapahtumien osalta hallitus on valmis selvittämään asiaa.

Marin kertoo myös twiitissään kuulevansa mielellään kokoomuksen näkemyksen rokotepassin käytännön toteutuksesta. Kokoomus on vaatinut, että rokotepassi tulisi ottaa käyttöön.

Hallituksessa tiettävästi pelätään rokotuspassin aiheuttavan muun muassa yhdenvertaisuusongelmia, koska eri ikäluokat olisivat erilaisessa asemassa keskenään. Marin sanoikin, että hänestä olisi kohtuutonta, jos nuoret eivät voisi käyttää yhteiskunnan palveluita sen takia, että sattuvat olemaan rokotusjärjestyksessä häntäpäässä.

Passin luominen ei Marinin mukaan olisi edes ajallisesti välttämättä tarkoituksenmukaista, sillä väestön pitäisi olla laajasti kesä-heinäkuussa ainakin kertaalleen rokotettu.

Oppositiopuolue kokoomus vaikutti olevan hyvin eri linjoilla hallituksen kanssa. Rokotuspassi olisi puolueesta merkittävä työkalu Suomen turvallisessa avaamisessa.

”Se olisi sellainen työväline, jolla saataisiin ravintoloita auki ja tapahtumatuottajille töitä ja meidän seniorimme, jotka ovat saaneet jo rokotteen, voisivat käydä museossa ja teatterissa”, sanoi puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo Säätytalolla.

Marinin mukaan ravintoloiden täyssulusta on tarkoitus näillä näkymin luopua 18. päivä tätä kuuta. Ravintoloiden sulkua on jatkettu pahimmilla epidemia-alueilla jo kerran. Nykyinen voimassa oleva kolmen viikon jakso päättyy ensi viikon lopussa.

Marin korosti, että ravintoloihin on kaavailtu täyssulun jälkeen tiukkoja rajoituksia aukioloon, anniskeluun ja asiakaspaikkamääriin. Rajoitukset ovat eduskunnan käsittelyssä.

Hallitus- tai oppositiopuolueista ei avattu medialle exit-keskustelun yksityiskohtia. Hallitus muokkaa vielä kokonaisuutta esitettyjen huomioiden perusteella. Perjantaina hallituksen suunnitelma on tarkoitus julkaista ja lähettää viikon pituiselle kommenttikierrokselle.

Kokoomuksen Orpo toivoi hallituksen exit-suunnitelmaan lisää konkretiaa, kunnianhimoa ja työvälineitä, joilla Suomi saadaan turvallisesti auki. Orpo nosti esille rokotuspassin lisäksi esimerkiksi pikatestien käytön ja maskipakon.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolestaan katsoi, ettei koronarajoituksia ole syytä lisätä, jos samaan aikaan ollaan siirtymässä kohti yhteiskunnan avaamista.

Myös kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Päivi Räsänen oli kriittinen esimerkiksi sen suhteen, että vallitsevassa koronatilanteessa lähdettäisiin rajoittamaan kotirauhan piiriin lukeutuvia tapaamisia.

Marin korosti, että Suomessa ei olla vielä siinä tilanteessa, että koronarajoituksia voitaisiin alkaa höllentää. Jos koronatilanne saadaan nyt pidettyä hallinnassa, kesää voidaan viettää normaalimmin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat