HS:n tiedot: Marinin kompromissin työllisyystoimet vahvistaisivat julkista taloutta vain niukasti, valtion menoihin tulisi isoja lisäyksiä - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Marinin kompromissin työllisyystoimet vahvistaisivat julkista taloutta vain niukasti, valtion menoihin tulisi isoja lisäyksiä

Hallitus neuvottelee parhaillaan valtion lähivuosien rahankäytöstä ja työllisyystoimista, mutta neuvottelut ovat edenneet hyvin tahmeasti. Pääministeri Marin teki keskiviikkona kompromissiesityksen. Keskusta ilmoitti, ettei se sille käy.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Maria Ohisalo , tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja pääministeri Sanna Marin saapuivat hallituksen puoliväliriiheen Säätytalolle Helsingissä 21. huhtikuuta 2021. Vääntö jatkuu torstaina.

22.4. 10:42 | Päivitetty 22.4. 12:00

Pääministeri Sanna Marinin (sd) kehysriihessä tekemässä työllisyyttä koskevassa kompromissiesityksessä on hyvin niukasti julkista taloutta vahvistavia osia. Samalla siinä esitetään merkittäviä lisäyksiä valtion menoihin.

HS on nähnyt Marinin keskiviikkoiltana tekemän esityksen työllisyyden vahvistamisesta. Keskusta ilmoitti jo keskiviikkoiltana, että esitys ei sille käy.

Lue lisää: Keskustan Saarikko: Pääministerin kompromissiesitys ei tyydytä, Marin toivoo vähemmän dramatiikkaa – hallitus jatkaa jumittuneita neuvotteluita

Pääministeri esittää, että hallitus hyväksyisi työllisyystoimien listan, jonka työllisyyden ministeriryhmä on valmistellut. Tämän työllisyysvaikutus olisi 41 000–52 500 työllistä. Näitä työllisyysvaikutuksia ei valtiovarainministeriö ole laskenut.

Nämä keinot ovat niin sanottuja pehmeitä keinoja, joihin kuuluu erinäisiä toimia muun muassa osatyökykyisten työllistämisen helpottamiseksi.

Työllisyyden ministerityöryhmän esittämien toimien vaikutuksia on laskettu eri ministeriöissä. HS:n tietojen mukaan valtiovarainministeriön laskelmien mukaan toimien työllisyysvaikutus jää kuitenkin huomattavasti alemmaksi kuin muiden ministeriöiden esittämä 41 000–52 500 työllistä.

Valtiovarainministeriö on pystynyt laskemaan työllisyysvaikutuksen vain osalle toimista ja ne toisivat sen mukaan kaikkiaan 10 000 lisätyöllistä. Näiden toimien julkista taloutta vahvistava vaikutus olisi valtiovarainministeriön mukaan 200 miljoonaa euroa.

Vaikka valtiovarainministeriö ei pysty laskemaan kaikkien toimien työllisyysvaikutusta, se kuitenkin arvioi kaikkien toimien kokonaisuutena vahvistavan julkista taloutta 150 miljoonalla eurolla.

Sanna Marin esittää kompromissiesityksessään, että hallitus nostaisi samalla työllisyystavoitteensa 100 000 työlliseen. Nykyinen tavoite on 80 000 uutta päätösperäistä työpaikkaa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Näistä pitäisi kuitenkin tehdä päätökset tällä vaalikaudella.

Marinin kompromissiesityksessä esitetään siis työllisyystavoitteen nostamista 20 000 työllisellä.

”Tavoitteen korotuksesta neljäsosa eli 5 000 työllistä tulee löytää kokonaisuudesta, joka on VM:n [valtiovarainministeriön] verifioima ja julkista taloutta vahvistava”, todetaan Marinin kompromissiesityksessä.

Suomeksi sanoen Marinin kompromissiesityksen kymmenistä tuhansista työpaikoista vain pieni osa olisi valtiovarainministeriön arvion mukaan julkista taloutta vahvistavia.

Kompromissiesityksen mukaan tästä 5 000 verifioidun työllisen tavoitteesta 1 500 saataisiin ansiosidonnaisen euroistamisella.

Euroistaminen tarkoittaa sitä, että työttömäksi jääneen työssäoloehdon täyttymistä alettaisiin tarkastella ansaitun palkan perusteella. Nykyisin sitä tarkastellaan tehtyjen työtuntien perusteella.

Euroistaminen kiristäisi työssäoloehtoa hieman, joten se pienentäisi työttömyysturvan kuluja ja lisäisi valtiovarainministeriön arvion mukaan työllisyyttä noin 1 500 henkilöllä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kolmikantaisessa työllisyystyöryhmässä työntekijäpuolen enemmistö oli valmis hyväksymään euroistamisen.

Työllisyystoimien lisäksi Sanna Marinin kompromissiesitykseen kuuluu kehystason nosto. Kehykset tarkoittavat sitä hallituskauden alussa sovittua raamia, jonka sisään budjettien pitää mahtua.

Koronakriisin takia viime vuoden keväällä sovittiin, että kehyksistä väliaikaisesti luovutaan. Ensi vuoden budjetissa piti kuitenkin palata hallitusneuvotteluissa sovitun kehystason piiriin.

Marinin kompromissiesityksessä kuitenkin esitetään valtion budjetin kehystason nostoa ensi vuonna 900 miljoonalla eurolla ja vuonna 2023 vielä 850 miljoonalla eurolla.

Kello 11:45 kirjoitukseen lisätty tietoja valtiovarainministeriön tekemistä työllisyysarvioista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat