Kysely: Puolet ekonomisteista aloittaisi leikkaukset tai veronkiristykset jo tällä vaalikaudella - Politiikka | HS.fi

Kysely: Puolet ekonomisteista aloittaisi leikkaukset tai veronkiristykset jo tällä vaalikaudella

Selvä enemmistö eli 71 prosenttia ekonomisteista tasapainottaisi julkista taloutta menoleikkauksilla. Noin puolet kannattaa verotuksen kiristämistä.

Hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina kehysriiheen neuvottelemaan valtion tulevien vuosien rahankäytöstä. Kuva on hallituksen tiedotustilaisuudesta budjettiriihestä viime syksynä. Kuvassa vasemmalta sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), pääministeri Sanna Marin (sd), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk).­

19.4. 9:04

Joka toinen suomalaisista taloustieteilijöistä katsoo, että julkisen talouden sopeutustoimet olisi syytä aloittaa jo tällä vaalikaudella, ilmenee Ekonomistikoneen toteuttamasta kyselystä.

Eri mieltä asiasta on 13 prosenttia ekonomisteista. Kyselyn vastaajista huomattavan moni eli 37 prosenttia oli epävarmoja sopeutuksen oikeasta ajankohdasta.

Sopeuttaminen tarkoittaa joko julkisten menojen leikkauksia tai veronkorotuksia.

Selvä enemmistö eli 71 prosenttia ekonomisteista tasapainottaisi julkista taloutta menoleikkauksilla. Noin puolet kannattaa verotuksen kiristämistä.

Kysymykseen sopeutuksen oikeasta ajankohdasta vastasi 46 ekonomistia.

Hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina niin sanottuun kehysriiheen neuvottelemaan valtion tulevien vuosien rahankäytöstä.

Lue lisää: Hallituksen vaikein neuvottelu on ensi viikolla – Lähteet: Valtion menojen karsimisesta ja työttömyysturvan leikkaamisesta nyt kova kiista

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) ei ole halunnut maalailla leikkauslistoja tai veronkorotuksia.

” Nyt pitää löytää jotain muuta kuin tämä perinteinen tapa, että kuinka monta sataa miljoonaa leikataan ja kuinka monta sataa miljoonaa korotetaan veroja”, hän sanoi HS:n haastattelussa maaliskuussa.

Vanhasen mukaan suurin osa sopeutuksesta pitää tehdä isommilla rakenteisiin puuttuvilla uudistuksilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat