Virkamiehet esittävät useimpien määräaikaisten koronalakien jatkoa, hallituksen pitäisi päättää niistä huhtikuun loppuun mennessä - Politiikka | HS.fi

Virkamiehet esittävät useimpien määräaikaisten koronalakien jatkoa, hallituksen pitäisi päättää niistä huhtikuun loppuun mennessä

Valmisteilla on kesän jälkeen mahdollisesti voimaan tulevia uusia rajoituksia, mutta ne tuskin koskisivat koteja tai kauppoja

Hallitus kokoontuu jälleen keskiviikkona Säätytalolle. Kuvassa toinen hallituksen kokoushuoneista.­

14.4. 2:00 | Päivitetty 14.4. 20:07

Hallitus sai keskiviikkona Säätytalon neuvottelussaan eteensä virkamiesten valmisteleman ehdotuksen siitä, kuinka koronaviruksen takia väliaikaisiksi säädettyjä lakeja pitäisi jatkaa.

Useimmat näistä laista umpeutuu joko kesäkuun tai heinäkuun lopussa.

HS:n näkemän tiivistelmän mukaan virkamiehet ehdottavat jokseenkin kaikkien tärkeimpien lakien jatkamista tai jatkon selvittelyä siltä varalta, että koronavirustilanne pahenee syksyllä.

Monet jatkoon menevistä laista eivät ole rajoituslakia vaan kansalaisten elämää helpottavia lakeja, kuten esimerkiksi joustoja opintolainoihin ja työttömyysturvaan.

Listan on koonnut valtioneuvoston kanslia eri ministeriöiden tekemien ehdotusten mukaisesti.

Koronaviruksen torjunnan kannalta keskeisin on tartuntatautilaki, johon tehdyillä väliaikaisilla muutoksilla alueviranomaiset ovat voineet sulkea esimerkiksi harrastetiloja.

Lailla on voinut rajoittaa myös esimerkiksi junien ja linja-autojen matkustajamääriä.

Lain voimassaolo päättyy kesäkuun lopussa, mutta virkamiehet esittävät sen jatkoa.

Heinäkuun lopussa päättyy viranomaisten ja kuntien mahdollisuus määrätä laajasti eri koulutusasteita etäopetukseen, mikäli lähiopetusta ei pysty järjestämään terveysturvallisesti.

Ministeriöt ehdottavat tämän lain jatkamista.

Samoin virkamiehet ehdottavat jatkoa erilaisille vähemmän huomiolle jääneille laille, kuten muun muassa yhteismetsien omistajien ja poronhoitoalueiden kokoontumisia koskeviin säännösmuutoksiin.

Maatalouden ansioturvaa koskevaa muutosta on tarkoitus jatkaa. Myös koronaviruksen testaamiseen tarvittavien välineiden arvonlisäveron vapautusta virkamiehet ehdottavat jatkettavaksi.

Osa jatkoa odottavista laista vaativat valtion budjettiin lisää rahaa.

Useimpien näiden osalta virkamiehet ehdottavat arvioinnin jatkamista. Näitä rahaa vaativia lakeja käsitellään ensi viikon budjettiriihessä.

Tähän ryhmään kuuluu muun muassa yrittäjien väliaikainen oikeus työttömyystukeen.

Samoin konkurssilain muutokset vaativat lisää selvittämistä, kuten myös kuluttajaluottojen korkokattoa ja luottojen suoramainontaa kieltoja koskeva laki.

Heinäkuun lopussa päättyy laki, jonka turvin on voinut helpottaa opintolainojen ehtoja, jos opintojen aloittaminen on estynyt tai opinnot viivästyneet koronavirusepidemian vuoksi.

Lain jatkoa jo valmistellaan, mutta lopullista päätöstä tämänkään jatkosta ei vielä ole.

Valmistelussa on myös työttömyysturvaan muun muassa suojaosan osalta tehdyt helpotukset. Lopullista päätöstä tästäkään ei saada ennen budjettiriihtä.

Virkamiehet ehdottavat suoraan vain kahden rajoituksen lopettamista. Toinen on ensi maanantaina päättyvä ravintolasulku.

Toinen on aselakiin tehty muutos, jonka mukaan ampumakoetodistus on voimassa heinäkuun loppuun, vaikka se ylittäisi todistuksen normaalin kolmen vuoden voimassaolon aikarajan.

Hallituksessa on valmisteltu myös uusia rajoitusäännöksiä, mutta ne tuskin tulevat käyttöön ennen kesää.

Hallitus ilmoitti liikkumisrajoituslain kaatumisen jälkeen, että se arvioi erilaisia korvaavia toimia siltä varalta, jos koronavirustilanne pahenee jälleen merkittävästi.

Uusilla rajoituksilla on tarkoitus rajoittaa kokoontumisia yksityisissä tiloissa.

HS:n tietojen mukaan tällä hetkellä ei valmistella lakia, joka oikeuttaisi viranomaiset nykyistä enempää puuttumaan kotien sisällä tapahtuviin tilaisuuksiin.

Valmistelussa lähdetään siitä, että lailla voisi rajoittaa kodin ulkopuolella olevissa yksityisissä tiloissa tapahtuvia kokoontumisia.

Näitä olisivat esimerkiksi vuokrattavat juhlatilat kuten myös harrastetilat, joissa järjestetään yksityisiä tapahtumia. Valmistelun tässä vaiheessa ei suunnitella määräyksiä, joilla voisi sulkea kauppoja.

Rajoituksia otettaisiin käyttöön vain, jos koronatilanne olisi erityisen vaikea.

Maskipakko ja muut uudet rajoitukset viedään eduskunnan käsiteltäväksi mahdollisesti samaan aikaan kuin aikaisempien rajoituslakien jatkoesitykset.

Tämä pitäisi tapahtua ennen huhtikuun loppua tai viimeistään aivan toukokuun alussa, jotta eduskunta ehtii käsitellä lait valmiiksi ennen eduskunnan kesätaukoa.

Vielä ei ole olemassa päätöksiä siitä, millaisia mahdolliset uudet säännökset voisivat tarkalleen olla.

Hallitus kuuli keskiviikkona myös veikkausvoittovarojen käyttöä koskevan työryhmän ehdotuksia.

Veikkauksen voittovarat ovat vähentyneet satoja miljoonia euroja. Tämän takia muun muassa urheilun, vapaaehtoisen sosiaali- ja terveystyön, taiteen ja nuorisotyön rahoitus uhkaa romahtaa.

Nykyisin veikkausvoittovarat jaetaan korvamerkittyinä muun muassa eri järjestöille, mutta työryhmän pääehdotuksen mukaan rahoitus tulisi jatkossa valtion budjetista, eikä suoraa yhteyttä Veikkaukseen enää olisi.

Lisäksi neuvottelussa käytiin helmikuussa työnsä luovuttaneen työryhmän kyberturvallisuutta koskevia ehdotuksia.

Osa toimenpide-ehdotuksista on tehty mielenterveyspalveluja tarjoavan Vastaamon tietomurron jälkeen.

Hallituksen on määrä tehdä kyberturvallisuutta koskevia päätöksiä vielä tänä keväänä. Pyrkimys on muun muassa lisätä terveyspalvelujen tietoturvallisuuden valvontaa.

Oikaisu 14.4. kello 10.03: Kirjoituksessa mainittiin ensin, ettei uusia rajoituksia koskevia lakeja viedä tänä keväänä eduskuntaan. Ne saatetaan viedä eduskunnan käsiteltäväksi, mutta voimaan ne tuskin tulevat tänä keväänä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat