Hallituksella on painetta korottaa kotitalous­vähennystä – myös ammatti­liittojen ja säätiöiden verotusta pohditaan neuvotteluissa parhaillaan - Politiikka | HS.fi

Hallituksella on painetta korottaa kotitalous­vähennystä – myös ammatti­liittojen ja säätiöiden verotusta pohditaan neuvotteluissa parhaillaan

Hallituksen on määrä päättää tarkemmin myös teollisuuden sähköistämisen tuesta.

Myös monet verotuspäätökset ovat esillä Helsingin Säätytalon uumenissa käytävissä puoliväliriihineuvotteluissa.­

22.4. 19:25

Hallituksen puoliväliriihessä yritetään löytää alustavat linjaukset useisiin veropäätöksiin.

Pöydällä on ainakin tutkimus- ja kehitystoiminnan verokannustin, kotitalousvähennys ja ulkomaisille sijoittajille kohdennettava lähdevero sekä muun muassa kotimaisten eläkeyhtiöiden, rahastojen, yhteisöjen ja säätiöiden verotus.

Neuvotteluissa saatetaan päättää myös muiden vähäpäästöisten työsuhdeautojen kuin sähköautojen hankkimisen kannustimista.

Hallitus on neuvotellut keskiviikosta asti lähivuosien rahankäytöstä ja muun muassa työllisyystoimista niin sanotussa puoliväli- eli kehysriihessä.

Vaikeiksi luonnehditut neuvottelut jatkuvat vielä ainakin huomenna perjantaina, vaikka alkuperäisen suunnitelman mukaan ne piti saada päätökseen torstaina. Erimielisyydet erityisesti keskustan ja vasemmistopuolueiden välillä ovat olleet niin suuria, että ilmassa on häilynyt jopa hallituksen kaatumisen uhka.

Lue lisää: Hallitus ei osaa edes päättää, mistä pitäisi päättää ensin – kannatus- ja identiteettikriisit tahmaavat neuvotteluita

Suurimmat kiistanaiheet koskevat työllisyystoimia, julkista taloutta ja turveyrittäjien ahdingon helpottamista.

Samalla kun päähuomio on kohdistunut näihin, myös verolinjauksia on pohdittu kaikessa hiljaisuudessa Säätytalolla.

Riihessä tuskin tehdään täsmällisiä lopullisia päätöksiä veroista, vaan kyse on pikemminkin poliittisista linjauksista siitä, mitä veroja otetaan käyttöön ja millaisilla kirjauksilla jatkovalmistelu alkaa.

Yleensä hallitus tekee veropäätökset syksyn budjettiriihessä, jossa neuvotellaan, miten valtio käyttää rahaa seuraavana vuonna.

HS:n hallituslähteiden mukaan lopullisia linjauksia veropäätöksistä ei ollut vielä syntynyt torstaina alkuillasta.

Hallituspuolueiden sisällä on ollut vasemmistoliittoa lukuun ottamatta painetta korottaa kotitalousvähennystä, jota hallitus alensi kautensa alussa.

Kotitalousvähennystä voi saada yksityishenkilö, jos hän ostaa vaikkapa siivous-, remontointi- tai lastenhoitoapua.

Ylen viime syksynä tekemässä kyselyssä enemmistö kansanedustajista halusi nostaa kotitalousvähennystä, vaikka tuoreessa selvityksessä tutkijat katsoivat vähennyksen olevan tehoton ja hyvätuloisia suosiva tuki.

Lue lisää: Tutkijat: Kotitalousvähennys on tehoton ja hyvätuloisia hyödyttävä järjestelmä – ”Yllätyimme, ettei veronkiertoa vähentävää vaikutusta havaittu”

Lisäksi hallitus päätti jo hallitusohjelmassa selvittää, pitäisikö Suomeen sijoittavilta ulkomaisilta ammattimaisilta verovapailta yhteisöiltä periä viiden prosentin lähdevero.

Täsmällisiä päätöksiä tuskin syntyy tällä viikolla, sillä asiaa selvittävä työryhmä saa työnsä päätökseen vasta toukokuussa. Työryhmän alustavat johtopäätökset ovat kuitenkin jo neuvottelijoiden käytössä.

Työryhmä selvittää myös kotimaisten sijoitusrahastojen, työeläkeyhtiöiden, ammattiliittojen, säätiöiden ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen verotusta.

Ne saavat nykyisin osinkonsa verottomina toisin kuin piensijoittajat.

Eläkeyhtiöt, säätiöt ja muut sijoittajavaikuttajat ovat vastustaneet veroa.

Hallitus linjasi jo hallitusneuvottelujen aikaan, ettei tieteen, taiteen, kulttuurin ja liikunnan tuki vähene, vaikka näitä tukevia säätiöitä ja yhteisöjä alettaisiin verottaa.

Työryhmä selvittää myös mahdollisuutta periä ulkomaisten rahastojen ja muiden verovapaiden yhteisöjen kiinteistösijoituksista saamista tuloista ”kohtuullista veroa”.

Myös tämän veron kohtalosta hallituspuolueet neuvottelevat puoliväliriihessä.

Hallituksen on määrä päättää tarkemmin myös teollisuuden sähköistämisen tuesta, jonka käyttöönotosta hallitus päätti alustavasti viime syksynä.

Teollisuuden sähköistämisen tuella teollisuus voi sähköistää prosessejaan, lisätä energiatehokkuuttaan ja siirtyä päästöttömän sähkön käyttöön.

Tuesta ei vielä syksyllä päätetty tarkasti, mutta tällä viikolla päätös voi tulla. HS:n tietojen mukaan sähköistämisen tuki saattaa nousta lähemmäs sataa miljoonaa euroa.

Tuki korvaa teollisuuden päästökaupan kompensaatiotuen, jota maksettiin noin 74 miljoonaa euroa vuonna 2019.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat