Kysely: Yrittäjät eivät luota eläkejärjestelmään, mutteivät myöskään tiedä saavansa valtiolta tuntuvaa tukea - Politiikka | HS.fi

Kysely: Yrittäjät eivät luota eläkejärjestelmään, mutteivät myöskään tiedä saavansa valtiolta tuntuvaa tukea

Suomen Yrittäjät teetti kyselyn yrittäjien eläkenäkemyksistä.

Yrittäjien tulot jakautuvat voimakkaasti.­

20.4. 2:00

Vain noin kolmannes yrittäjistä luottaa eläkejärjestelmään, käy ilmi etujärjestö Suomen Yrittäjien teettämästä kyselystä.

Järjestelmään vastasi luottavansa täysin 10 prosenttia ja jokseenkin 25 prosenttia yrittäjistä. Yli 40 prosenttia taas vastasi epäilevänsä järjestelmää.

Yrittäjät teetti kyselyn Kantarilla. Kyselyyn vastasi 1 120 pk-yrityksen edustajaa.

Yrittäjälle kertyvän yel-eläkkeen suuruus riippuu hänen ilmoittamastaan työtulosta, joka määrittää myös yrittäjän eläkemaksun suuruuden. Kyselyssä lähes puolet yrittäjistä katsoi, ettei kykene maksamaan tarpeeksi eläkemaksuja.

Yrittäjien ansiotaso vaihtelee selvästi. Noin joka kolmas yrittäjä ilmoitti tuloikseen alle 2 000 euroa kuukaudessa. Joka viides ilmoitti tuloikseen yli 5 000 euroa kuukaudessa.

Paitsi yrittäjien luottamus eläkejärjestelmää kohtaan myös heidän tietämyksensä sen toiminnasta näyttää huteralta.

Kyselyssä vain 8 prosenttia oli täysin samaa mieltä ja 12 prosenttia jokseenkin samaa mieltä väittämästä, jonka mukaan valtio maksaa osan yrittäjien eläkkeistä. Todellisuudessa valtion osuus yrittäjien eläkkeistä on jo varsin merkittävä.

Valtio tukee tänä vuonna yrittäjäeläkkeiden maksua noin 420 miljoonalla eurolla. Se vastaa lähes kolmannesta järjestelmän kustannuksista. Vielä vuonna 2012 valtion osuus oli vain 23 miljoonaa euroa.

Valtio hoitaa kunakin vuonna maksettavista yrittäjien eläkkeistä sen osuuden, jota aktiiviyrittäjien samana vuonna maksamat eläkemaksut eivät riitä kattamaan.

Yrittäjien eläkemaksuprosentit ovat lähellä palkansaajien ja työnantajien työeläkemaksuprosentteja. Yrittäjien eläkkeitä ei kuitenkaan ole rahastoitu lainkaan, kun taas palkansaajien eläkejärjestelmään on vuosikymmenten ajan kerrytetty rahastoja. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö katsoo valtion osuuden nousun johtuvan siitä, että niin monet yrittäjät ilmoittavat työtulonsa liian pieniksi ja maksavat siksi vain vähän eläkemaksuja.

Yksi ministeriön pohtima ajatus on ollut yrittäjien eläkevakuutusten keskittäminen yhteen eläkelaitokseen.

Kyselyssä yrittäjiltä kysyttiin, pitäisikö yrittäjille perustaa kokonaan oma eläkelaitos. Ajatusta kannatti 47 prosenttia vastaajista ja vastusti 20 prosenttia vastaajista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat