Työnantajapuoli arvostelee ministeriön ehdotusta palkka-avoimuudesta ”käsittämättömäksi” – Ministeri Blomqvist: Ei ole peräisin minulta - Politiikka | HS.fi

Työnantajapuoli arvostelee ministeriön ehdotusta palkka-avoimuudesta ”käsittämättömäksi” – Ministeri Blomqvist: Ei ole peräisin minulta

Thomas Blomqvistin mukaan HS:n uutisoima ehdotus on peräisin virkamiehiltä, eikä hän ole ohjannut heitä poliittisesti. Työntekijäpuolelta on tullut tukea ehdotukselle.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist Säätytalolla maaliskuun lopulla.­

13.4. 17:25

Tasa-arvosta vastaava ministeri Thomas Blomqvist (r) sanoo, ettei sosiaali- ja terveysministeriön kiistelty ehdotus palkka-avoimuuden ja -tasa-arvon lisäämiseksi ole peräisin häneltä.

HS kertoi tiistaina ministeriön esittäneen kolmikantaisessa työryhmässä työntekijöille oikeutta kollegojensa palkkatietojen näkemiseen. Oikeus koskisi tilanteita, joissa työntekijä epäilee tulevansa syrjityksi sukupuolen perusteella.

Hallituksen lakihanke palkka-avoimuuden edistämiseksi kuuluu ministeri Blomqvistin vastuualueelle. Blomqvist ei itse istu työryhmässä, ja hän sanoo, ettei ole poliittisesti ohjannut siinä istuvia virkamiehiä.

”Virkamiehillä on oma näkemyksensä, he tietysti osaavat nämä asiat. Heidän näkemyksensä varmasti pohjautuu myös aikaisemmin tehtyyn selvitystyöhön”, Blomqvist sanoo.

Työntekijäpuolen järjestöt ovat tiistaina antaneet tukea virkamiesten ehdotukselle. Työnantajapuolen järjestöt Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät taas ovat kutsuneet sitä ”käsittämättömäksi” ja ”umpiälyttömäksi”. EK ei enää ole mukana työryhmässä, sillä se jätti sen marraskuussa protestina ministeriön toiminnalle.

Blomqvist korostaa, ettei hän ole vielä muodostanut omaa kantaansa asiaan.

”Olen sellaista evästystä virkamiehille antanut, että työryhmässä lähtökohtaisesti pyrittäisiin yhteisymmärrykseen. Minä ja hallitus otamme asiaan kantaa sitten, kun työryhmän työ on valmis. Tietysti se olisi helpompaa, jos ryhmästä tulisi yksimielinen raportti.”

Työryhmän toimikautta pidennettiin hiljattain, ja se jatkuu elokuun loppuun saakka.

HS:n näkemässä ministeriön ehdotuksessa työntekijällä olisi oikeus saada yhden tai useamman kollegansa palkkatiedot työnantajalta, jos hän ilmaisisi epäilevänsä syrjintää.

”Työntekijä päättäisi, onko syytä epäillä syrjintää, eikä työnantaja voisi kieltäytyä antamasta tietoa sillä perusteella, että syrjintäepäily olisi hänen mielestään perusteeton”, ministeriön ehdotuksessa sanotaan.

EK:n mielestä ehdotus on käsittämätön, eikä ”todennäköisesti johtaisi työpaikkojen ilmapiirin parantumiseen vaan päinvastoin kateuden ja uteliaisuuden lisääntymiseen”.

”Pakollinen palkka-avoimuus voisi myös johtaa palkkojen epäreiluun tasapäistämiseen, kun työnantajat eivät enää uskaltaisi palkita työntekijöitään heidän henkilökohtaisesta osaamisestaan ja suoriutumisestaan perusteettomien palkkasyrjintäriitojen pelossa”, EK:n asiantuntija Katja Leppänen sanoo tiedotteessa.

Työryhmässä yhä istuva Suomen Yrittäjät katsoo, että syrjintäepäilyyn tulisi olla perusteltua aihetta, jotta palkkatietoja voi luovuttaa.

”Tasa-arvovaltuutettu viranomaisena pystyisi tarvittaessa ottamaan kantaa mahdollisen syrjintäperusteen olemassaoloon. Tällä vaihtoehdolla estettäisiin puhtaasta uteliaisuudesta tehdyt pyynnöt, koska viranomainen arvioisi tilannetta virkavastuulla”, järjestö sanoo tiedotteessa.

Työntekijäjärjestöistä niin SAK:n, STTK:n kuin Akavankin johtajat ilmaisivat kannattavansa palkka-avoimuuden lisäämistä.

”Palkka-avoimuuden lisääminen lainsäädännössä on tarpeen perusteettomien palkkaerojen ja palkkasyrjinnän poistamiseksi. Kyse ei ole palkkojen tasapäistämisestä eikä siitä, että palkat tulisivat kaikkien tietoon työpaikalla”, Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto kommentoi sosiaali- ja terveysministeriön ehdotusta.

Ehdotuksessa työntekijä allekirjoittaisi salassapitosopimuksen ennen palkkatietojen vastaanottamista.

Teollisuusliiton viestintäpäällikkö Antti Malste huomautti, että työkavereiden ja muidenkin suomalaisten verotiedot ovat jo nykyisin saatavilla verotoimistoista.

Työryhmää johtava Tanja Auvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä ei puolestaan halunnut kommentoida HS:n uutisoimaa ehdotusta, koska sitä ei ollut tarkoitettu julkiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat