HS sai käsiinsä THL:n lausunnon: Suositteli ”vahvasti” liikkumis­rajoituksia hallitukselle – Salmisen mukaan THL:n kanta ei ole muuttunut - Politiikka | HS.fi

HS sai käsiinsä THL:n lausunnon: Suositteli ”vahvasti” liikkumis­rajoituksia hallitukselle – Salmisen mukaan THL:n kanta ei ole muuttunut

Pääministeri Sanna Marin (sd) perusteli liikkumisrajoitusten tarvetta useasti THL:n näkemyksellä niiden välttämättömyydestä. HS:n saama lausunto vahvistaa, että THL suositteli niitä vahvasti.

Pääministeri Sanna Marin ja johtaja Mika Salminen THL:stä hallituksen tiedotustilaisuudessa 25. maaliskuuta. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin liikkumisvapauden väliaikaisesta rajoittamisesta.

14.4. 13:08 | Päivitetty 14.4. 17:48

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli maaliskuussa valtioneuvostolle ”vahvasti”, että se harkitsisi ”pikaisesti” liikkumisrajoitusten valmistelua.

Asia käy ilmi THL:n lausunnosta, jonka HS sai käsiinsä. Se on päivätty 5. maaliskuuta.

THL:n prosessin eri vaiheissa antamat lausunnot nousivat jälleen uutisiin keskiviikkona, kun STT kertoi liikkumisrajoitusten valmistelusta lisätietoja.

Lue lisää: Marin ajoi liikkumisrajoituksia sanoen THL:n pitävän niitä välttämättöminä, THL:n Salminen kertoi muuta perustuslakivaliokunnalle

Pääministeri Sanna Marin (sd) perusteli liikkumisrajoitusten tarvetta useasti THL:n näkemyksellä niiden välttämättömyydestä. Sillä hän perusteli rajoituksia myös eduskunnassa.

Näin THL kirjoitti lausunnossaan hallitukselle maaliskuussa:

”Säädöksillä tulee ottaa käyttöön Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueen keskuskuntaa tai -kuntia ympäröivällä luonnollisella asiointi- ja työssäkäyntialueella sellaiset liikkumisen rajoitukset, jotka rajoittavat ihmisten liikkumista oman kotinsa ulkopuolelle sisätiloissa vain välttämättömiä tarpeita varten tapahtuvaan, sekä ulkotiloissa väljissä oloissa tapahtuvaan ja vain oman lähipiirin kanssa toteutettavaan ulkoiluun ja kuntoliikuntaan. Rajoituksen olisi syytä olla voimassa ainakin kolmen viikon ajan.”

THL:n johtaja Mika Salminen korosti STT:lle keskiviikkona, että THL:n kanta liikkumisrajoituksista ei ole muuttunut. THL:n mukaan liikkumisrajoitukset olisivat olleet paras tapa hillitä epidemiaa, kuten laitos oli lausunnoissaan hallitukselle maaliskuussa todennut.

”Siitä ei ole kahta sanaa. Arvio ei ole siitä muuttunut, että pidämme niitä hyvänä vaihtoehtona sellaisessa tilanteessa, että epidemia kiihtyisi uudelleen nopeasti”, Salminen sanoo STT:lle.

STT uutisoi aiemmin tänään, että perustuslakivaliokunnan kokouksessa maaliskuun lopussa Salminen kertoi kysyttäessä, että hallituksen esittämien liikkumisrajoitusten sijaan riittävä vaikutus saataisiin myös oleellisimpien tartuntariskien rajoittamisella, esimerkiksi yksityistilaisuuksien kokoontumisrajoituksilla ja palveluita sulkemalla. Salminen oli vahvistanut sanomansa STT:lle.

Salminen täsmensi myöhemmin, että asiaa kysyttiin perustuslakivaliokunnan kuulemisen lopussa niin, että olisiko hyötyä, jos liikkumisen rajoituksia ei saada käyttöön ja onnistutaan säätämään riittävän kattavasti näitä muita rajoittamalla.

”Siihen vastasin, että kyllä.”

Hallitus teki liikkumisrajoituksista lakiesityksen, josta perustuslakivaliokunta kuitenkin löysi niin suuria ongelmia, että hallitus veti sen pois. Nyt mahdollisia uusia rajoituksia tuskin on tulossa voimaan enää tänä keväänä.

Perustuslakivaliokunnalle antamassaan kirjallisessa lausunnossa THL yhtyi hallituksen esityksen perusteluissa käsiteltyihin syihin siitä, miksi muut mahdolliset yksittäiset ja kohdennetut toimet eivät enää nykytilanteessa voi korvata hallituksen esityksessä kuvattuja rajoituksia.

Salmisen mukaan THL:lle oli syntynyt selkeä käsitys hallituksen neuvottelussa, että kokoontumisten rajoittaminen ihmisten kodeissa ja yksityistilaisuuksissa on liian vaikeaa ja että samankaltaista vaikeutta liittyy vähittäiskaupan liikkeiden ja palveluiden sulkemiseen.

Perustuslakivaliokunnan mukaan valtioneuvoston käsitys siitä, ettei esimerkiksi asunnoissa tapahtuvia yksityisiä kokoontumisia pystyttäisi kieltämään, oli virheellinen.

Salminen muistutti STT:lle, että THL:n tehtävä ei edes ole arvioida ”säädösteknisiä reittejä”, vaan se on ministeriöiden ja hallituksen asia.

”THL:n tehtävä on tunnistaa tartunnan riskejä ja arvioida lakeja laativien tahojen säädösehdotuksien vaikuttavuutta tartuntojen ehkäisemiseksi”, hän sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat