HS:n tiedot: Ruoka­ravintoloille harkitaan täyssulun jälkeen hiukan pidempää aukiolo­aikaa kuin baareille - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Ruoka­ravintoloille harkitaan täyssulun jälkeen hiukan pidempää aukiolo­aikaa kuin baareille

Ravintoloiden täyssulku on päättymässä näillä näkymin 18. huhtikuuta, eli kuluvan viikon sunnuntaina. Matkailu- ja ravintola-alaa edustava Mara arvostelee hallitusta siitä, että tarkkaa tietoa rajoituksista sulun jälkeen ei vieläkään ole.

Suljettu ravintola Vaasankadulla Helsingissä 9. huhtikuuta 2021. Ravintolat pidetään tämänhetkisen koronavirustilanteen perusteella suljettuina 18. huhtikuuta saakka.­

13.4. 17:00 | Päivitetty 14.4. 14:40

Ravintoloiden täyssulku on päättymässä näillä näkymin 18. huhtikuuta eli kuluvan viikon sunnuntaina.

Maanantaista eteenpäin ravintoloiden aukioloa, anniskelua ja asiakaspaikkamääriä aiotaan kuitenkin rajoittaa edelleen tiukasti.

Hallitus valmistelee paraikaa asetusta, jossa rajoituksista linjataan. HS:n tietojen mukaan pahimmille epidemia-alueille oltaisiin säätämässä melko pitkälti tiukimmat rajoitukset, joita uusi lakimuutos mahdollistaa.

Keskusteluissa on ollut ainakin malli, jossa ravintoloiden pitäisi lopettaa anniskelu pahimmilla tautialueilla kello 17, ja alkoholipainotteisissa ravintoloissa ovet pitäisi sulkea kello 18. Ruokaravintolat olisivat kuitenkin saamassa hiukan pidemmän aukioloajan. Niiden osalta sulkuajaksi on harkittu esimerkiksi kello 19:ää.

Keskusteluja asiasta käydään edelleen, ja muutoksia voi vielä tulla. Asetus annetaan todennäköisesti perjantaina.

Niillä alueilla, joilla tautitilanne on parempi, sääntely olisi löyhempää kuin pahimmilla tautialueilla.

Ajatuksena on lisäksi, että rajoituksia tarkasteltaisiin uudelleen jo melko pian, mahdollisesti vapun aikoihin.

Toiveena on, ettei rajoitusten kanssa tarvitsisi sahata edestakaisin, vaan sääntely kevenisi asteittain, mikäli tautitilanne vain antaa siihen mahdollisuuden.

Hallituksen valmistelussa oleva asetus perustuu tartuntatautilain muutokseen, josta eduskunnan on määrä päättää torstaina.

Hallituksen esityksen mukaan ravintoloiden anniskeluaika voitaisiin tautitilanteen niin vaatiessa säätää päättymään aikaisimmillaan kello 17 ja ravitsemisliikkeet suljettaviksi kello 18.

Alkoholipainotteisissa ravintoloissa asiakasmäärä voitaisiin rajoittaa kolmannekseen tavallisesta ja muissa ravintoloissa puoleen.

Asetuksella voidaan myös esimerkiksi edellyttää pakollinen pöytävaraus.

Lakiin kirjatut aukiolo- ja anniskelurajoitukset ovat enimmäisrajoituksia, joihin voidaan turvautua, kun ne ovat epidemian torjumiseksi välttämättömiä.

Hallituksen antamilla asetuksilla voidaan toisin sanoen säätää myös kevyemmistä rajoituksista. Näin oltaisiin tämän hetken tietojen mukaan tekemässä pahimmillakin tautialueilla ainakin, mitä tulee ruokaravintoloiden aukioloaikoihin.

Ravintolat ovat olleet pahimmilla tautialueilla suljettuina 9. maaliskuuta alkaen.

Ennen täyssulkua anniskelu piti lopettaa viimeistään kello 22 ja ravintoloiden ovet sulkea viimeistään kello 23. Ruokaravintoloissa oli käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista.

Nämä rajoitukset ovat voimassa edelleen niillä alueilla, joilla täyssulkua ei ole katsottu tarpeelliseksi.

Sulun päätyttyä ravintoloiden rajoitukset olisivat pahimmilla tautialueilla siis tiukempia kuin mitä ne olivat ennen sitä.

Voimaan jää aukiolo-, anniskelu- ja asiakaspaikkarajoitusten lisäksi myös aiemmin säädetty niin sanottu tanssikielto, jonka mukaan sisätiloissa asiakkaat on ohjattava istumaan paikoillaan.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi mietintönsä uusista rajoituksista viime viikon keskiviikkona.

Se korosti muun muassa, että hallituksen pitäisi lain perusteella antamissa asetuksissaan kiinnittää tarkkaa huomiota eri ravintolatyyppien eroihin ja riskeihin niissä.

Sen mukaan ruokaravintoloiden sulkeminen ennen klo 21:tä asetuksella tulisi olla ”erityisen korkean kynnyksen takana.”

Valiokunta katsoi, että hallituksen tulisi asetuksia antaessaan huomioida myös alueellinen tautitilanne ja antaa rajoituksia tarvittaessa eriytetysti myös maakuntaa pienemmälle alueelle.

Matkailu- ja ravintola-alaa edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi arvostelee hallitusta siitä, että varma ja lopullinen tieto sulun jälkeisistä ravintolarajoituksista ollaan saamassa vasta pari päivää ennen sulun päättymistä. Hän luonnehtii aikataulua kohtuuttomaksi.

”Muutama päivä jää aikaa reagoida ja tehdä päätös siitä, aukaistaanko vai ei.”

Lappi korostaa, että päätöksiä pitäisi päästä tekemään esimerkiksi siitä, kuinka paljon henkilökuntaa pystytään pitämään ja kuinka paljon elintarvikkeita hankitaan.

Mikäli rajoitukset ovat pahimmilla tautialueilla pitkälti lain sallimien kireimpien rajojen mukaiset ja ruokaravintolatkin joutuvat sulkemaan ovensa aikaisin illalla, olisi se Lapin mukaan kova isku alalle. Illallisravintoloille se tarkoittaisi, etteivät ne voisi toimia käytännössä ollenkaan, hän sanoo.

”Se tarkoittaisi käytännössä sulun jatkamista toisella nimellä.”

Yökerhojen ja karaokeravintoloiden toiminta on jo estetty niin sanotulla tanssikiellolla, hän muistuttaa. Anniskelun loppuminen alkuillasta estäisi myös pubien toiminnan, koska ne usein avaavat ovensa vasta iltapäivällä.

”Helpotusta tulisi lounasravintoloille ja kahviloille, jotka voisivat avautua.”

Oikaisu: 14.hutikuuta klo 14.40: Eduskunnan on määrä päättää tartuntatautilain muutoksesta ravintoloita koskien torstaina, ei keskiviikkona, kuten jutussa aiemmin luki.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat