Perustuslaki­valikokunta ei saanut valmiiksi lausuntoaan EU:n elpymispaketista, käsittely jatkuu ensi viikolla - Politiikka | HS.fi

Perustuslaki­valikokunta ei saanut valmiiksi lausuntoaan EU:n elpymispaketista, käsittely jatkuu ensi viikolla

Valiokunnan kantaa on odotettu suurella mielenkiinnolla, sillä se ratkaisee, tarvitaanko 750 miljardin euron elpymispaketin hyväksymiseen eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd) ja varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok).­

21.4. 11:40

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei saanut vielä keskiviikkona valmiiksi lausuntoaan EU:n elpymispaketista.

Valiokunnan lausuntoa on odotettu suurella mielenkiinnolla, sillä se ratkaisee, tarvitaanko 750 miljardin euron elpymispaketin hyväksymiseen eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö tavallisen enemmistön sijaan.

Ratkaisu asiaan voidaan saada nyt aikaisintaan ensi viikolla. Valiokunta jatkaa asian käsittelyä ensi tiistaina.

Kahden kolmasosan ennemmistö tarvittaisiin, mikäli valiokunta katsoisi, että hätärahoitukseen osallistuminen tarkoittaisi Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa EU:lle.

Tämä olisi hallitukselle isku, sillä tällöin sen omat äänet eivät riittäisi paketin läpiviemiseen, ja tukea tarvittaisiin oppositiosta.

Valiokunta on jakautunut asiassa ja tilanne on sen verran tiukka, että ratkaisu voi HS:n tietojen mukaan mennä edelleen kumpaan suuntaan tahansa.

Viime kesänä sovitussa elpymispaketissa EU valtuuttaa komission hankkimaan rahoitusmarkkinoilta lainaa enintään 750 miljardia euroa, josta 390 miljardia euroa annetaan jäsenvaltioille vastikkeettomina avustuksina. EU:n myöntämien lainojen enimmäismäärä on 360 miljardia euroa.

Perustuslakivaliokunnan punnittavana on niin sanottu omien varojen päätös, jossa määritellään muun muassa Suomen jäsenmaksut EU:n vuosien 2021–2027 budjettikaudelle ja enimmäismaksut elpymispaketista.

Jokaisen jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi.

Myös tästä syystä perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja paketin hyväksymisen mahdolliseen vaikeutumiseen kiinnittyy paljon huomiota.

Elpymispaketin käsittely on herättänyt huomiota viime aikoina myös Saksassa, missä elpymispaketista valitettiin perustuslakituomioistuimeen.

Keskiviikkona tuomioistuin hylkäsi valituksen, jonka vuoksi paketin käsittely keskeytettiin hiljattain. Saksan liittopresidentti voikin nyt allekirjoittaa elpymispaketin mahdollistavan budjettipäätöksen ratifioinnin.

Saksan parlamentti hyväksyi asian jo aiemmin, mutta tuomioistuimeen tehty valitus jäädytti prosessin jonkin aikaa.

Perustuslakituomioistuin totesi, ettei sen tähänastisen tarkastelun perusteella vaikuta ”hyvin todennäköiseltä”, että päätös elvytyspaketista olisi ristiriidassa Saksan perustuslain kanssa. Se ei silti sulkenut tätä täysin pois. Se ei kertonut, milloin se antaisi lopullisen ratkaisunsa asiassa.

Tuomioistuin punnitsi, mitä laajempia vaikutuksia paketin pysättämisellä nyt olisi.

Se katsoi, että seuraukset ovat vähäisemmät, mikäli paketin annetaan nyt edetä ja perustuslaillisia ongelmia havaittaisiin myöhemmin kuin siinä tapauksessa, että paketti pysäytettäisiin ja perustuslailliset huolet osoittautuisivat perusteettomiksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat