HS:n tiedot: VM toi kehysriiheen aiempaa valoisamman talousennusteen, vasemmistopuolueet vetoavat siihen välttääkseen leikkaukset - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: VM toi kehysriiheen aiempaa valoisamman talousennusteen, vasemmistopuolueet vetoavat siihen välttääkseen leikkaukset

Valtiovarainministeriön arvio Suomen julkisen talouden kestävyysvajeesta on pienentynyt noin viidenneksen, käy ilmi HS:n näkemästä tuoreesta ennusteesta.

Säätytalo tiistaina ennen hallituksen neuvotteluja.

20.4. 17:40

Valtiovarainministeriön (VM) arvio Suomen talousnäkymistä on kirkastunut. HS sai haltuunsa ministeriön ennusteen, jonka se on tuonut hallituksen huomenna alkavaan kehysriiheen.

Ministeriö julkaisee kevään varsinaisen talousennusteensa ensi viikolla. Lopullisessa ennusteessa ministeriö huomioi myös hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset.

HS:n näkemät alustavat luvut kuitenkin vaikuttavat jo kehysriihen neuvotteluasetelmiin. Hallituksen vasemmistopuolueet katsovat, että kohentuneiden talousnäkymien vuoksi ei keskustan ajamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kiristämiseen tarvitse ryhtyä. Keskusta on eri mieltä.

Ministeriön pohjaennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 2,6 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia. Vielä joulukuun ennusteessaan VM arvioi talouden kasvavan tänä vuonna 2,5 prosenttia ja ensi vuonna tasan 2 prosenttia.

Myös ministeriön arvio Suomen julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyysvajeesta eli julkisten tulojen ja menojen epäsuhdasta on pienentynyt. Ministeriö arvioi kestävyysvajeen suuruudeksi nyt noin 8 miljardia euroa, kun viime syksynä sen arvio oli noin 10 miljardia euroa.

”Syynä muutokseen on aiempaa valoisampi arvio julkisen talouden tilasta keskipitkällä aikavälillä eli vuonna 2025, joka on nyt laskelman lähtövuosi”, ennusteessa sanotaan.

On tyypillistä, että arviot talouden kehityksestä elävät ennusteesta toiseen. Hallituksen puoliväliriihessä arvio kestävyysvajeen pienenemisestä on erityisesti Sdp:lle ja vasemmistoliitolle tervetullut.

Hallitus neuvottelee valtion tulevien vuosien rahankäytöstä ja tiekartasta velkaantumisen taittamiseksi vuosikymmenen loppuun mennessä. Hallituksen ajatuksena on, että julkisen talouden vahvistaminen tapahtuisi pitkälti työllisyyttä ja tuottavuutta nostavilla päätöksillä. Näin vältettäisiin tarvetta suorille leikkauksille ja veronkorotuksille.

Osa varteenotettavista työllisyystoimista on kuitenkin itsessään leikkauksia. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) on linjannut, että kehysriihessä tulee sitoutua uudistamaan työttömyysturvaa tavalla, joka lisää työn tarjontaa ja vahvistaa julkista taloutta. Se tarkoittaisi käytännössä ansiosidonnaisen työttömyysturvan tason tai keston leikkaamista.

Sdp ja vasemmistoliitto ovat vastustaneet työttömyysturvan leikkaamista tiukasti. HS:n tietojen mukaan puolueet katsovatkin nyt, että kohentuneen talousennusteen ansiosta julkista taloutta voi uskottavasti lähteä tasapainottamaan ilman työttömyysturvan leikkaamista.

Keskusta taas katsoo, että valtiovarainministeriön ennusteen hienoisesta kohenemisesta huolimatta talouden tasapainottaminen edellyttää myös työttömyysturvan kiristämistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat