Koronaviruksen takia julistetut poikkeusolot ovat päättyneet Suomessa - Politiikka | HS.fi

Koronaviruksen takia julistetut poikkeusolot ovat päättyneet Suomessa

Koronaviruksen vuoksi julistetut poikkeusolot Suomessa päättyvät ja valmiuslain soveltaminen lakkaa.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi poikkeusolojen päättymistä medialle mennessään hallituksen kehysriihineuvotteluihin Säätytalolle.

27.4. 12:25 | Päivitetty 27.4. 17:41

Koronavirusepidemian takia julistetut poikkeusolot Suomessa ovat päättyneet. Valtioneuvosto teki asiasta päätöksen ylimääräisessä istunnossaan tiistaina iltapäivällä.

”Uusien koronavirustapausten määrä on kääntynyt viimeisen viiden viikon aikana selvästi laskuun, mikä on merkki siitä, että Suomessa epidemia on tällä hetkellä rauhoittumassa. Rokotuskattavuuden kasvaessa pienenee myös riski vakaville tautitapauksille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoo, että viranomaisten säännönmukaiset toimivaltuudet ovat riittäviä torjumaan koronavirusepidemiaa ja turvaamaan terveydenhuollon kantokyvyn”, valtioneuvoston tiedotteessa perustellaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi aiemmin keskustelleensa asiasta presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Poikkeusolojen päättyessä valmiuslain soveltaminen lakkaa. Hallitus on antanut eduskunnalle kumoamisastukset valmiuslain säädöksistä.

Poikkeusolot ovat olleet voimassa maaliskuun alusta alkaen.

Valmiuslain nojalla on otettu käyttöön poikkeuksellisia toimivaltuuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintovirastot ovat voineet ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden toimintaa. Kunnat ovat voineet väliaikaisesti luopua kiireettömän hoidon määräajoista. Valtioneuvoston kanslia on voinut johtaa ja koordinoida poikkeusolojen viestintää ja valtioneuvosto on voinut ratkaista viranomaisten toimivaltaan liittyvät erimielisyydet ja tulkintakysymykset.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat