Vaalit siirrettiin, mutta tartunta­määrät jäivät kauas pelätystä – Puolueiden mielestä päätös oli silti oikea, vain perus­suomalaiset eri mieltä - Politiikka | HS.fi

Vaalit siirrettiin, mutta tartunta­määrät jäivät kauas pelätystä – Puolueiden mielestä päätös oli silti oikea, vain perus­suomalaiset eri mieltä

”Sillä tiedolla, mikä meillä silloin oli, se oli viisain päätös tehdä”, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vaalien siirtämisestä.

Puoluesihteerit Antton Rönnholm, Riikka Pirkkalainen, Mikko Koikkalainen, Simo Grönroos ja Veli Liikanen­

13.4. 16:01

Kun päätös kuntavaalien siirtämisestä tehtiin maaliskuun alussa, näyttivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mallinnukset, että alkuperäisenä vaalipäivänä 18. huhtikuuta päivittäisten koronavirustartuntojen määrä olisi voinut olla 2 600–11 200.

Alkuperäinen vaalipäivä on nyt kuluvan viikon sunnuntaina. Tartuntamäärät ovat jääneet kauas pahimmista peloista.

Huhtikuun alun aikana uusia tartuntoja on raportoitu noin 200:sta noin 500:aan päivässä. Parina viime päivänä luvut ovat olleet noin 200–300.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja vaalien siirtoa puoltaneet eduskuntapuolueiden puoluesihteerit eivät kuitenkaan kadu päätöstä siirtää vaaleja.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).­

”Mielestäni on edelleen niin, että sillä tiedolla, mikä meillä silloin oli, se oli viisain päätös tehdä”, Henriksson sanoo.

Hänen mukaansa myös hallituksen rajoitustoimilla on ollut vaikutusta siihen, että tilanne on nyt niin paljon parempi kuin mitä maaliskuussa pelättiin.

”On erittäin hieno asia, että tartuntamäärät ovat lähteneet laskuun.”

Henriksson pitää hyvänä, että vaalien siirron myötä huomattavasti suurempi joukko suomalaisia on ehtinyt saada rokotteen vaalipäivään mennessä.

Hän muistuttaa myös, että vielä pari viikkoa sitten, kun eduskunta keskusteli hänen luottamuksestaan kuntavaalien siirtämisen takia, tartuntoja oli noin 700 päivässä.

Jos tilanne olisi tuolloin ollut se, että päätöstä vaalien siirrosta ei olisi vielä tehty, olisi keskustelua luultavasti käyty siitä, miksei niitä ole siirretty aiemmin, Henriksson uskoo. Päätös vaalien siirtämisestä olisi jouduttu tekemään viime tingassa, eikä se olisi ollut vastuullista, hän korostaa.

Samankaltainen viesti kuuluu kaikista vaalien siirtämistä kannattaneista eduskuntapuolueista.

Antton Rönnholm.­

”Se päätös tehtiin silloin tiedossa olevan informaation ja suositusten perusteella. En nyt tiedä, kannattaako lähteä jossittelemaan, että mitä olisi voinut olla tai ei olisi voinut olla”, sanoo Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Hän korostaa, että tärkeintä on, että ihmisillä on siirtopäätöksen myötä nyt varmuus siitä, että äänestämässä voi käydä turvallisesti. Tämä toteutuu, kun vaalit pidetään kesäkuussa.

Uusi vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

”Kyllä minun mielestäni se oli oikea päätös siihen hetkeen, mikä tehtiin.”

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen puolestaan sanoo olevansa ensi sijassa vain hyvin onnellinen siitä, että tautitilanne on kääntynyt parempaan päin.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.­

”Päätös ei ollut hätiköity, seison edelleen sen ratkaisun takana, joka tehtiin parhaan tiedon valossa silloin maaliskuun alkupuolella”, hän sanoo.

Pirkkalainen korostaa, että jos vaalit olisi järjestetty alkuperäisessä aikataulussa, olisi riskinä ollut, että hyvä kehitys olisi vaarannettu, kun kohtaamisia olisi tullut vaalipaikoilla.

THL:n mallinnus 2 600–11 200 mahdollisesta päivittäisestä tartunnasta nousi vaalien siirtoa koskevan keskustelun keskiöön, kun Henriksson otti sen esiin tiedotustilaisuudessaan yhtenä merkittävänä tekijänä siirtopäätöksen taustalla.

THL kuitenkin korosti jo tuolloin julkisuudessa, että kyseessä on mallinnus – ei ennuste – sillä esimerkiksi mahdolliset rajoitustoimet vaikuttavat tautitilanteen kehitykseen.

Lue lisää: THL:n luvut jopa 11 000 päivittäisestä tartunnasta vaikuttivat kuntavaalien siirtämiseen – Pääjohtaja Tervahauta: ”Oikea elämä on erilaista kuin kompuutteriin syötetty matematiikka”

Samalla THL arvioi, että epidemia on toukokuun ja kesäkuun vaihteessa rauhallisemmassa vaiheessa kuin alkuperäisenä vaalipäivänä ja että suurempi osa riskiryhmistä on tuolloin suojattu rokotuksien kautta. Tämä oli omiaan tukemaan vaalien siirtoa.

Ainoana eduskuntapuolueena siirtoa vastusti perussuomalaiset.

Simo Grönroos­

”Siirrolle ei ollut perusteita, kuten nähdään”, sanoo puoluesihteeri Simo Grönroos nyt.

”Nyt osoittautuu, että silloin jo heppoisilta näyttäneet laskelmat ovat todella pieleen menneitä.”

Perus­suomalaiset on syyttänyt oikeus­ministeriötä ja oikeus­ministeri Henrikssonia siitä, ettei ministeriö ryhtynyt riittäviin valmisteluihin vaalien järjestämiseksi ajallaan. Grönroos toistaa puolueen näkemyksen esimerkiksi siitä, että useissa muissa maissa vaalit on voitu järjestää pandemian oloissa.

”Lähinnä harmittelen koko systeemin uskottavuuden kannalta tätä siirtoa. Että jos näin heppoisin perustein lähdetään siirtämään vaaleja niin siinä on aikamoinen Pandoran lipas auki sitten”, hän sanoo.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen pitää erikoisena näkemyksiä, että tämän hetken tartuntaluvut osoittaisivat siirtopäätöksen vääräksi.

Mikko Koikkalainen­

”Minusta tässä halutaan nähdä onnistuminen epäonnistumisena, ja se on minusta vähän kiero tapa ajatella”, hän sanoo.

Samaa sanoo Sdp:n Rönnholm.

”On se tietysti surkeaa, jos tautitilanne on liian hyvä”, hän ironisoi.

Koikkalaisesta siirtopäätös oli jälkikäteenkin katsottuna oikea.

”Koronan torjunta on mahdollisesti nyt onnistunut niin hallitukselta kuin kansalaisiltakin. – – Eivät nämä luvut tarkoita sitä, etteivätkö ne riskit olisi olleet ja olisi vieläkin olemassa. Yhä on riski, että yksittäisissä kunnissa tulee merkittäviä ketjuja.”

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen kokee, että siirtopäätös tehtiin sen ajankohdan parhaimmalla tiedolla.

Veli Liikanen­

”Se oli viisain päätös, mitä siinä pystyttiin tekemään.”

Hänelle tärkein peruste siirrolle oli se, että tilanteen vaikeutuessa sama päätös olisi pahimmillaan voitu joutua tekemään vielä myöhemmin.

Liikanen uskoo, että jos vaaleja ei olisi siirretty maaliskuun alussa, olisi ne lopulta kuitenkin päätetty siirtää viimeistään, kun tartuntatilanne paheni ja liikkumisrajoituksia valmisteltiin, eli pari viikkoa myöhemmin. Tuolloin oltaisiin oltu jo hyvin lähellä ennakkoäänestyksen alkua.

”Se, jolla oli kristallipallo silloin ja joka tiesi, että luvut ovat nyt tällaiset, niin onnittelut hänelle.”

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoo, ettei matalista tartuntaluvuista voi olla kuin tyytyväinen. Hän pitää tärkeänä, että siirtopäätöksen myötä vaalit voidaan järjestää laillisesti ja turvallisesti.

Kristiina Kokko­

”Esimerkiksi karanteenissa olevien äänestäminen on paremmalla tolalla, ja toisaalta ennakko­äänestysaika on nyt niin pitkä, että se välillisesti vaikuttaa myös sairastuneiden ja vaalipäivänä sairaana olevien mahdollisuuteen käyttää äänioikeuttaan.”

Ennakkoäänestysaikaa pidennettiin vaalien siirron yhteydessä kahteen viikkoon. Lisäksi karanteenissa olevien kotiäänestyksiä hoitavat virkailijat on linjattu rokotettavan.

”Kaikkein tärkeintä on, että pandemia saadaan hallintaan ja selvitään tästä kriisistä”, Kokko sanoo.

Myös Rkp:n puoluesihteeri Fredrik Guseff puolustaa tehtyä päätöstä vaalien siirrosta.

Fredrik Guseff­

”Kaikki viittaa siihen, että päätös oli hyvin perusteltu sen suhteen, että ihmisiä on enemmän rokotettu siinä vaiheessa ja ihmiset voivat käydä turvallisin mielin äänestämässä.”

Asmo Maanselkä.­

Kristillis­demokraattien puolue­sihteeri Asmo Maanselkä sanoo, että THL:n lukuja oli vaikea ohittaa, ja siksi päätöstä on vaikea pitää vääränä.

”Kun on maallikko, niin mitä sitä voi muuta tehdä kuin uskoa siihen, mitä THL sanoo. Edelleen, jos lyötäisiin samat luvut pöytään, niin olisiko siinä vaihtoehtoa?”

Harry Harkimo.­

Liike Nytin Harry Harkimo puolestaan uskoo, että hallituksen valmistelemat liikkumis­rajoitukset ovat vaikuttaneet psykologisesti siten, että kontakteja on vältetty ja tartunnat ovat vähentyneet.

”Kunta­vaalit on siirretty ja hyvä, että tartunta­luvut ovat menneet alas. Turha tässä on vinkua ja valittaa, että olisi pitänyt pitää vaalit, kun niitä ei kuitenkaan enää voi pitää.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat