Valtiovarainministeri Vanhanen: EU:n elpymisrahaston kaataminen Suomessa olisi ”eurooppalainen maanjäristys” - Politiikka | HS.fi

Valtiovarainministeri Vanhanen: EU:n elpymisrahaston kaataminen Suomessa olisi ”eurooppalainen maanjäristys”

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mielestä EU:sta yritetään pelotella eduskuntaa äänestämään elpymisvälineen puolesta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.­

29.4. 16:00 | Päivitetty 29.4. 17:54

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan elpymisvälineen kaatuminen Suomen eduskunnassa olisi ”eurooppalainen maanjäristys” ja ”katastrofi”.

Vanhasen mukaan se tarkoittaisi myös, että EU:lla ei olisi seuraaviksi seitsemäksi vuodeksi myöskään budjettia. Vanhanen vastasi kokoomuksen Petteri Orpon kysymykseen eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi pitävänsä erittäin vakavana tilannetta, jossa Suomi olisi maa, joka kaataisi EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ja elpymisvälineen.

”Ymmärrämmekö me, millaiseen taloudelliseen ja poliittiseen kriisiin se syöksisi koko EU:n ja mitkä vaikutukset olisivat Suomelle?”

Perustuslakivaliokunta päätti tiistaina, että EU:n elpymisrahoituksen hyväksyminen täysistunnossa edellyttää vähintään kahden kolmasosan enemmistöä annetuista äänistä. Orpon johtama kokoomus aikoo äänestää tyhjää, kun asia tulee hyväksyttäväksi täysistunnossa.

Vanhanen muistutti, että eduskunta antoi hallitukselle poliittisen mandaatin neuvotella asiasta EU:ssa.

Vanhanen sai sivustatukea entiseltä pääministeriltä Juha Sipilältä (kesk), jonka mukaan Suomelle kävisi huonosti seuraavaa EU:n budjettia neuvoteltaessa, jos elpymisväline kaatuisi eduskunnassa.

”Vetoan tähän saliin, että tässä on yhtä isosta päätöksestä kysymys kuin ollaanko EU:ssa vai eikö olla EU:ssa”, Sipilä sanoi.

Sipilän ja Vanhasen puoluetoveri Hannu Hoskonen (kesk) on kertonut vastustavansa elpymisvälinettä. Hän kertoi kyselytunnilla, että häntä on painostettu mielipiteidensä takia ”aivan tavattoman paljon”.

Perussuomalaiset hämmästelivät kyselytunnilla muun muassa sitä, että Espanja suuntaa elvytysrahoja akkuteollisuuteen kilpaillen Suomen kanssa ja Italia aikoo antaa lapsiperheille tukea, jonka taso ylittää Suomen lapsilisän.

Kansanedustaja Rami Lehdon (ps) mukaan elpymisvälineen hyväksyminen vaatisi kansanäänestyksen, koska se on vallansiirtoa EU:lle.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan jokainen maa Euroopassa on vastuussa omasta taloudestaan eikä Suomi kannata yhteisvastuullisia velkajärjestelyitä. Yhteiset varat pitää Euroopan maissa kohdentaa Tuppuraisen mukaan niin, että uutta kasvua syntyy.

”Kaikki jäsenmaat voivat lausua oman sanansa siitä, mihin elpymisvälineen rahat kohdennetaan. Mikäli varat myöhemmin ohjautuisivat epätarkoituksenmukaisesti, niin on sovittu myös hätäjarrusta, jolla maksatukset voidaan katkaista.”

Yleisradio kertoi tiistaina Euroopan unionin neuvoston oikeuspalvelun virkamiehistön varoittaneen Suomea ”ennennäkemättömillä seurauksilla”, jos Suomi kaataisi elvytyspaketin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho eduskunnan suullisella kyselytunnilla.­

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan tämän tarkoituksena on pelotella Suomi hyväksymään elpymisväline. Halla-aho arvioi vuodon Ylelle tulleen valtioneuvoston kansliasta, mikä on hänen mukaansa verrattavissa noottikriisiin, jossa istuvan presidentin jatkokausi varmistettiin Neuvostoliitosta tilatuilla uhkauksilla.

Pääministeri Sanna Marin sanoi, ettei tiedä, ketkä tällaisia keskusteluita ovat käyneet tai mistä Yleisradio on tietonsa saanut.

Hallitus neuvottelee parhaillaan niin sanotussa kehysriihessä Säätytalolla ja keskeytti neuvottelut kyselytunnin ajaksi. Hallituksen johtoviisikko saavutti keskiviikkona sovun keskeisistä kysymyksistä, mutta yksityiskohdista on vielä neuvoteltavaa. Kaksipäiväiseksi suunniteltu kehysriihi ehti venyä yli viikon mittaiseksi ja aiheuttaa hallituskriisin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen luki hallituksen ministereiden vanhoja siteerauksia siitä, miten budjettikehyksiin on tarkoitus palata ensi vuonna, ja ihmetteli, miksi kehykset nyt ylitetään. Vanhanen vahvisti, että ensi vuonna ylitys nousee noin 900 miljoonaan euroon ja sitä seuraavana vuonna noin 500 miljoonaan euroon.

”Ne ovat pakollisia, välttämättömiä menoja, joista on huolehdittava.”

Pääministeri Marinin mukaan hallitus haluaa vauhdittaa talouskasvua, koska se on hänen mukaansa ainoa tapa taittaa velkaantumista. Lisäksi tulossa on Marinin mukaan rakenteellisia uudistuksia.

Kokoomuksen Juhana Vartiaisen mielestä hallitus keventää finanssipolitiikkaa juuri silloin, kun talous on elpymässä ennakoitua nopeammin. Hänestä oli ”irvokasta ja outoa”, että kehysten ylitystä perustellaan tarpeella vauhdittaa talouskasvua, kun ennusteet ovat nyt muuttuneet positiivisemmiksi.

Kansanedustajat yrittivät tivata yksityiskohtia riihen päätöksistä, mutta Vanhanen ei halunnut vastata vedoten asian keskeneräisyyteen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat