Ano Turtiaiselle ei tule edus­kunnassa seuraamuksia uhkaavaksi koetusta twiitistä - Politiikka | HS.fi

Ano Turtiaiselle ei tule edus­kunnassa seuraamuksia uhkaavaksi koetusta twiitistä

Eduskuntaryhmät ja puhemiesneuvosto puivat asiaa perjantaina. Eduskunnan keinot puuttua kansanedustajan käytökseen ovat vähäiset silloin, kun teko tapahtuu eduskunnan ulkopuolella.

Kansanedustaja Ano Turtiainen­

9.4. 8:22 | Päivitetty 9.4. 12:49

Eduskunnan puhemiesneuvosto ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat keskustelivat perjantaina kansanedustaja Ano Turtiaisen viime lauantaina lähettämästä uhkaavaksi koetusta twiitistä.

Ryhmissä oltiin yksimielisiä siitä, ettei minkäänlaista väkivallalla uhkailua voida hyväksyä, kertoi eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov (sd) tapaamisen jälkeen.

”Olimme hyvin yksimielisiä siitä, että väkivallalla uhkaamista ei hyväksytä. Ei avointa eikä piiloteltua.”

Sen kummempia seuraamuksia Turtiaiselle ei kuitenkaan ole tulossa, sillä eduskunta voi puuttua kansanedustajan käytökseen virallisin keinoin vain jos teko tapahtuu eduskunnassa.

Yhteinen ryhmien kannanotto olisi ollut mahdollinen, mutta ryhmät katsoivat, että puhemiehen kommentit asiasta riittävät, Filatov sanoo.

”Hänen [Turtiaisen] twiittauksensa on tuomittava, ja se oli yhteinen näkemys asiasta.”

Turtiainen kommentoi lauantaina mahdollista maskipakkoa viestipalvelu Twitterissä seuraavasti:

”Ystäväni sanoi – ’olen valmis tappamaan, jos jollekin tässä maassa pakolla laitetaan maski.’ No, en minäkään sellaista katsoisi sivusta. Terveisiä kollegoille, jotka olette maskipakon kannalla.”

Puhemiesneuvosto viestitti jo tiistain kokouksen jälkeen pitävänsä asiaa ”erittäin vakavana”.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) reagoi Turtiaisen viestiin tuoreeltaan viime viikonloppuna Twitterissä ja kirjoitti, että väkivallalla uhkaaminen on aina tuomittavaa.

Hän ei kiireeseen vedoten kommentoinut Turtiaisen tapausta HS:lle perjantaina.

Kansanedustajalle voidaan perustuslain mukaan antaa huomautus, jos hän ei esiinny vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä.

Toistuvasti järjestystä rikkoneelle kansanedustajalle voidaan antaa varoitus, tai hänet voidaan pidättää enintään kahdeksi viikoksi eduskunnan istunnoista.

Nämä toimet pätevät kuitenkin vain toimintaan eduskunnassa. Turtiainen esitti kommenttinsa viestipalvelu Twitterissä eli eduskunnan ulkopuolella. Eduskunnan viralliset keinot puuttua asiaan ovat siis rajallisia.

Eduskunnan ulkopuolista toimintaa koskevassa asiassa poliisi voi ottaa kansanedustajan toimet tutkittavakseen, jos siihen katsotaan olevan aihetta.

Toisen varapuhemiehen Juho Eerolan (ps) mukaan myös tätä sivuttiin perjantain keskustelussa ja näkemys oli, etteivät rikoksen tunnusmerkit sinänsä täyty tapauksessa.

Eerolan mukaan ryhmissä oltiin laajasti pettyneitä ja surullisia Turtiaisen käytöksen johdosta.

Turtiainen ei osallistunut kokoukseen. Hänelle annettiin kuitenkin mahdollisuus kertoa näkemyksensä kirjallisesti.

Turtiainen lähetti keskiviikkona puhemiehistölle ja eduskuntaryhmien puheenjohtajille viestin, jonka mukaan eduskunnan puhemiehistön on turha yrittää puuttua hänen tekemisiinsä eduskunnan ulkopuolella.

Turtiainen on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hänet valittiin eduskuntaan perussuomalaisten listalta Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Sittemmin hänet on erotettu puolueesta ja sen eduskuntaryhmästä. Hän muodostaa oman yhden hengen eduskuntaryhmänsä.

Turtiaisen toiminta eduskunnassa on aiheuttanut keskustelua myös aiemmin. Esimerkiksi hänen haluttomuutensa käyttää maskia salissa suositusten mukaisesti ja siitä syntynyt välikohtaus johtivat puhemies Vehviläisen ja Turtiaisen keskusteluun aiemmin tänä vuonna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat