Ano Turtiainen kirjoitti suhtautuvansa poliisiin kuin ”pahimpaan viholliseen sodassa” – Rikos­oikeuden professorin mukaan ollaan hyvin lähellä lain rikkomista - Politiikka | HS.fi

Ano Turtiainen kirjoitti suhtautuvansa poliisiin kuin ”pahimpaan viholliseen sodassa” – Rikos­oikeuden professorin mukaan ollaan hyvin lähellä lain rikkomista

”Turtiainen on ylittänyt uuden kynnyksen suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa”, sanoo professori Kimmo Nuotio.

Kansanedustaja Ano Turtiainen­

13.4. 16:38 | Päivitetty 13.4. 17:20

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan kansanedustaja Ano Turtiaisen Facebook-päivitys on hyvin lähellä sitä, että se rikkoisi rikoslain pykälää julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Turtiainen sanoo tiistaina julkaistussa kirjoituksessaan suhtautuvansa poliisiin samalla tavalla kuin sodassa pitää suhtautua pahimpaan viholliseen. Turtiainen sanoo myös, ettei luota enää poliisiin. Hän viittaa julkaisussa viime viikonloppuna Helsingissä järjestettyyn koronarajoitusten vastaiseen mielenosoitukseen sekä yrityksensä poliisilta saamaan uhkasakkoon.

Turtiainen myös kirjoittaa, että maailma on sodassa ja ettei hän usko tilanteesta selvittävän ”ilman pahempia rähinöitä”.

Kimmo Nuotio­

”En lähtisi suoraan sanomaan, että tämä täyttää julkisen kehottamisen tunnusmerkit, mutta kyllä tässä maalataan sellainen kuva, että uhka tulee poliisin suunnalta ja että väkivallan käyttö poliisia kohtaan olisi oikeutettua. Se on hyvin vaarallista”, Nuotio sanoi STT:lle.

”Milloin tullaan julkisen kehottamisen puolelle, ei ole ihan selvää, mutta kyllä tässä aika lähellä aletaan olla sitä.”

Nuotio ihmettelee erityisesti sitä, että Turtiaiselta tulee tällainen somepäivitys vain muutamia päiviä sen jälkeen kun eduskunnan puhemiehistö, eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja valiokuntien puheenjohtajat olivat perjantaina koolla Turtiaisen edellisen kohua herättäneen somepäivityksen jälkeen.

”Ystäväni sanoi – ’olen valmis tappamaan, jos jollekin tässä maassa pakolla laitetaan maski.’ No, en minäkään sellaista katsoisi sivusta. Terveisiä kollegoille, jotka olette maskipakon kannalla”, Turtiainen kirjoitti tuolloin.

Puhemies Vehviläinen luonnehti twiittiä tuolloin ”uhkauksenomaiseksi”.

Ryhmissä oltiin yksimielisiä siitä, ettei minkäänlaista väkivallalla uhkailua voida hyväksyä, kertoi eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov (sd) HS:lle tapaamisen jälkeen.

”Olimme hyvin yksimielisiä siitä, että väkivallalla uhkaamista ei hyväksytä. Ei avointa eikä piiloteltua.”

Samalla kävi kuitenkin selväksi, että Turtiaiselle ei ole tulossa mitään seurauksia. Eduskunta voi puuttua kansanedustajan käytökseen virallisin keinoin vain jos teko tapahtuu eduskunnassa.

Lue lisää: Ano Turtiaiselle ei tule eduskunnassa seuraamuksia uhkaavaksi koetusta twiitistä

”Tämä on ihan yhtä hurja tai melkein hurjempikin kuin se edellinen viesti oli”, Nuotio sanoo viitaten Turtiaisen pääsiäisviikonloppuna julkaisemaan twiittiin.

Nuotion mukaan Turtiaisen toiminta on ylittänyt uuden kynnyksen suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa.

”En muista, että meillä olisi koskaan jouduttu arvioimaan kansanedustajan puheita siitä näkökulmasta, että niissä olisi väkivaltaa suositteleva tai sen hyväksyvä sävy. Tässä suhteessa tämä on hyvin poikkeuksellinen ilmiö.”

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen ei näe, että Turtiaisen Facebook-päivitys täyttäisi rikoksen tunnusmerkistöä.

Matti Tolvanen­

”Onhan tämä erikoinen kansanedustajan kirjoittamaksi, mutta ei tuossa varmaan mitään rangaistavaa ole”, Tolvanen arvioi STT:lle.

”Turtiainen kirjoittaa, että hän suhtautuu poliisiin kuin pahimpaan viholliseen sodassa, mutta hän ei suoraan sano, että poliisin suhteen pitäisi toimia niin kuin vihollisen suhteen toimitaan. Tämä on hyvin monitulkintainen viesti, mutta en katsoisi, että siinä on suoranaista uhkausta.”

Yllytys alkaisi Tolvasen mukaan olla kyseessä, jos hän sanoisi, että poliisin suhteen pitäisi toimia niin kuin sodassa toimitaan suhteessa viholliseen.

Tolvanen arvioi, että Turtiainen on pohtinut huolella kirjoituksensa sanamuodot myös juridisesta näkökulmasta.

”Turtiainen osaa muotoilla viestinsä niin, ettei niihin pääse käsiksi rikoslain suomin valtuuksin.”

Myös Poliisihallitus kommentoi tiistaina kysyttäessä kansanedustaja Turtiaisen näkemystä poliisista vihollisena. Poliisin mukaan Turtiainen on levittänyt väärää tietoa virkavallan toiminnasta.

”Helsingin poliisilaitos on todennut, että Turtiaisen väitteet poliisin toiminnasta viime viikonlopun mielenosoituksessa eivät pidä paikkaansa. Toki jokaisella on oikeus mielipiteeseen poliisista”, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen.

Kilpeläinen kertoo yleisellä tasolla, että erilaiset ryhmät ja muut toimijat pyrkivät aiempaa useammin kyseenalaistamaan poliisin toiminnan oikeellisuuden epäasiallisilla keinoilla. Kyse voi olla esimerkiksi valheellisten tietojen levittämisestä poliisin toiminnasta tai yksittäisten virkamiesten maalittamisesta.

Myös muut viranomaiset ovat joutuneet vastaavanlaisen toiminnan kohteeksi.

”Taustalla voi vaikuttaa yhteiskunnan laajempi kehitys. Yhteiskunnan polarisoituminen ja vastakkainasettelu ovat lisääntyneet”, Kilpeläinen sanoo.

Salaliittoteorioita sosiaalisessa mediassa levittänyt ja esimerkiksi koronavirusta huijaukseksi kutsunut Turtiainen on aiemmin tässä kuussa kirjoittanut, että viranomaiset maailmanlaajuisesti ovat pahan ohjauksessa.

Turtiainen valittiin eduskuntaan toissa vuonna Kaakkois-Suomen vaalipiiristä perussuomalaisten listoilta, mutta hänet on sittemmin erotettu puolueesta ja sen eduskuntaryhmästä. Turtiainen muodostaa nykyisin oman yhden miehen eduskuntaryhmänsä.

Turtiainen sai helmikuussa puhemieheltä huomautuksen kasvomaskin käyttösuositukseen liittyneen konfliktitilanteen jälkeen. Täysistunnossa puhetta johtanut varapuhemies Juho Eerola (ps) oli muistuttanut ilman maskia esiintynyttä Turtiaista eduskunnan kasvomaskisuosituksesta, minkä jälkeen Turtiainen oli lehtitietojen mukaan moittinut Eerolan maskihuomautusta eduskunnan käytävällä voimasanojen saattelemana ja uhkaillut Eerolaa käsi nyrkkiin puristettuna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat