Hallitus lupaa Kemille tukitoimia, ministeri Lintilän mukaan tehtaan lakkautus oli kova mutta odotettu ratkaisu: ”On asioita, joille emme voi mitään” - Politiikka | HS.fi

Hallitus lupaa Kemille tukitoimia, ministeri Lintilän mukaan tehtaan lakkautus oli kova mutta odotettu ratkaisu: ”On asioita, joille emme voi mitään”

”Tämä on hyvä muistutus hallituksen puoliväliriiheen, että teollisuuden kilpailukyvystä tulee pitää kiinni”, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja työministeri Tuula Haatainen (sd) kuvattiin tiedotustilaisuudessa maaliskuussa.­

20.4. 10:21 | Päivitetty 20.4. 17:37

Työ- ja elinkeinoministeriö aloittaa heti rakennemuutostoimien valmistelun Kemin aluetalouden ja irtisanottavien työntekijöiden tukemiseksi, kertovat työministeri Tuula Haatainen (sd) ja pääministeri Sanna Marin (sd).

Stora Enso on sulkemassa Veitsiluodon sellu- ja paperitehtaan Kemissä. Päätös tarkoittaa, että työpaikka katoaa yli 600 ihmiseltä.

Kyseessä on tiettävästi suurin metsäteollisuusalan tehtaan sulkeminen Suomessa.

Lue lisää: Stora Enso sulkee koko Veitsiluodon tehtaan Kemissä – työpaikka lähdössä yli 600 ihmiseltä

Marin kuvasi suunnitelmaa ”kovaksi iskuksi” työntekijöille ja Kemille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kutsuu Veitsiluodon sulkemista ”todella ikäväksi uutiseksi”.

”Tämä on erittäin kova ratkaisu tietysti erityisesti Kemin alueella, mutta myös Suomessa yleensä”, Lintilä sanoo HS:lle.

”Jollain tavalla tämä oli odotettavissa. Stora Enso kertoi jo vuosi sitten toimintojensa keskittämisestä. Heidän tiedotteessaankin lukee, että näiden papereiden maailmanmarkkinahinnan lasku on jatkunut jo vuosikymmenen, ja korona-aika on kiihdyttänyt sitä.”

Lintilä sanoo, että äkillisen rakennemuutoksen tuet ovat työministeri Haataisen alaisuudessa. Lintilän mukaan ensiksi tehdään tilanneanalyysi ja arvio siitä, millä toimilla työllisyystilannetta parhaiten voidaan vahvistaa.

”Nämä arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Ensimmäisenä aloitetaan tilanteen läpikäynti kaupungin, ely-keskuksen ja Stora Enson kesken. Keskustelin maajohtajan kanssa ja ymmärsin, että yhtiöllä on kaikilta osin valmius auttaa, että tässä päästään mahdollisemmin sujuvasti eteenpäin.”

Lintilä sanoo, että toimet liittyvät usein koulutukseen.

”Kaipolassa on haettu suoraan tuolle alueelle sopivaa uutta merkittävää yritystä. Tätä työtä he ovat tehneet itse. Aluekehitystukia on sinne merkattu muistaakseni 8,4 miljoonaa euroa. Naantalissa pyysin selvityshenkilöä arvioimaan, millaista toimintaa alueelle voisi tulla.”

Viime syksynä UPM sulki Kaipolan tehtaan Jämsässä. Tehtaalla oli kolme paperikonetta. Nelisensataa ihmistä menetti työpaikkansa. Nesteen jalostamotoiminta päättyi Naantalissa tänä keväänä. Se vei mennessään 230 työtehtävää.

Lintilä sanoo, että Kemin onneksi Metsä Group on juuri päättänyt rakentaa alueelle kolmen miljardin euron tehtaan. Metsä Groupin takia valtio investoi alueelle 150 miljoonaa euroa.

”Minusta tämä on hyvä muistutus hallituksen puoliväliriiheen, että teollisuuden kilpailukyvystä tulee pitää kiinni. On tietysti asioita, joille emme voi mitään niin kuin tässä tapauksessa, kun markkina tipahtaa alta.”

Lue lisää: Metsä Group rakentaa Kemiin 1,6 miljardin euron biotuotetehtaan, kyseessä metsäteollisuushistorian suurin investointi Suomeen

Lintilä sanoo, ettei ole ainakaan toistaiseksi huomannut, että Stora Enso olisi syyllistänyt valtiota tehtaan alasajosta.

Työministeri Tuula Haatainen kutsuu Veitsiluodon päätöstä ”valtavan suureksi menetykseksi Kemin alueelle”.

”Näissä tilanteessa on opittu, että on erittäin tärkeää, miten tilannetta johdetaan ja että sitä koordinoidaan hyvin kaupungin, te- toimiston, ely-keskuksen ja yrityksen kanssa.”

Hän sanoo, että hallitus on jo aikaisemmin lisännyt palveluita ja työllisyysmäärärahoja, jotka tulevat auttamaan, kun työtä etsitään irtisanottaville.

Haatainen sanoo, että alue voi ehkä saada tukea EU:n rakennemuutosrahastosta.

”Pyysin tänään, että tämä asia selvitetään. Katse pitää olla siinä, mitä uutta toimintaa alueelle saadaan. Veitsiluodon tehdas on hyvällä paikalla. Satama on lähellä ja ympärillä on aktiivinen teollisuusympäristö. Edellytyksiä on, että alueelle saada uusia tulijoita.”

Valtion Solidium omistaa Stora Ensosta 10,7 prosenttia. Solidiumilla on 27,3 prosenttia äänivallasta. Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen on Stora Enson hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi Kelalla on Stora Enson osakkeita, joilla hallitaan noin kymmentä prosenttia yhtiön äänivallasta.

Valtiolla on suuri äänivalta Stora Ensossa. Olisiko valtion pitänyt estää tehtaan alasajo?

”Tällaisessa tilanteessa yritys tekee itse päätökset, enkä minä lähde päätöstä arvioimaan. Toivon, että yritysvastuuta löytyy, kun työtä hoidetaan tästä eteenpäin. Olen käynyt keskustelun Stora Enson maajohtajan kanssa. Hän antoi ymmärtää, että yhtiö on kaiken tavoin valmis yhteistyöhön”, Haatainen sanoo.

Hän sanoo, että taustalla on globaali paperin hinnanlasku, jota korona-aika on vauhdittanut.

”Rakennemuutoksia on tullut ja tulee. Me emme hallituksena voi sitä estää. Hallitus haluaa kaikin keinoin edistää, että investointeja tänne tulee. Muun muassa teollisuuden sähköveron laskeminen alas on yksi toimi, joka helpottaa investointipäätöksiä.”

Paperitehtaita on suljettu viime vuosina kiivasta vauhtia niin Suomessa kuin maailmalla.

Painopaperien markkinat ovat supistuneet jo 15 viime vuotta, koska yhä suurempi osa lehdistä luetaan digitaalisena. Kysynnän lasku kiihtyi koronaviruspandemian myötä selvästi. Vuosi sitten keväällä graafisten paperien myynti oli yli 30 prosenttia vähäisempää kuin vuotta aiemmin.

Myös toimistopaperin kulutus notkahti rajusti, kun väki jäi etätöihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat