HS:n tiedot: Monet tapahtumat ja kirjastot vapautunevat hallituksen pannasta useilla alueilla ensi viikolla - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Monet tapahtumat ja kirjastot vapautunevat hallituksen pannasta useilla alueilla ensi viikolla

Hallitus palaa rajoitussuosituksissaan suurin piirtein viime syksyn tasolle.

Monet teatterit voivat taas avata ovensa terveysturvallisesti rajoitetulle asiakaskunnalle. Kuva Turun kaupunginteatterista viime marraskuun lopulta.­

4.5. 16:57

Hallitus keventää koronaviruksen hillitsemiseksi tehtyjä rajoitussuosituksiaan todennäköisesti ensi viikolla.

HS:n tietojen mukaan hallituksen on määrä päättää asiasta täysistunnossaan torstaina.

Päätöksen jälkeen suurimmassa osassa maata voi jälleen järjestää pienimuotoisia tapahtumia.

Muun muassa konserttisalit, keikkapaikat ja teatterit voivat taas avata ovensa terveysturvallisesti rajoitetuille asiakasmäärille myös kiihtymisvaihteen alueilla.

Ravintoloita muutos ei koske, sillä niitä rajoitetaan eri säädöksillä.

Nykyisin kaikilla kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla ovat voineet kokoontua korkeintaan kuuden henkilön ryhmät. Käytännössä kaikki konserttisalit ja teatterit ovat olleet kiinni.

Päätöksen jälkeen kiihtymisvaiheen alueella olisi mahdollista järjestää korkeintaan 50 henkilön ulkoilmatapahtumia terveysturvallisesti.

Kiihtymisvaiheen alueilla olisi mahdollista järjestää 20 henkilön yksityistilaisuuksia. Sisätilojen yleisötilaisuuksien asiakasmäärä olisi kiihtymisvaiheen alueilla korkeintaan kymmenen henkilöä.

Aluehallintoviranomaisten päätöksellä myös yli 10 henkilön sisätilaisuudet tai yli 50 henkilön ulkotilaisuudet olisivat mahdollisia tarkoilla turvaväliohjeistuksilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei suosittelisi enää kuntia sulkemaan julkisia tiloja kiihtymisalueilla.

Julkisissa tiloissa kuten kirjastoissa käyttäjämääräsuositus olisi puolet normaalista.

Alueilla yleisötilaisuuksien avaaminen vaatii alueviranomaisen päätöksen, mutta hallituksesta tai sosiaali- ja terveysministeriöstä tapahtumien rajoitettu järjestäminen ei olisi enää kiinni.

Hallitus ei edes voi määrätä alueviranomaisia, sillä viranomaisten tehtävä on itsenäisesti tulkita muun muassa tartuntatautilakia. Alueviranomaiset ovat kuitenkin varsin laajasti totelleen hallituksen koronastrategiaa ja STM:n ohjeita.

HS:n tietojen mukaan valtioneuvoston mahdollisen torstaisen päätöksen jälkeen STM antanee ensi viikolla kunnille ja alueviranomaisille uuden ohjekirjeen.

Sen mukaan alueviranomaisten ei tarvitse enää noudattaa hybridistrategian niin sanotun tiukemman toisen tason toimia taistelussa koronavirusta vastaan.

Suomi siis siirtyy hybridistrategian ensimmäiselle eli alhaisimmalle tasolle. Toisella tasolla maa on ollut maaliskuun alusta.

Siirtyminen tasolta kaksi tasolle yksi tarkoittaa sitä, ettei hallituksen mielestä kiihtymisvaiheen alueilla tarvitse enää pitää voimassa pahimman leviämisalueiden toimenpiteitä.

Hallituksen strategiassa sairaanhoitopiirit on jaettu perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen koronaviruksen ilmaantuvuuden ja muiden epidemiologisten kriteerien mukaan.

Nyt tehtävän päätöksen jälkeen kaikilla tasoilla on omat rajoituksensa.

Perustason alueisiin päätös ei vaikuta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 28. huhtikuuta päivitetyn tilanteen mukaan kiihtymisvaihteessa olevia alueita ovat Kymenlaakson, Kanta-Hämeen, Satakunnan, Itä-Savon ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit.

Leviämisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen, Varsinais-Suomen, Ahvenanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit.

Muut sairaanhoitopiirit ovat perustasolla, joiden rajoituksia nyt tehtävä muutos ei koske.

Monet leviämisvaiheen alueista saattavat pian siirtyä kiihtymisvaiheen alueiksi, jolloin myös niissä muun muassa tapahtumien järjestäminen olisi nykyistä vapaampaa.

Syynä muutokseen on koronatartuntojen ripeä lasku.

Suomessa on nyt vähemmän tartuntoja asukaslukuun nähden kuin missään toisessa Euroopan valtiossa jos Vatikaania ei lasketa mukaan.

Tällä viikolla niin sanottu tartuttavuusluku laskee todennäköisesti alle viidenkymmenen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat