Aukioloajat pidentyvät perjantaina Satakunnassa ja Pohjanmaalla – HS:n tiedot: Ravintola­rajoituksiin luvassa laajempia lievennyksiä ensi viikolla - Politiikka | HS.fi

Aukioloajat pidentyvät perjantaina Satakunnassa ja Pohjanmaalla – HS:n tiedot: Ravintola­rajoituksiin luvassa laajempia lievennyksiä ensi viikolla

Etujärjestö Mara odotti jo enemmän ja pettyi: ”Ravintolayrittäjät ja -työntekijät jäivät hallituskriisin jalkoihin.”

Ravintoloiden aukioloaikoja on rajoitettu Uudellamaalla voimakkaasti. Kuva kauppakeskus Myyrmannista Vantaalta.­

29.4. 12:51 | Päivitetty 29.4. 20:25

Valtioneuvosto käsitteli torstain istunnossaan ravintolarajoituksia. Mitään suurempia lievennyksiä ei vielä vapuksi tullut, vaikka pandemiatilanne on monin paikoin helpottunut.

Esimerkiksi Uudellamaalla säilyvät toistaiseksi nykyiset rajoitukset niin, että alkoholia saa anniskella kello 17:ään asti. Ruokaravintolat tulee sulkea kello 19 ja muut jo kello 18. Anniskeluravintoloissa asiakaspaikoista saa olla sisätiloissa käytössä enintään kolmasosa ja ruokaravintoloissa puolet.

Ravintolarajoitusten lievennyksiä on tulossa perjantaina kahdelle alueelle eli Satakuntaan ja Pohjanmaalle. Niissä epidemiatilanne on parantunut niin, että aukioloaikoja myöhennetään perustason mukaisesti kello 23:een. Asetuksen muutos tulee voimaan perjantaina 30. huhtikuuta puoliltaöin.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara odotti paljon tuntuvampia lievennyksiä jo nyt. ”Ravintolayrittäjät ja -työntekijät jäivät hallituskriisin jalkoihin”, Mara otsikoi tiedotteensa.

”Hallituskriisin takia hallitus ei lievennä ravintoloita koskevia rajoituksia, vaikka ankarat rajoitustoimet eivät ole enää välttämättömiä eivätkä oikeasuhtaisia. Toimimattomuudellaan hallitus syventää ravintolayrittäjien ja -työntekijöiden sekä heidän perheidensä taloudellista ja henkistä ahdinkoa”, Mara sanoo.

”Vaikuttaa siltä, ettei hallitus välitä ravintola-alan yrittäjien ja työntekijöiden ahdingosta. Lieneekö kyse siitä, ettei naisvaltaisen palvelualan työpaikkoja koeta tärkeiksi?” Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kysyy tiedotteessa.

Mara muistuttaa, että ankarat toiminnan rajoitukset ovat voimassa kuudessa maakunnassa ja yhdessä sairaanhoitopiirissä. Niiden osuus Suomen ravintola-alan liikevaihdosta ja työntekijöiden määrästä on yli 70 prosenttia.

Nykyiset rajoitukset eivät Maran mukaan mahdollista kannattavaa liiketoimintaa eikä työntekijöiden laajaa kutsumista töihin. Myös äitienpäivälounaiden tarjonnan arvioidaan vaikeutuvan.

Parhaillaan on kuitenkin menossa HS:n tietojen mukaan ravintolarajoitusten laajempi kokonaistarkastelu, jossa katsotaan koko maan tilannetta. Valtioneuvoston on määrä tehdä päätöksiä laajemmista rajoitusten lievennyksistä ensi viikon torstaina, jolloin ne voisivat tulla voimaan perjantaina 7. toukokuuta.

Kevennykset koskisivat esimerkiksi ruokaravintoloitten ja terassien rajoituksia, kuten aukioloaikoja. Myös eduskunta on edellyttänyt, että vastedes ruokaravintolat ja terassit voisivat olla auki pidempään. Eduskunnan sote-valiokunta on tähdentänyt, että ruokaravintoloiden sulkeminen ennen klo 21:tä tulee olla erityisen korkean kynnyksen takana.

Tautitilanteen salliessa lievennyksiä voi tulla muihinkin ravintoloihin.

Tavoitteena on myös, että ravintolarajoituksista voitaisiin luopua kokonaan viime kesän tapaan esimerkiksi heinäkuussa, mutta se ei ole vielä varmaa. Viime vuonna ravintolarajoituksista luovuttiin 13. heinäkuuta. Rajoitusten höllentämistä puoltaisivat epidemian kausivaihtelu ja rokotekattavuuden kasvu.

Valtioneuvosto arvioi ravintoloiden rajoituksia viikoittain alueellisen epidemiatilanteen pohjalta.

Viimeksi valtioneuvosto tiedotti ravintolarajoitusten muutoksista 22. huhtikuuta, ja ne tulivat voimaan 23. huhtikuuta.

Viikko sitten valtioneuvosto kertoi myös kokonaan uudesta rajoitusluokasta eli niin sanotusta välitasosta, joka säylyy nyt vielä Kanta-Hämeessä. Siellä ruokaravintolat tulee sulkea kello 20.

Ravintolat avattiin 19. huhtikuuta sulun jälkeen. Johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoi torstaina, että vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten ravintoloitten avaaminen on näkynyt tautitilanteessa.

”On ennenaikaista arvioida, miten ravintoloiden avaaminen on vaikuttanut tartuntoihin. Vaikutukset näkyvät yleensä kahden kolmen viikon viipeellä”, Pohjola sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteisessä tiedotustilaisuudessa torstaina aamulla.

Ravintoloiden aukioloajat määräytyvät maakunnan tautitilanteen mukaan. Perustason alueilla on ollut kevyemmät rajoitukset kuin pahiten epidemiasta kärsivillä eli kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Myös asiakaspaikkoja on rajoitettu sisätiloissa.

Näin rajoitukset ovat voimassa 30. huhtikuuta alkaen

Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä pätevät seuraavat rajoitukset:

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Anniskelu päättyy klo 22, ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki ravintola-asiakkaille kello 5–23.

Lisäksi näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen sisätiloissa ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Kanta-Hämeessä pätevät seuraavat rajoitukset:

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on kolmannes asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista.

Ravintolassa, jossa anniskelu on päätoimiala, anniskelu päättyy kello 18 ja liike saa olla avoinna ravintola-asiakkaille kello 5–19. Muissa ravintoloissa anniskelu päättyy kello 19 ja liike saa olla avoinna ravintola-asiakkaille kello 5–20.

Lisäksi alueen ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen sisätiloissa ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä pätevät seuraavat rajoitukset:

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on kolmasosa asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.

Alkoholia saa anniskella kello 7–17. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, aukioloaika on kello 5–18. Muut ravintolat saavat olla auki ravintola-asiakkaille kello 5–19.

Myös näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke-esiintymiset ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Yllä mainitut asiakaspaikkarajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Rajoitukset eivät koske millään alueilla henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Aukiolorajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat