Sdp:n kannatus laskee, ay-liike kipuilee eikä kokoomus­jokerikaan auta: Sanna Marin lähtee hallituksen vaikeimpiin neuvotteluihin heikoin kortein - Politiikka | HS.fi

Sdp:n kannatus laskee, ay-liike kipuilee eikä kokoomus­jokerikaan auta: Sanna Marin lähtee hallituksen vaikeimpiin neuvotteluihin heikoin kortein

Hallitus asetti monta palkansaajien ja työnantajien edustajista koostuvaa työllisyystyöryhmää, mutta toivottavaa apua niistä ei ole ollut.

Pääministeri Sanna Marin (sd) Säätytalon portailla.­

20.4. 2:00 | Päivitetty 20.4. 6:57

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina niin sanottuun puoliväliriiheen.

Monet hallituslähteet kuvailevat neuvottelua hallituksen vaikeimmaksi.

Neuvotteluissa on kolme suurta kokonaisuutta, jotka kaikki liittyvät toisiinsa.

Hallituksen pitäisi päättää niin sanotusta kestävyystiekartasta 2030-luvulle. Siinä muun muassa linjataan, millä keinoin lisävelkaantuminen saada pysäytettyä.

Toiseksi hallituksen pitäisi päättää, kuinka tiukasti se palaa korona-ajan jättivelanoton jälkeen hallituskauden alussa sovittuihin rahankäytön raameihin.

Kolmantena isona kokonaisuutena ovat työllisyyspäätökset.

Mitä enemmän hallitus tekee päätöksiä, joiden voi uskottavasti olettaa lisäävän työllisyyttä, sitä helpompaa on vaikkapa ylittää kehyksiä ja piirrellä kestävyystiekarttaa ilman suuria leikkauksia.

Ennen kuin näistä isoista asioista saadaan sopu, hallituksen pitäisi myös ratkaista, miten turveyrittäjiä avustetaan ja mitä tehdään norppien verkkokalastukselle. Edes näistä ei ole vielä yhteisymmärrystä.

Eritoten keskusta uskoo, että työllisyys paranee, jos työntekijät sopivat nykyistä enemmän työehdoista työpaikoilla.

Keskusta, Rkp ja vihreät ja monet ekonomistit uskovat, että työttömät hakeutuvat nopeammin töihin, jos ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan tai muutetaan niin sanotusti työnhakua kannustavammaksi.

Sdp:lle ja ehkä myös vasemmistoliitolle päätökset paikallisesta sopimisesta ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta kävisivät, jos palkansaajat ja työnantajat sopisivat niistä.

Vaalien jälkeen ensin Antti Rinteen (sd) ja sen jälkeen Marinin hallitus ovatkin hakeneet apua päätöksilleen työryhmiltä, joissa on mukana palkansaajien ja työnantajien edustajia.

Käteen on jäänyt kasa erimielisiä mietintöjä.

 Jos työmarkkinoiden osapuolilla olisi paremmat välit, ne saattaisivat kyetä itse sopimaan sekä työpaikoilla sopimisesta että jopa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Vasemmistoliiton sisältä on kuulunut uhkailua, että puolue lähtee hallituksesta, jos ansiosidonnaista työttömyysturvaa heikennetään. Keskustasta taas kuuluu uhkailua, että se lähtee, jos sitä ei heikennetä.

Sdp on pääministeripuolue, joka voisi ehkä tietyin ehdoin hyväksyä tiukennuksia ansiosidonnaiseen, jotta hallitus pysyy pystyssä.

Päätös on kuitenkin vaikea ellei mahdoton, koska puolueelle tärkeä ay-liike ei heikennystä hyväksy. Sdp pelkää, että sen laskussa oleva kannatus heikkenee edelleen ikävästi juuri ennen kuntavaaleja.

Jos työmarkkinoiden osapuolilla olisi paremmat välit, työnantajat ja palkansaajat saattaisivat kyetä itse sopimaan sekä työpaikoilla sopimisesta että jopa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Välit ovat kuitenkin heikentyneet vuosi vuodelta sen jälkeen, kun työnantajat irtautuivat laajoista tulopoliittisista sopimuksista 2016.

Ay-liike kaipaisi työllisyyspäätöksissä laajempia kokonaisuuksia, jotta palkansaajille ikäviä ja mukavia päätöksiä voisi niputtaa yhteen.

Tämä ei käy, vaan työnantajat vaativat edistystä asia kerrallaan, jotta heidän päämääränsä eivät vesittyisi.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja sen jäsenyritykset ovat tehneet parhaansa, ettei hallitus saa työmarkkinoilta sivustatukea aikeissaan sopia työllisyystoimista.

Sdp:n johtaman hallituksen aikana EK:n kanta paikalliseen sopimiseen ja vaikkapa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on tiukentanut siitä, mitä se oli vielä Juha Sipilän (kesk) oikeistohallituksen aikana.

Tänä keväänä ay-liike hermostui, kun EK:n jäsenliitto Teknologiateollisuus päätti jakautua kahtia. Järjestön jäsenyritykset voivat päättää, haluavatko ne enää sopia palkansaajien Teollisuusliiton kanssa työehtosopimuksista.

Tieto julkistettiin sopivasti ennen hallituksen puoliväliriihtä. Tähän luhistuivat hallituksen viimeisetkin haaveet saada ay-liike sopimaan paikallisesta sopimisesta.

 Ei ole mitään merkkejä siitä, että Suomesta löytyisi ketään tarpeeksi vahvaa henkilöä, jonka johdolla työmarkkinoiden sääntöjä kyettäisiin uusimaan.

Ay-liikkeen kauhukuva on, että liittojen tekemien työehtojen yleissitovuus murenee, mikä saattaa olla myös Teknologiateollisuuden päämäärä.

Alan kaikkien yritysten pitää totella yleissitovia sopimuksia, mikäli noin puolet alan työntekijöistä on sopimuksen piirissä.

Demareissa on jäseniä, jotka toivovat, että työmarkkinoilla kyettäisiin tekemään uudistuksia, joilla työmarkkinoiden pattitilanne aukenisi ennen ensi syksyn levottomaksi ennustettua sopimuskierroksen alkua.

Tällä hetkellä ei ole mitään merkkejä siitä, että Suomesta löytyisi ketään tarpeeksi vahvaa henkilöä, jonka johdolla työmarkkinoiden sääntöjä kyettäisiin uusimaan.

Riku Aalto­

Ay-liikkeen voimahahmo on Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, mutta hän lienee Teknologiateollisuuden päätöksen takia enemmän vihaisella kuin innovatiivisella tuulella.

Yleensä tässä vaiheessa Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat jo alustavasti valmistelleet syksyn neuvotteluja, mutta tällä kertaa Aallolla ei ole edes neuvottelukumppania tiedossa.

Marin lähtee johtamaan puoliväliriihtä korteilla, jotka eivät ole hyvät.

Sdp:n perinteisestä liittolaisesta ay-liikkeestä ei ole nyt auttajaksi, vaan sen ahdistus on hallitukselle pikemmin jarru.

Sdp:n kannatus laskee. Marin on ollut niin keskittynyt koronakriisin hoitoon, että muut hallituspuolueet kyselevät, onko hänellä kykyä ja tarmoa ratkaista muita hallituksen ongelmia.

Marinin suhtautuminen kokoomukseen on ollut niin viileä, että kokoomusjokeria hänellä ei ole takataskussaan, jos keskusta päättää lähteä hallituksesta.

Marinin ja hallituksen ainoa toivo on, että riihipöydässä pelaajat toteavat, ettei heillä juuri nyt ole parempaakaan peliseuruetta tarjolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat