Perussuomalaisten Tynkkynen: Peliautomaatit poistettava yli sadan neliön ruokakaupoista - Politiikka | HS.fi

Perussuomalaisten Tynkkynen: Peliautomaatit poistettava yli sadan neliön ruokakaupoista

Perussuomalaisten kansanedustaja kertoo panneensa vireille lakialoitteen pelikoneiden poistamiseksi päivittäistavarakaupoista.

Peliautomaatteja marketissa.­

18.4. 10:55

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) kertoo panneensa vireille lakialoitteen pelikoneiden poistamiseksi kaupoista.

Lakialoite esittää arpajaislakiin muutosta, joka poistaisi peliautomaatit ruokakaupoista, joiden myyntipinta-ala ylittää sata neliömetriä. Sitä on aiemmassa kauppoja koskevassa lainsäädännössä pidetty ylärajana kioskikaupan määritelmässä.

”Poliitikkojen vuodesta toiseen kuultavat juhlalliset julistukset peliongelmiin puuttumisesta eivät korjaa mitään, jos asialle ei tehdä konkreettisesti mitään. Tämän lakialoitteen myötä kansanedustajat pääsevät nyt siirtymään sanoista tekoihin, sillä aloite etenee jos se saa eduskunnan enemmistön tuen”, Tynkkynen sanoo tiedotteessa.

Tynkkynen perustelee aloitettaan tilastoilla.

”Vuonna 2017 valmistuneen raportin mukaan suomalaiset pelasivat eniten rahapelejä koko Euroopassa ja neljänneksi eniten koko maailmassa”, Tynkkynen sanoo. Hän viittaa myös arvioihin, joiden mukaan vuonna 2018 Veikkaus yhdessä ulkomaisten pelisivustojen kanssa aiheutti asukaslukuun suhteutettuna 370 euron nettotappion jokaista suomalaista kohden.

Sebastian Tynkkynen­

”Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna suomalaisilta kerätään tappioina miltei 70 prosenttia enemmän asukaslukuun suhteutettuna. Lukujen pitäisi herättää jokainen”, Tynkkynen sanoo.

Veikkauksen oman selvityksen mukaan vuonna 2019 Suomessa oli 117 000 peliongelmaista kansalaista, Tynkkynen muistuttaa.

Peliautomaatit nousivat keskusteluun, kun Lidl kertoi poistavansa pelikoneet myymälöistään jo tänä kesänä. Ketjun myymälöissä on tosin vain 250 pelikonetta.

Veikkauksen mukaan sillä on nyt käytössään noin 10 000 pelikonetta.

Suurissa eli K- ja S-ryhmän kaupoissa peliautomaatit pysyvät ainakin toistaiseksi.

”Näemme Loton ja pelikoneet osana laajempaa palvelukokonaisuutta, jota asiakkaamme odottavat”, perusteli esimerkiksi K-Marketin operatiivinen johtaja Teemu Naumanen HS:lle.

Veikkaus puolestaan sanoi pettyneensä Lidlin ilmoitukseen poistaa pelikoneet kaupoistaan. Sen sijaan rahapeliongelmiin erikoistunut Peliklinikka iloitsi ja vaati myös muita kauppoja seuraamaan Lidlin esimerkkiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat