Hallitus linjasi: Anniskelu päättyy maanantaista alkaen pahimmilla tautialueilla kello 17, ruokaravintolat kiinni kello 19 - Politiikka | HS.fi

Hallitus linjasi: Anniskelu päättyy maanantaista alkaen pahimmilla tautialueilla kello 17, ruokaravintolat kiinni kello 19

Hallituksen antoi asetuksen, jolla linjataan ravintoloiden rajoituksia, kun täyssulku päättyy ensi viikon alussa.

Ravintolat ovat olleet suljettuna pahimmilla epidemia-alueilla kuten esimerkiksi Helsingissä kuusi viikkoa.­

16.4. 8:25 | Päivitetty 16.4. 13:28

Ravintolat saavat avata ovensa ensi viikon maanantaina oltuaan kiinni suuressa osassa Suomea kuusi viikkoa.

Niiden toimintaa rajoitetaan kuitenkin tiukoin säännöin.

Hallitus linjasi perjantaina, että pahimmilla koronavirustilanteen alueilla anniskelu on maanantaista alkaen lopetettava kello 17. Alkoholin tarjoiluun painottuvissa ravintoloissa ovet on suljettava kello 18 ja ruokaravintoloissa kello 19.

Alkoholipainotteisissa ravintoloissa asiakasmäärä rajoitetaan pahimmilla tautialueilla kolmannekseen tavallisesta ja muissa ravintoloissa puoleen.

Nämä rajoitukset ovat voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Asiakaspaikkarajoitukset koskevat vain ravintoloiden sisätiloja. Anniskelu- ja aukiolorajat koskevat sen sijaan myös ravintoloiden ulkotiloja.

Asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Esimerkiksi karaoke ja tanssiminen ovat toisin sanoen kiellettyjä.

Niillä alueilla, joilla tautitilanne on parempi, rajoitukset ovat hieman kevyempiä.

Näitä alueita ovat Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Pohjanmaa.

Niiden alueella anniskelu päättyy kello 22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki klo 05–23.

Ravintoloissa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista. Asiakaspaikkarajoitus ei koske Ahvenanmaan maakuntaa.

Myös näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan alueiden rajoituksia on tarkoitus muuttaa epidemiatilannetta vastaavaksi viikoittain. Ensimmäisen kerran niitä tarkastellaan kaksi viikkoa niiden alkamisen jälkeen erityisesti terassien, ruokaravintoloiden ja kiihtymisvaiheen alueiden rajoitusten osalta. Rajoitusten lieventämisen edellytys on epidemian suotuisan kehityksen jatkuminen, ministeriö kirjoitti tiedotteessa.

Eduskunta hyväksyi torstaina tartuntatautilain muutoksen, johon uudet rajoitukset perustuvat.

Laki antaa rajoituksille enimmäisrajat. Hallitus voi kuitenkin tautitilanteen salliessa määrätä löyhempiäkin rajoituksia sen perusteella antamissaan asetuksissa.

Hallitus valitsi nyt pahimmille tautialueille pitkälti tiukimmat lain sallimat anniskelun ja aukiolon rajoitukset. Ruokaravintoloille annettiin tunti lisää aukioloaikaa.

Lain mukaan mukaan ravintoloiden anniskeluaika voidaan tautitilanteen niin vaatiessa säätää päättymään aikaisimmillaan kello 17 ja ravitsemisliikkeet suljettaviksi kello 18. Alkoholipainotteisissa ravintoloissa asiakasmäärä rajoitetaan pahimmilla tautialueilla kolmannekseen tavallisesta ja muissa ravintoloissa puoleen.

Laki olisi lisäksi mahdollistanut esimerkiksi pakollisen pöytävarauksen vaatimisen. Sitä ei kuitenkaan kirjattu asetukseen.

Erityisesti ruokaravintoloiden sulkemisajasta täyssulun jälkeen käytiin vilkasta keskustelua jo etukäteen.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta otti lakimuutoksesta antamassaan mietinnössä kantaa juuri ruokaravintoloiden tilanteeseen. Se korosti, että hallituksen pitäisi lain perusteella antamissa asetuksissaan kiinnittää tarkkaa huomiota eri ravintolatyyppien eroihin ja riskeihin niissä.

Valiokunnan näkemys oli, että ruokaravintoloiden sulkemisen ennen klo 21:tä asetuksella tulisi olla ”erityisen korkean kynnyksen takana.”

Matkailu- ja ravintola-alaa edustava Mara moitti perjantaina, että hallitus sivuutti valiokunnan näkemyksen. Hallituksen päätös syventää entisestään ravintolayrittäjien, työntekijöiden ja heidän perheidensä ahdinkoa, se viestitti tiedotteessa.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi arvioi, etteivät rajoitukset mahdollista kannattavaa liiketoimintaa illallista tarjoileville ravintoloille tai pubeille. Käytännössä ravintolasulku näin ollen jatkuu, mutta ilman valtion sulkemisesta maksamaa sulkemiskorvausta.

”Illallisruokaravintolat olisivat voineet avata ovensa ja kutsua työntekijöitään työttömyyskortistosta töihin, jos hallitus olisi noudattanut sosiaali- ja terveysvaliokunnan kantaa ja sulkenut ravintolat vasta klo 21 edellyttäen, että anniskelu olisi loppunut klo 20”, Lappi sanoo tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö toteaa perustelumuistiossaan, että tiukat rajoitukset ovat täyssulun jälkeen edelleen välttämättömiä pahimmilla tautialueilla.

”Tähän arvioon liittyy erityisesti se, että kyseisillä alueilla päättyneen sulun positiivisia vaikutuksia ei haluta vaarantaa, ja lisäksi se, että rajoitukset eivät nykyisen tiedon valossa ole välttämättömiä kuin enintään joitakin viikkoja – eli erittäin todennäköisesti lyhyemmän ajan kuin nyt päättyvän ravitsemisliikkeiden sulun keston ajan”, muistiossa kirjoitetaan.

Muistion mukaan sekä anniskeluravintoloiden että muiden ravintoloiden asiakaskunta koostuu suurelta osin ikäryhmistä, joissa tartuntojen ilmaantuvuus on kaikkein suurin eli 20–49-vuotiaiden ikäryhmistä.

”Juuri tämän ikäryhmän sosiaalisten kontaktien merkittävä vähentäminen on edelleen välttämätöntä ja ensisijaista. Kaikista rajoitustoimista juuri näillä rajoituksilla näyttää olleen kaikkein suurin vaikutus tartuntariskien vähentämiseen.”

Muistiossa todetaan myös, että THL:n mukaan riski tartunnoille on ollut suurin niissä ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu muodostaa suuren osan tuloista. Tartuntoja on kuitenkin todettu myös pääasiassa ruokailuun keskittyvissä ravintoloissa. Lisäksi herkemmin tarttuvan virusmuunnoksen yleistyminen on todennäköisesti entisestään lisännyt tartuntariskejä ravintoloissa ja se lisää riskiä myös niiden ulkotiloissa, kuten terasseilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat