Kokoomuksen Valtonen Ylelle: Kokoomuksen kanta elpymis­välineeseen voi muuttua - Politiikka | HS.fi

Kokoomuksen Valtonen Ylelle: Kokoomuksen kanta elpymis­välineeseen voi muuttua

Valtosen mukaan eduskunnan valtiovarain­valiokunnan mietintö elpymisvälineestä voi saada kokoomuksen arvioimaan tilannetta uudelleen. Mietintö voi valmistua jo keskiviikkona.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Elina Valtonen.­

4.5. 19:15

Eduskunnassa mahdollisesti jo huomenna valmistuva mietintö EU:n elpymisvälineestä voi muuttaa kokoomuksen aiemman linjauksen äänestää tyhjää, kun eduskunta päättää Suomen kannasta.

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen sanoo Ylelle, että täysistunnossa äänestetään sen pohjalta, mikä on valtiovarainvaliokunnan mietintö.

”Ennen kuin se on tarkalleen selvillä, niin tilanne saattaa elää”, Valtonen sanoo. Hän on valtiovarain­valiokunnan jäsen.

Valtonen sanoo HS:lle, että toistaiseksi kokoomuksella on voimassa ryhmässä viime tiistaina sinetöity päätös, jonka mukaan eduskuntaryhmä äänestää tyhjää elpymisvälineestä päätettäessä. Mietintö voi saada arvioimaan tilannetta uudestaan.

Valtosen mukaan mietinnössä pitäisi olla esimerkiksi Suomen pitkän aikavälin EU-tavoitteita, joita valiokunta julkaisi lausunnossaan viime kesäkuussa, kun Suomen neuvottelutavoitteista linjattiin. Ne liittyvät pitkän aikavälin velkakestävyyteen ja velkavastuuseen palaamiseen eli niin sanotun no-bailout -periaatteen toteuttamiseen, Valtonen sanoo.

”Totta kai sillä on merkitystä, mikä se pohjaesitys on”, Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan kokoomus harkitsee valiokunnassa myös omaa vastalausettaan sen perusteella, miten hyvin sen huomioita otetaan vastaan valiokunnan mietintötekstiä kirjoitettaessa.

Valtiovarainvaliokunta saattaa saada mietinnön valmiiksi keskiviikkona, jolloin äänestys Suomen kannasta elpymisvälineeseen olisi siitä viikon päästä.

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että eduskunnan pitää päättää EU:n elpymisvälineestä kahden kolmasosan määräenemmistöllä. Tyhjiä ei lasketa kahden kolmasosan laskelmaan mukaan. Tämä tarkoittaa, että hallitus saisi paketin läpi, jos sen edustajat äänestävät yhtenäisenä paketin puolesta kokoomuksen äänestäessä tyhjää.

Kokoomuksen kansanedustajista osa aikoo kuitenkin äänestää elpymisvälinettä vastaan, ja vastustajia voi ilmaantua myös hallituspuolueissa. Kokoomuksesta Wille Rydman, Janne Heikkinen ja Terhi Koulumies ovat ehtineet jo ilmoittaa, että he äänestävät pakettia vastaan.

Valtonen sanoo havainneensa saamastaan palautteesta, että kokoomuksen päätös äänestää tyhjää on herättänyt tunteita ja hämmennystä.

Suomen kanta on merkityksellinen, sillä mikäli Suomen eduskunta ei hyväksyisi päätöstä, elpymispaketti ja EU:n tulevien vuosien budjetti kaatuisivat nykymuodossaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat