Hallitukselta päivitetty suunnitelma rajoitusten purkamiseksi, näin Suomi avautuu kuukausi kuukaudelta – jo ensi viikolla luovuttaneen poikkeusoloista - Politiikka | HS.fi

Hallitukselta päivitetty suunnitelma rajoitusten purkamiseksi, näin Suomi avautuu kuukausi kuukaudelta – jo ensi viikolla luovuttaneen poikkeusoloista

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalle on luvassa lisätukea, kertoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk).

21.4. 7:06 | Päivitetty 21.4. 10:47

Hallitus esitteli keskiviikkona päivitettyä suunnitelmaansa siitä, miten koronarajoituksia voidaan purkaa. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus tekee mahdollisesti ensi viikolla päätöksen poikkeusoloista luopumisesta sillä edellytyksellä, että koronatilanne jatkuu hyvänä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallitus aikoo antaa lisätukea kulttuuri- ja tapahtuma-alalle. Saarikon mukaan hallitus sopii tästä raamit tänään keskiviikkona. Samassa yhteydessä tehdään päätös liikunnan ja urheilun tukemisesta. Rahat suunnataan lisäbudjetissa, josta hallitus saattaa kertoa jo tänään tarkemmin kehysriihineuvotteluiden yhteydessä.

Saarikon mukaan enintään 50 hengen sisä- ja ulkotilaisuuksia pyritään avaamaan mahdollisimman pian koronaepidemian perustason alueilla, joita on tällä hetkellä kuusi.

”Lisäksi soveltuvissa ulkotiloissa, kuten jalkapallostadioneilla ja muilla lohkoajatteluun soveltuvilla tapahtumapaikoilla, osallistujia voi olla enemmän kuin 50, jos tilaisuuden terveysturvallisuus, turvavälien noudattaminen ja sumppujen välttäminen voidaan ottaa huomioon”, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan tämä kuuluu aluehallintovirastojen (avi) toimivaltaan, mutta hallitus haluaa viestittää, että perustason alueilla tämä on mahdollista. Huhti–toukokuun vaihteessa hallitus tarkastelee, miten virusmuunnosten takia asetettuja kokoontumisrajoituksia voitaisiin helpottaa.

Tapahtuma-alaa pyritään avaamaan vielä tätä laajemmin eli yli 50 hengen tapahtumiin toukokuun aikana.

Saarikon mukaan hallitus keskusteli tiistaina turvaväleistä. Tapahtuma-alalla tartuntatautilain vaatimus kahden metrin turvavälistä on vaikea toteuttaa yleisötilaisuuksissa.

”Sovimme, että kahden metrin turvavälivelvoitteesta luovutaan ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa kesäkuussa. Se säilyy sisätiloissa järjestettävissä tapahtumissa alueilla, joissa ilmaantuvuusluku on yli 25. Tämä kaikki edellyttää eduskunnassa tehtävää lainmuutosta”, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa taudin kulku on kääntynyt hyvälle mallille, joten on mahdollista, että loppukesästä voisi olla myös isompia tapahtumia. Edellytyksenä on se, että tapahtuman järjestäjä noudattaa terveysturvallisuuden periaatteita, Saarikko kertoi.

Lasten ja nuorten ulkona tapahtuvat ryhmäharrastukset avautuvat huhtikuussa.

Kesäkuun alusta lähtien avautuvat ulkona tapahtuvat kilpailu- ja harrastetapahtumat sekä nuorten kesäleiritoiminta. Kesäkuun aikana avautuu myös sellainen sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta, jossa ei synny lähikontakteja.

Heinäkuun alussa avautuu lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuva kilpailu- ja tapahtumatoiminta sekä kontakteja sisältävä harrastustoiminta.

Aikuisten harrastustoiminta avautuisi niin ikään portaittain, noin kuukausi nuorten jäljessä.

Aikuisten ulkona tapahtuva ryhmäliikunta avautuu touko–kesäkuussa. Joukkue- ja kontaktilajeja voidaan harrastaa sisätiloissa aikaisintaan elokuussa.

Sisärajavalvontaa jatketaan niin kauan kuin se on välttämätöntä, mutta samanaikaisesti aloitetaan liikenteen rajoitusten purkaminen päinvastaisessa järjestyksessä kuin niitä on aiemmin tehty.

Sisärajoilla maahantulorajoitukset korvataan toukokuusta alkaen asteittain rajoilla toteutettavilla terveysturvallisuustoimilla. Ensimmäisenä avataan rajayhteisöjen välinen liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajoilla.

Sen jälkeen avataan työmatkaliikenne sekä laajennetaan perheiden ja sukulaisten mahdollisuutta matkustaa EU:n sisärajaliikenteessä.

”Sisärajavalvonnan päättäminen kokonaan olisi mahdollista silloin, kun aikuisväestö on saavuttanut riittävän rokotekattavuuden, rajoilla on riittävät terveysturvallisuustoimet ja epidemiatilanne Euroopassa antaa siihen mahdollisuuden”, sanoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr).

Ohisalo suositteli, että kesän matkat suunnattaisiin vielä kotimaahan.

EU:n ulkopuolisten maiden eli niin sanottujen kolmansien maiden kanssa avataan ensin työmatkaliikenne ja matkustaminen perhesyistä, Ohisalo sanoi. Ulkoministeriön johdolla selvitetään liikematkustamisen mahdollistamiseksi kahdenvälisiä järjestelyitä niiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa, joissa on hyvä rokotekattavuus ja tautitilanne.

Hallituksen exit-strategian mukaan tällä ratkaisulla voidaan mahdollistaa liikennettä näihin maihin ja niistä Suomeen, jos EU:n yhteisillä päätöksillä ei löydetä riittävän tehokkaita ja nopeita ratkaisuja liikenteen avaamiseksi.

Hallitus esitteli runsas viikko sitten suunnitelmansa koronarajoitusten purkamisesta ja purkamisen tavoiteaikatauluista. Suunnitelma lähetettiin yleiselle lausunto- ja kommenttikierrokselle, ja lausuntoja tuli yli 2 000.

”Saimme hyvin arvokasta tietoa, miten ihmiset ovat kokeneet rajoitukset ja mitä odotuksia niiden purkamiseen kohdistuu”, Marin sanoi.

Hänen mukaansa vastauksissa korostui tarve lasten ja nuorten sekä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tilanteen helpottamiseen.

Lue lisää: Näin hallitus purkaisi koronarajoituksia: Poikkeusolot päättyvät ja ravintolat avautuvat huhtikuussa, yleisötilaisuudet voivat alkaa kesäkuussa

Hallituksen suunnitelmassa rajoitusten purku etenee kuukausittain. Tilanne voi muuttua, jos koronatilanne heikkenee. Purkamismahdollisuuksia hallitus tarkastelee kahden viikon välein, ja suunnitelma päivittyy epidemian kulun ja rokotusten edistymisen mukaan.

Hallitus totesi Suomen siirtyneen poikkeusoloihin 1. maaliskuuta. Syynä oli koronatilanteen paheneminen uusien virusmuunnosten takia. Tuolloin väläyteltiin myös liikkumisrajoituksia kontaktien minimoimiseksi.

Tällaiselta hallituksen päivitetty suunnitelma näyttää kuukausi kuukaudelta:

Huhtikuu: poikkeusolot päättyvät

■ Valmiuslain toimivaltuudet päättyvät.

■ Ravintolat avautuvat asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksin.

■ Lähiopetukseen palataan perusopetuksessa ja toisella asteella.

■ Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta ulkona alkaa.

Toukokuu: julkisia tiloja avataan

■ Lisärajoitukset epidemian nopean kiihtymisen uhan takia poistuvat, palataan alueellisiin toimiin.

■ Avataan julkisia tiloja (esimerkiksi kirjastot) ja yksityisiä tiloja (esimerkiksi museot).

■ Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ulkona alkaa.

■ Sallitaan työmatkaliikenne rajayhteisöalueilla epidemiatilanteen mukaan.

Kesäkuu: yleisötilaisuudet voivat alkaa

■ Kokoontumisrajoituksia lievennetään.

■ Ravintoloiden asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia lievennetään.

■ Yleisötilaisuudet alkavat osallistujarajoituksin.

■ Sisärajarajoituksia lievennetään.

■ Ulkona tapahtuvat lasten ja nuorten kilpailu- ja harrastetapahtumat sekä kesäleirit sallitaan.

Heinäkuu: kokoontumisrajoituksia poistetaan

■ Kokoontumisrajoituksia lievennetään ja poistetaan.

■ Yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan.

■ Aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta aikaisintaan elokuussa.

■ Kolmansien maiden eli EU:n ulkopuolisten maiden työmatkaliikenne avataan (mahdollisesti elokuu).

Hallituksen arvion mukaan työikäinen väestö on saanut heinä–elokuussa ensimmäisen rokoteannoksen ja ikääntyneet sekä riskiryhmät toisen rokoteannoksen.

Valtakunnalliset suositukset etätyöstä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antama kasvomaskisuositus ovat edelleen voimassa, ja niitä molempia tarkastellaan kesäkuun alussa.

Viranomaiset suosittelevat tällä hetkellä etätyön tekemistä mahdollisimman laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Lisäksi työpaikoilla on edistettävä järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille koko maassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat