Saksan perustuslaki­tuomioistuin hylkäsi valituksen EU:n elpymis­paketista, Saksa voi hyväksyä paketin - Politiikka | HS.fi

Saksan perustuslaki­tuomioistuin hylkäsi valituksen EU:n elpymis­paketista, Saksa voi hyväksyä paketin

Suomessa elpymispaketti on parhaillaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä.

Jokaisen jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi.­

21.4. 11:29 | Päivitetty 21.4. 12:30

Saksan perustuslakituomioistuin on hylännyt EU:n elpymispakettiin liittyvän valituksen. Saksan liittopresidentti voi nyt allekirjoittaa elpymispaketin mahdollistavan budjettipäätöksen ratifioinnin.

Parlamentti hyväksyi elpymispaketin jo aiemmin, mutta tuomioistuimeen tehty valitus laittoi prosessin hetkeksi jäihin.

Jokaisen jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi.

Ratifiointiprosessi venyi Saksassa muutamalla viikolla, koska perustuslakituomioistuin linjasi maaliskuussa, ettei liittovaltion presidentti saa allekirjoittaa ratifiointia. Syynä oli yli 2 000 euroskeptikon allekirjoittama valitus elpymispaketista.

Perustuslakituomioistuin toteaa nyt tarkastelun jälkeen vaikuttavan siltä, ettei ole hyvin suurta todennäköisyyttä sille, että elpymispaketin ratifiointi rikkoisi Saksan perustuslakia.

Tuomioistuin jatkaa kuitenkin valituksen pääväitteiden arviointia, vaikka ratifioinnin annetaan edetä.

Tuomioistuin punnitsi tarkastelussaan sitä, millaisia seurauksia sen päätöksellä on. Se toteaa, että seuraukset ovat vähemmän vakavat silloin, jos se hyväksyy ratifioinnin ja perustuslakiongelmia todettaisiin myöhemmin, kuin silloin, jos se estäisi ratifioinnin kokonaan ja toteaisi myöhemmin perustuslakihuolet turhiksi.

Suomessa elpymispaketti on parhaillaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä. Ratkaisua odotettiin nopeimmillaan jo keskiviikkona, mutta valiokunta ei saanut lausuntoaan valmiiksi. Seuraavan kerran asiaa käsitellään ensi viikon tiistaina.

Suomessa perustuslakivaliokunnan kanta ratkaisee, tarvitaanko 750 miljardin euron elpymispaketin hyväksymiseen eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö. Näin olisi, mikäli valiokunta katsoisi, että hätärahoitukseen osallistuminen tarkoittaisi Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa EU:lle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat