Näin hallitus purkaisi korona­rajoituksia: Poikkeus­olot päättyvät ja ravintolat avautuvat huhtikuussa, yleisötilaisuudet voivat alkaa kesäkuussa - Politiikka | HS.fi

Näin hallitus purkaisi korona­rajoituksia: Poikkeus­olot päättyvät ja ravintolat avautuvat huhtikuussa, yleisötilaisuudet voivat alkaa kesäkuussa

Tavoitteena on päästä päättämään poikkeusolot huhtikuussa ja avata ravintoloita rajoitetusti.

9.4. 8:43 | Päivitetty 9.4. 11:16

Hallitus tiedotti perjantaina suuntaviivoista koronarajoitusten purkamiseen liittyen. Ne lähetetään viikon kestävälle kommenttikierrokselle. Kommentointimahdollisuus otakantaa.fi-palvelussa avautuu kaikille perjantaina iltapäivällä.

”Tavoitteena on luoda näkymä tulevista kuukausista yhteiskunnan eri toimijoille ja kansalaisille. Tilanne on edelleen vakava, ja rajoituksia ei voi purkaa huolettomasti. Jos pidämme epidemiatilanteen nyt hallinnassa, rajoituksia voi purkaa lähikuukausina”, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Suunnitelmat yhteiskunnan avaamiseksi perustuvat tutkimustietoon, ja niitä päivitetään, kun tietoa kertyy. Mikäli tautitilanne paranee nopeammin, rajoituksia voi purkaa nopeammin, ja toisin päin.”

Näin hallitus purkaisi koronarajoituksia:

Huhtikuu: Poikkeusolot päättyvät

Valmiuslain toimivaltuudet päättyvät.

Ravintolat avautuvat asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksin.

Lähiopetukseen palataan perusopetuksessa ja toisella asteella.

Toukokuu: Julkisia tiloja avataan

Lisärajoitukset epidemian nopean kiihtymisen uhan takia poistuvat, palataan alueellisiin toimiin.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta ulkona alkaa.

Avataan julkisia tiloja (esimerkiksi kirjastot) ja yksityisiä tiloja (esimerkiksi museot).

Sallitaan työmatkaliikenne EU-alueella.

Rokotetodistus tulee osaksi matkustamista.

Kesäkuu: Yleisötilaisuudet voivat alkaa

Kokoontumisrajoituksia lievennetään.

Ravintoloiden asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia lievennetään.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ulkona alkaa.

Yleisötilaisuudet alkavat osallistujarajoituksin.

Sisärajavalvonta päättyy.

Heinäkuu: Kokoontumisrajoituksia poistetaan

Kokoontumisrajoituksia lievennetään ja poistetaan.

Yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan.

Elokuu: Työmatkaliikennettä sallitaan myös EU:n ulkopuolelle

Työmatkaliikenne EU:n ulkopuolelle voidaan mahdollisesti avata.

Pääministeri Marin tiivisti kesänäkymän niin, että koulujen loppuessa lapset pääsevät kesäleireille, voi alkaa suunnitella mökkijuhannusta ja ravintoloissa ja terasseilla voi käydä turvatoimet huomioon ottaen.

Hän kuitenkin vetosi voimakkaasti kansalaisiin, että sosiaalisten kontaktien lisäämisen aika ei ole vielä. Tartuntaluvut ovat yhä korkeita.

”Nyt ei pidä järjestää yksityisiä tilaisuuksia. Ne ovat olleet merkittävä tartunnanlähde. Mutta jo kesäkuussa on tavoitteena purkaa rajoituksia, ja ystäviä ja sukulaisia voisi tavata, toki mieluummin ulkona kuin sisällä.”

Hallitus arvioi kahden viikon välein rajoitusten purkamisen edellytyksiä ja päivittää tavoiteaikataulua. Päätösten vaikutuksia koronatilanteeseen seurataan, ja uusia rajoituksia voidaan purkaa 2–3 viikon kuluttua edellisistä toimista.

Hallitus ja eduskunta päättävät esimerkiksi ravintoloiden rajoituksista, kun taas päätökset opetuksesta ja kokoontumisrajoituksista kuuluvat pääosin alueille. Hallitus on kuitenkin koko epidemian ajan ohjeistanut aluepäättäjiä rajoitusten tekemiseen.

Rajoitusten purkaminen edellyttää hallituksen mukaan ”vakaata epidemiatilannetta ja suotuisaa kehitystä” koko maassa. Arvio ei perustu vain yhteen numeraaliseen mittariin vaan epidemiatilannetta arvioidaan kokonaisuutena.

Vakaalla alueellisella epidemiatilanteella tarkoitetaan tilannetta, jossa tartuntojen 14 vuorokauden ilmaantuvuus alueella on laskenut vähintään kahden viikon ajaksi alle 50:een tai alle 25:een jokaista 100 000:ta henkeä kohden. Edellytyksenä on lisäksi, että positiivisten näytteiden osuus koronatesteistä laskee 1,5 prosenttiin tai pienemmäksi ja tartuntaketjut ovat hyvin hallinnassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat