Professori: Keskustan piirijohtajia puolueen profiilin nosto saattoi miellyttää enemmän kuin äänestäjiä - Politiikka | HS.fi

Professori: Keskustan piirijohtajia puolueen profiilin nosto saattoi miellyttää enemmän kuin äänestäjiä

”Keskusta kyllä myös yritti ajaa talouskuriajattelua ja nopeampaa paluuta menokehyksiin, mutta ei siinä onnistunut. Myöskään työttömyysturvan porrastaminen ja paikallisen sopimisen edistäminen eivät juuri edenneet”, Ilkka Ruostetsaari huomauttaa.

Ilkka Ruostetsaari­

5.5. 2:00

”Keskustan piirijohtajien tyytyväisyyttä kehysriihen saavutuksiin voi selittää se, että heitä kuntavaalien alla miellytti puolueen profiilin nosto”, arvioi valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta HS:n kyselyn tuloksia.

Käytännössä kaikki HS:n tavoittamat piirijohtajat vastasivat ”kyllä”, kun heiltä kysyttiin, ovatko he tyytyväisiä siihen, mitä keskusta saavutti kehysriihessä.

Ruostetsaari muistuttaa, että keskustalla oli tietoinen tavoite nostaa profiilia ja vahvistaa asemaansa kehysneuvotteluissa niin, että sen leima vasemmiston ja vihreitten apupuolueena hälvenisi.

”Piirit tukevat omaa puoluettaan vaalien lähestyessä. Toinen asia on, vaikuttiko profiilin nosto äänestäjiin, jotka politiikassa vierastavat riitelyä”, Ruostetsaari pohtii.

Varsinaisista tavoitteistaan keskusta sai kehysriihessä läpi vain osan, kuten tuen turvetuotannolle.

”Turvekysymys on keskustan kannattajakunnalle myös symbolinen, sillä kotimainen energiatuotanto on sille aina ollut tärkeää”, Ruostetsaari sanoo.

”Keskusta kyllä myös yritti ajaa talouskuriajattelua ja nopeampaa paluuta menokehyksiin, mutta ei siinä juuri onnistunut. Myöskään työttömyysturvan porrastaminen ja paikallisen sopimisen edistäminen eivät edenneet”, Ruostetsaari huomauttaa.

”Sinänsä on mielenkiintoista, että keskusta on nyt ottanut hallituksessa ikään kuin kokoomuksen roolin, vaikka pääministeri Juha Sipilän (kesk) oikeistolainen politiikka sai viime eduskuntavaaleissa tuomion. Näyttääkin siltä, että Suomessa ollaan siirtymässä blokkipolitiikkaan, kun Sdp liikkuu enemmän vasemmalle ja keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset oikealle”, Ruostetsaari arvioi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat