Suomalaisten luottamus julkisiin instituutioihin korkealla, mutta alueelliset erot merkittäviä - Politiikka | HS.fi

Suomalaisten luottamus julkisiin instituutioihin korkealla, mutta alueelliset erot merkittäviä

OECD:n arvioinnin mukaan Helsingissä ja Uudellamaalla on korkea luottamus instituutioihin. Itä- ja Pohjois-Suomessa luottamus on heikompaa.

Tuoreen kyselyn mukaan 66 prosenttia suomalaisista luottaa valtionhallintoon ja 61 prosenttia hallitukseen. Kuvassa Valtioneuvoston linna Helsingissä.­

4.5. 12:12

Suomalaisten luottamus julkisiin instituutioihin ja hallintoon on kansanvälisesti vertaillen korkealla tasolla, mutta luottamuksessa on merkittäviä alueellisia ja sosiaalisia eroja, käy ilmi teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n arvioinnista.

Kyselyn mukaan 66 prosenttia suomalaisista luottaa valtionhallintoon, 61 prosenttia hallitukseen, 53 prosenttia eduskuntaan ja 52 prosenttia kuntahallintoon.

Luottamus julkisiin instituutioihin ja hallintoon on keskimääräistä heikompaa maaseudulla, matalammin koulutetuilla ja alemman tulotason kotitalouksissa.

Alueellisessa vertailussa luottamus julkisiin instituutioihin on korkeinta Helsingin ja Uudenmaan alueella ja heikointa Itä- ja Pohjois-Suomessa.

OECD:n mukaan julkisiin instituutioihin muita heikommin luottavien väestöryhmien mahdollista syrjäytymistä olisi torjuttava Suomessa edistämällä laajempaa sosiaalista vuoropuhelua.

”Jos luottamuksen eriytymiskehitys syvenee, se saattaa heikentää yhteenkuuluvuutta ja Suomen kykyä selviytyä väestön ikääntymisestä, ilmastonmuutoksesta, digitalisaatiosta ja työn muutoksista johtuvista haasteista”, valtiovarainministeriö kirjoittaa OECD:n arviointia koskevassa tiedotteessaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat