HS:n tiedot: Hallitus lähellä kaatumista, neuvottelut kriittisessä vaiheessa – tämä kiistoista tiedetään nyt - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Hallitus lähellä kaatumista, neuvottelut kriittisessä vaiheessa – tämä kiistoista tiedetään nyt

Turpeen verotuksessa on edistytty, mutta erityisesti työllisyystoimissa on edelleen isoja kiistoja.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko meni hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvotteluihin Säätytalolle maanantaina.

27.4. 9:18 | Päivitetty 27.4. 18:41

Hallitus on jatkanut tänään neuvotteluja tulevien vuosien rahankäytöstä Säätytalolla kriisitunnelmissa.

HS:n kolmen hallituslähteen mukaan neuvottelut ovat erittäin jumissa.

Säätytalolta viestitettiin kello 18 jälkeen, että neuvotteluja edelleen jatketaan, vaikka vaikeaa on. Myös pääministeri Sanna Marin (sd) kävi kameroiden edessä kuuden jälkeen kertomassa, että neuvottelut jatkuvat: ”Tilanne ei ole muuttunut mihinkään suuntaan”, hän sanoi. Lue lisää täältä.

Neuvotteluissa on puhuttu pitkään turpeesta, jonka tuesta sopu todennäköisesti ei jää kiinni, vaikka edelleen siitä väännetään. Valtion menoraameista vuodelle 2022 ja 2023 syntynee sopu, jos muuten yhteisymmärrys löytyy.

HS:n tietojen mukaan keskusta haluaisi työttömyystukiin jonkin näyttävän muutoksen, joka vahvistaisi valtion taloutta.

Keskustan eduskuntaryhmä oli koolla aamulla kolmatta tuntia. Ryhmässä yhä useammat ovat sitä mieltä, että keskustan mahdollisuudet jatkaa hallituksessa ovat vähäiset.

Keskustassa halutaan pääministeriltä vakuutusta siitä, miten hallituksen toimintakykyä parannetaan, jos ylipäätään muista asioista päästään sopuun.

HS:n tietojen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd) työsti vielä myöhään maanantaina uuden kompromissiesityksen, mutta muutokset siinä ovat keskustalaisten alkuperäisiin vaatimuksiin nähden varsin pieniä.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ilmoitti, että keskusta ei voi hyväksyä esitystä. Lue lisää täältä.

HS:n tietojen mukaan Marinin uusimmassa esityksessä vuoden 2023 valtion menoraamin ylitys on pienentynyt jonkin verran aikaisemmista esityksistä, mutta ei yli sataa miljoonaa euroa.

Marinin sunnuntaina tekemässä esityksessä vuoden 2023 ylitys oli 550 miljoonaa euroa, nyt se on noin 500 miljoonaa euroa. Se on kuitenkin 350 miljoonaa euroa vähemmän kuin Marinin ensimmäisessä kompromissiesityksessä.

Kiista vuoden 2023 ylityksen osalta on edelleen keskustan ja vasemmistopuolueiden välillä 200–300 miljoonaa euroa.

Jos ratkaisu syntyy, edessä on myös neuvottelut, miten hallitus kykenee jatkamaan riitaisan neuvottelun jälkeen.

Isoin muutos tiettävästi on se, ettei esityksessä ole enää 300 miljoonan euron veronkorotuksia, vaan verojen merkitys ratkaisussa on puolittunut. Sen sijaan leikkauslista on kasvanut lähemmäksi 400 miljoonaa euroa.

Tämä saattaa auttaa keskustaa hyväksymään kompromissin tai ainakin jatkamaan neuvotteluja vielä.

Esityksessä ei tiettävästi ole myöskään ainakaan merkittävästi lisää konkreettisia työllisyyspäätöksiä, joille valtiovarainministeriö voisi laskea työllisyysvaikutuksia niin, että päätös samalla vahvistaisi valtion taloutta.

Turpeesta saattaa tulla lopulta hallituksen kohtalon ratkaisija, jos talousasioista löytyy sopu.

Keskusta haluaa ainakin jonkinlaisen veroalen. Vihreät etunenässä mutta myös vasemmistoliitto vastustaa veronalennusta kuumeisesti.

Keskusta on ajanut työ- ja elinkeinoministeriön asettaman turvetyöryhmän ehdotusta, jonka mukaan turpeen verottoman laitoskohtaisen käytön alaraja nostettaisiin 5 000 megawattitunnista 10 000 megawattituntiin. Verollista tuotantoa olisi ainoastaan ylimenevä osa, eli ensimmäiset 10 000 megawattituntia voimala voisi polttaa turvetta verotta.

Työryhmä oli tarkoittanut tämän etenkin kuntien pienten kaukolämpöyhtiöiden hyväksi. Vihreiden mielestä niille pitäisi ennemmin antaa tukea, jonka avulla ne vähentäisivät riippuvuuttaan turpeesta.

Keskusta saattaa pelata pelin niin, että ratkaisu hallituksen pystyssä pysymisestä vieritetään lopulta vihreille.

Lue lisää: Mitä tapahtuisi, jos hallitus kaatuisi?

Turpeen verotus on vihreille periaatteellinen kysymys, sillä se osoittaisi, että vihreät antavat tämän riihen ainoassa ilmastopäätöksessä periksi. Isommat ilmastopäätökset on tarkoitus tehdä syksyllä.

Kyse on hallituksen aikaisemman veronkorotuksen osittaisesta perumisesta, mutta kuitenkin koko ilmastopolitiikan kannalta pienestä asiasta.

Turpeen käyttö on vähentymässä merkittävästi nopeammin kuin hallitus on suunnitellut, ja tämä jatkuu vaikka veroa alennettaisiin.

Hallituksen neuvottelut keskeytyivät tuloksettomina maanantai-iltana. Tiistai on alun perin kaksipäiväisiksi aiottujen niin sanottujen kehysriihineuvottelujen seitsemäs päivä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat