Puolueet haalivat lisää ehdokkaita listoilleen kuntavaalien lykkääntymisen takia – Sdp ei saanut tavoitettaan täyteen - Politiikka | HS.fi

Puolueet haalivat lisää ehdokkaita listoilleen kuntavaalien lykkääntymisen takia – Sdp ei saanut tavoitettaan täyteen

Kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokasmäärä kasvaa viime vaaleista, keskustan ja Sdp:n laskee. Keskustalla ehdokkaita on edelleen eniten.

Ennakkoäänestystä Helsingin pääpostirakennuksessa viime kuntavaaleissa huhtikuussa 2017.­

4.5. 15:36 | Päivitetty 4.5. 20:29

Puolueet ovat saaneet lisää ehdokkaita listoilleen kuntavaalien lykkääntymisen takia. Tiistain tietojen mukaan keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen ja Sdp:n ehdokasmäärät ovat nousseet maaliskuusta noin 300–400:lla.

Sdp:llä oli viime kuntavaaleissa toiseksi eniten ehdokkaita keskustan jälkeen, mutta nyt kokoomus ja perussuomalaiset kiilasivat ehdokasmäärässä pääministeripuolueen ohi.

Puolueiden ja valitsijayhdistysten oli jätettävä ehdokaslistansa kuntien keskusvaalilautakunnille tiistaina kello 16:een mennessä.

Ehdokasasettelu ja ehdokkaiden vaalinumerot vahvistetaan perjantaina 14. toukokuuta. Ennakkoäänestys kotimaassa alkaa 26. toukokuuta ja päättyy 8. kesäkuuta, varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Eniten ehdokkaita on edelleen keskustalla, jolla ehdokasmäärä nousee lähes 6 900:aan. Se on 600 ehdokasta vähemmän kuin neljä vuotta sitten, mutta puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen on silti tyytyväinen. Vaalien lykkäys toi aikaa kerätä noin 300 ehdokasta lisää.

Keskusta asetti viimekertaisen ehdokasmäärän tavoitteeksi kaikkiin kuntiin.

”Olemme yli 90-prosenttisesti viimekertaisessa ehdokasmäärässä, ja olen siihen tyytyväinen. Keskeisissä maakuntakeskuksissa, kuten Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa, on täydet listat. Ehdokasmäärissä päästiin eteenpäin esimerkiksi Vantaalla, ja monin paikoin meidän kannatusalueillamme on isoja hyppäyksiä eteenpäin”, Pirkkalainen sanoo.

Kokoomuksen puoluejohto kertoi tiistaina kello 16:n jälkeen Twitterissä, että puolue sai listoilleen 6 015 ehdokasta. Se ylittää viimekertaisen kuntavaalien ehdokasmäärän.

”Olemme tosi monta vaalia tulleet alaspäin, kuten kaikki isot vanhat puolueet, ja nyt saatiin suunta käännettyä. Se on iso juttu henkisesti”, kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoo.

Hänen mukaansa taustalla on kova järjestötyö ja tyytymättömyys hallituksen politiikkaan.

”Jokaisesta ehdokkaasta saa olla tosi iloinen. Vaatii paljon ihmiseltä laittaa itsensä alttiiksi vaalityölle”, Kokko sanoo.

Kokon mukaan ehdokashankinta meni erityisen hyvin Uudellamaalla, jossa kokoomuksella on nyt koossa yli tuhat ehdokasta.

Perussuomalaisilla on puoluesihteeri Simo Grönroosin mukaan tiedossa 5 962 ehdokasta. Se on merkittävä parannus viime kuntavaaleista, jolloin puolueen ehdokasmäärä jäi noin 3 800 ehdokkaaseen.

Sdp oli jo ennen kuntavaalien lykkääntymistä jäänyt ehdokasmäärässä jälkeen muista suurista puolueista. Puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan ehdokkaita on koossa nyt 5 612.

Sdp:n tavoitteena oli 6 000 ehdokasta, mikä jäi saavuttamatta. Rönnholmin mukaan ehdokasasettelussa näkyi sukupolvenvaihdoksen henkeä ja sellaista ajattelua, että kun Sdp:llä on nyt hyvä gallupkannatus, voivat nuoremmatkin alkaa ottaa vastuuta.

Suurinta ehdokasmäärän lasku oli niissä kunnissa, joissa väki on muutenkin vähentynyt.

Vasemmistoliiton ehdokasmäärä laskee hieman edellisvaaleihin verrattuna, sanoo puoluesihteeri Mikko Koikkalainen STT:lle. Hänen mukaansa ehdokkaita on nyt noin 3 000, kun heitä viimeksi oli runsaat 3 200. Vaalien lykkääntymisen jälkeen uusia ehdokkaita saatiin kerättyä noin 200 lisää.

Vihreiden ehdokasmäärä on hieman yli 2 800, kun viime kuntavaaleissa ehdokkaita oli tasan 2 600. Vihreät asettavat näissä vaaleissa ehdokaslistan yli 200 kuntaan eli useampaan kuin viime vaaleissa. Kokonaan uusia kuntia vihreille ehdokkaille ovat esimerkiksi Evijärvi, Virrat ja Posio, vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen kertoo.

Rkp:n ehdokasmäärä on noin 1 380 ja suurempi kuin viime aikojen kuntavaaleissa on ollut. Viimeksi puolueella oli runsaat 1 320 ehdokasta.

Kristillisdemokraateilla on ehdokkaita nyt noin 1 930, hieman vähemmän kuin viimeksi. Liike Nytillä ehdokkaita oli tiistain alkuillan tietojen mukaan noin 500.

Listoilta on uusien ehdokkaiden vastapainoksi tullut myös peruutuksia.

Esimerkiksi kokoomuksen kuntavaaliehdokas, entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola perui ehdokkuutensa Helsingissä tiistaina ja ilmoitti syyksi tyytymättömyytensä kokoomuksen toimintaan EU:n elvytyspakettikäsittelyssä eduskunnassa. Kokoomus aikoo äänestää tyhjää, mikä elvytyspakettia vastustavan Korholan mukaan varmistaa paketin läpimenon Suomessa.

Kokoomuksen lista Helsingissä ei jää vajaaksi, vaan Korholan paikka täytetään jonotuslistalta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat