Halla-aho ja Orpo eivät vaadi oikeuskansleri Pöystin eroa: ”Pyritään uhraamaan oikeuskansleri, vaikka hallitus yksin on vastuussa lainvalmistelusta”, Halla-aho sanoo - Politiikka | HS.fi

Halla-aho ja Orpo eivät vaadi oikeuskansleri Pöystin eroa: ”Pyritään uhraamaan oikeuskansleri, vaikka hallitus yksin on vastuussa lainvalmistelusta”, Halla-aho sanoo

Orpo: ”Kyseessä ovat vakavat instituutiot, joita ei voi huutoäänestyksellä lähteä erottamaan.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

17.4. 12:44 | Päivitetty 17.4. 14:56

Suurimpien oppositiopuolueiden eli perussuomalaisten ja kokoomuksen puheenjohtajat eivät vaadi oikeuskanslerin eroa, sillä kokonaisvastuu lainvalmistelusta on hallituksella.

HS kysyi Jussi Halla-aholta ja Petteri Orpolta, tulisiko oikeuskansleri Tuomas Pöystin erota perjantaina julkisuuteen saatettujen sähköpostien perusteella. Niistä kävi ilmi, että hän oli neuvonut pääministeriä viestinnässä ja lakitekstin kirjoittamisessa.

Lue lisää: Sähköpostit paljastavat: Oikeuskansleri Pöysti neuvoi pääministeriä viestinnässä ja lakitekstin kirjoittamisessa – Oikeustieteilijät pitävät hyvin kyseenalaisena

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-aho korostaa hallituksen vastuuta. Hänen mukaansa oppositiolla ei ole nyt luottamusta pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen lainvalmistelun laatuun.

HS kertoi perjantaina, kuinka oikeuskansleri Tuomas Pöysti näyttää viestien perusteella osallistuneen liikkumisrajoituksia koskeneen lakiesityksen pykälien laatimiseen ja myös neuvoneen hallitusta, kuinka siitä kannattaisi viestiä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

”Minulla on kyllä epäilys, että näitä viestejä vuodetaan tarkoituksella Marinin kabinetista, jotta voidaan vierittää vastuu lainvalmistelun laadusta jollekin muulle kuin hallitukselle, joka kuitenkin on siitä vastuussa”, Halla-aho sanoo HS:lle.

Sähköpostit on julkaistu myös oikeuskanslerinviraston nettisivuilla.

Pääministerin viestittelystä oikeuskanslerin kanssa tuli Halla-ahon mukaan samanlainen tunne kuin vastaavasta taannoisesta viestittelystä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen kanssa.

Tällä viikolla heräsi kiistely siitä, miten vahvasti THL suositteli juuri liikkumisrajoituksia pandemian hillitsemiseksi.

”Hallitus pyrkii nyt luomaan palomuurin itsensä ja vastuun välille. Pyritään uhraamaan vaikka oikeuskansleri, vaikka hallitus yksin on vastuussa lainvalmistelusta”, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan tosin myös Pöystin toiminta vaikuttaa nyt muutenkin erikoiselta, esimerkiksi Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n tapauksessa. Eduskunnan kansliatoimikunta päätti viime viikolla pidättää VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta keskusrikospoliisin käynnissä olevan esitutkinnan ajaksi.

Yli-Viikarin ura VTV:ssä eteni nopeasti, kun pääjohtajana oli Pöysti, kirjoitti esimerkiksi Ilta-Sanomat.

”Ei nyt oikein ole luottamusta oikeuskansleriinkaan”, Halla-aho toteaa.

Halla-aho arvioi, että Pöysti olisi itse laventanut jo liikaa omaa rooliaan laillisuusvalvojana ja osallistunut jopa pykälien kirjoittamiseen.

”Siltä näyttää.”

Pitäisikö Pöystin erota?

”Suomessa kulttuuri on sellainen, ettei kukaan ota vastuuta, vaan jatketaan muina miehinä, vaikka pitäisi itse ymmärtää tehdä johtopäätökset”, Halla-aho vastaa mutta ei lähde vaatimaan Pöystin eroa. Halla-aho kertoo oppineensa, että sellainen vaade kääntyy helposti itseään vastaan.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei myöskään vaadi Pöystin eroa eikä ylipäänsä halua ottaa kantaa oikeuskanslerin toimintaan ”lehdille vuodettujen tietojen perusteella”.

”Kyseessä ovat vakavat instituutiot, joita ei voi huutoäänestyksellä lähteä erottamaan”, Orpo sanoo. Myös Orpon mukaan kokonaisvastuu lainvalmistelusta on hallituksella.

”Näyttää sekavalta”, Orpo summaa vaikutelmansa perjantaina julkistetusta viestittelystä HS:lle.

Viestit lisäävät Orpon mukaan epäluottamusta liikkumisrajoitusten valmisteluprosessiin.

”Valmistelussa salattiin tausta-aineistoa eikä selvitetty tarpeeksi vaihtoehtoisia ratkaisuja. Myös hallituksen sisällä oli erilaisia näkemyksiä.”

”Kyseessä on suuri vyyhti niin virkavalmistelussa, asiantuntijoiden kuulemisessa kuin poliittisessa päätöksenteossakin. Isoin asia oli liikkumisrajoitusten valmistelu, mutta sama epäluottamus koskee muutakin koronalakien valmistelua, ja koko vyyhti pitäisi nyt avoimesti selvittää”, Orpo vaatii.

Lisäys 17.4. klo 14.55: Lisätty tieto, että Pöystin sähköpostit on julkaistu myös oikeuskanslerinviraston nettisivuilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat