Hallitukselta lisäpäätös ylimääräisessä istunnossa: Kuntavaalien kotiäänestyksestä vastaavat toimitsijat saavat koronarokotteen - Politiikka | HS.fi

Hallitukselta lisäpäätös ylimääräisessä istunnossa: Kuntavaalien kotiäänestyksestä vastaavat toimitsijat saavat koronarokotteen

Koronan takia karanteenissa oleva voi saada kotiäänestyksen. Ylimääräinen istunto tarvittiin, koska oikeusministeriö halusi päätöksen asiasta vielä perjantaina.

Ennakkoääniä laskettiin viime kuntavaaleissa Kallion virastotalossa Helsingissä 9. huhtikuuta 2017.­

16.4. 17:58 | Päivitetty 16.4. 19:02

Hallitus teki perjantai-iltana ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa muutoksen koronarokotuksia koskevaan asetukseen.

Hallitus päätti muuttaa rokotusjärjestystä siten, että kesäkuun kuntavaalien kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat ja laitosäänestyksen toimittavat vaalivirkailijat voidaan rokottaa koronavirusta vastaan. Toimet vaalivirkailijoiden rokottamiseksi voidaan käynnistää, kun asetus on tullut voimaan tulevana maanantaina 19. huhtikuuta.

Tavoitteena on, että myös tartuntatautilääkärin karanteeniin määräämät henkilöt voivat käyttää äänioikeuttaan.

Vaalitoimitsijoiden rokottaminen oli oikeusministeriön esitys, josta hallitus oli linjannut jo aikaisemmin. Ylimääräinen hallituksen istunto tarvittiin, koska sosiaali- ja terveysministeriö ei ollut sisällyttänyt asiaa aiemmin perjantaina tehtyyn rokotusjärjestyksen muutokseen.

Hallitus antoi perjantaiaamuna asetuksen, jonka mukaan riskiryhmien, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen muut ihmiset rokotetaan koko maassa ikäryhmittäin. Rokotukset toteutetaan iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan oikeusministeriö otti vaalitoimitsijoiden asian hoidettavakseen, ja asia meni Henrikssonin esityksestä valtioneuvostossa läpi.

”Oli tärkeää, että tämä asia saatiin eteenpäin”, Henriksson sanoo.

Tulevissa kuntavaaleissa kotiäänestystä toimittavien vaalitoimitsijoiden tarkka lukumäärää ei ole vielä tiedossa. Oikeusministeriö arvioi heitä olevan nyt 2 000–4 000.

Yleensä pari tuhatta toimitsijaa on riittänyt hoitamaan kotiäänestykset, joita on vaalien mukaan noin 8 000–13 000 kappaletta. Samat vaalitoimitsijat toimittavat useita kotiäänestyksiä, joten vaalitoimitsijoiden määrä on huomattavasti pienempi kuin kotiäänestysten määrä.

Kaikkiaan vaalivirkailijoita tarvitaan noin 20 000–25 000 henkeä vaalien eri tehtäviin, kuten ennakkoäänestyksen, varsinaisen äänestyspäivän äänestyksen ja ääntenlaskennan hoitamiseen.

Koronan takia oikeusministeriö on varautunut siihen, että nyt tarvitaan aiempaa suurempi määrä vaalivirkailijoita. Rokotusmahdollisuus koskee vain koti- ja laitosäänestyksistä vastaavia.

Laitokset tarkoittavat esimerkiksi sairaaloita, ympärivuorokautisia hoitopaikkoja ja vankiloita.

Asetusmuutoksella halutaan varmistaa terveysturvallinen äänestäminen. Koti- ja laitosäänestystä hoitavat vaalivirkailijat ottavat vastaan sekä riskiryhmiin kuuluvien että koronavirukselle altistuneiden äänestyksiä. Tavoitteena on myös helpottaa vaalivirkailijoiden rekrytoimista, joka on oikeusministeriön tietojen mukaan ollut hankalaa joissakin kunnissa.

Kuntavaalien kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 1. kesäkuuta, joten kotiäänestystä haluavien määrä selviää vasta myöhemmin. Koti- ja laitosäänestykset toteutetaan ennakkoäänestyksen aikana 26.5.–8.6.

Oikeusministeriön muistion mukaan vaalivirkailijat pitäisi rokottaa vähintään kolme viikkoa ennen äänestysten alkamista eli toukokuun alkupuolella.

Samassa muistiossa arvioidaan, että vaalivirkailijoiden rokottaminen voi hidastaa kunnissa rokotusjärjestyksen mukaan rokotettavien muiden kohderyhmien suojaamista. Vaikutuksen arvioidaan olevan vähäinen, koska vaalivirkailijoiden joukko on rajattu.

Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta.

Asetusluonnosta ei lähetetty lausuntokierrokselle asian kiireellisyyden vuoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat