Entä jos koko kokoomus ei äänestäkään tyhjää? Kokeile HS:n laskurilla, miten EU:n elpymisrahoituksen äänestys ratkeaa eduskunnassa - Politiikka | HS.fi

Entä jos koko kokoomus ei äänestäkään tyhjää? Kokeile HS:n laskurilla, miten EU:n elpymisrahoituksen äänestys ratkeaa eduskunnassa

Eduskunnan on hyväksyttävä EU:n elpymisrahoitus kahden kolmasosan enemmistöllä. HS:n laskurilla voit kokeilla, millaisilla yhdistelmillä rahoitus menisi läpi.

Eduskunnan istuntosali Helsingissä 25. maaliskuuta 2021.

29.4. 15:02

Euroopan unionin 750 miljardin euron elpymisrahoituksen hyväksymisestä eduskunnassa täysistunnossa on tulossa jännitysnäytelmä.

Perustuslakivaliokunta päätti tiistaina, että EU:n elpymisrahoituksen hyväksyminen täysistunnossa edellyttää vähintään kahden kolmasosan enemmistöä annetuista äänistä. Vähintään kahden kolmasosan enemmistö lasketaan kertomalla täysistunnossa ehdotusta vastustavien ei-äänten määrä kahdella ja vertaamalla sitä annettuihin jaa-ääniin.

Jos kahdella kerrottujen ei-äänten määrä on pienempi tai yhtä suuri kuin jaa-äänten, jaa-äänet voittavat.

Perustuslakivaliokunta päätti kannastaan yhden äänen enemmistöllä. Vähintään kahden kolmasosan enemmistöä täysistunnossa vaati yhteensä yhdeksän kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kansanedustajaa.

Kahdeksan vähemmistön jääneen sosiaalidemokraattien, vihreiden, vasemmistoliiton ja ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustajan mielestä hyväksyntään olisi riittänyt yksinkertainen enemmistö.

Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa, joista puhemies ei saa äänestää. Toisin sanoen äänestyksiin osallistuu enimmillään 199 kansanedustajaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti tiistaina, että puolueen 38 kansanedustajaa äänestävät tyhjää. Jos kaikki kokoomuksen kansanedustajat äänestäisivät tyhjää, elpymisrahoituksen hyväksyminen edellyttäisi vähintään 108 jaa-ääntä.

Asetelma on kuitenkin selvästi kimurantimpi.

Ainakin kolme kokoomuksen kansanedustajaa on jo ilmaissut aikovansa äänestää elpymisrahoitusta vastaan. On myös mahdollista, että jonkin hallituspuolueen, esimerkiksi keskustan, yksittäiset kansanedustajat äänestäisivät rahoitusta vastaan.

Kaikki perussuomalaisten kansandustajat äänestävät todennäköisesti rahoituksen hyväksymistä vastaan samoin kuin kristiilisdemokraattien viisi kansanedustajaa, Liike Nytin Harry Harkimo ja oman ryhmänsä muodostava Ano Turtiainen.

Äänestyksen lopputulokseen vaikuttaa myös, kuinka moni kansanedustajista on mahdollisesti poissa täysistunnosta.

HS:n alla olevalla laskurilla voit kokeilla, miten äänet jakautuisivat. Laskuria käyttäessä voi pohtia myös yksittäisten puolueiden voimasuhteita eduskunnassa. Ne menevät nyt näin:

  • Sdp 40 paikkaa

  • Perussuomalaiset 38 paikkaa

  • Kokoomus 38 paikkaa

  • Keskusta 30 paikkaa (puhemies mukaan laskettuna 31)

  • Vihreät 20 paikkaa

  • Vasemmistoliitto 16 paikkaa

  • Rkp 10 paikkaa

  • Kristillisdemokraatit 5 paikkaa

  • Liike Nyt 1 paikka

  • Ano Turtiainen 1

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat