Useat kokoomuslaiset aikovat äänestää EU:n elpymispakettia vastaan - Politiikka | HS.fi

Useat kokoomuslaiset aikovat äänestää EU:n elpymispakettia vastaan

Kokoomus pyörsi torstaina päätöksensä äänestää tyhjää EU:n elpymispaketista. Kokoomuksen kannalla on merkitystä siinä, hyväksyykö Suomi ylipäätään EU:n valtavan 750 miljardin arvoisen elpymisvälineen.

6.5. 20:01

Useat kokoomuksen kansanedustajat aikovat äänestää EU:n elpymispakettia vastaan.

Kokoomus kertoi torstaina pyörtävänsä päätöksensä äänestää tyhjää EU:n elpymispaketista. ”Ryhmän enemmistö on valmis tukemaan mietintöä ja äänestämään jaa. Osa painottaa valuvikoja ja äänestää ei”, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tiedotustilaisuudessa.

Kokoomuksen kannalla on merkitystä siinä, hyväksyykö Suomi ylipäätään EU:n valtavan 750 miljardin arvoisen elpymisvälineen. Äänestys asiasta järjestetään todennäköisesti eduskunnassa ensi viikolla. Läpimenoon vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö annetuista äänistä.

Kokoomuksen kansanedustajilla on nyt vapaat kädet äänestää haluamallaan tavalla.

Lue lisää: Kokoomus pyörsi päätöksensä elpymispaketista – Enemmistö äänestää paketin puolesta, sanoi ryhmäjohtaja Mykkänen

Kansanedustajat Janne Heikkinen, Janne Sankelo ja Wille Rydman sanovat HS:lle aikovansa äänestää pakettia vastaan.

Lisäksi Mia Laiho kertoo olevansa kallistumassa sille kannalle, että äänestää pakettia vastaan.

”Kuten aikaisemmin jo sanoin, puolesta en äänestä, ja minusta on kuitenkin hyvä olla jokin mielipide tähän asiaan, joten en halua tyhjääkään äänestää”, hän sanoo HS:lle.

Aiemmin myös Terhi Koulumies on sanonut äänestävänsä pakettia vastaan.

Mykkänen ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perustelivat puolueen linjan muuttumista ennen muuta valtiovarainvaliokunnan keskiviikkoisella mietinnöllä. Mietinnössä valiokunta totesi, että elpymispakettiin osallistuminen on Suomen edun mukaista.

Lisäksi mietintöön kirjattiin kaikkiaan kahdeksan eri lausumaa.

Niissä valiokunta esittää eduskunnan edellyttävän muun muassa, että elpymisväline pidetään poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna, järjestely ei toimi ennakkotapauksena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.

Laiho sanoo, että vaikka valtiovarainvaliokunnan mietinnössä oli hyviä kirjauksia, elpymispaketti on EU:n perussopimuksen vastainen ja mahdollisesti ensimmäinen askel kohti yhteistä laina- ja velkajärjestelmää.

Myös Janne Heikkinen sanoo, että valtiovarainvaliokunnan mietintö ei muuta sitä, että hänen mielestään EU:n elpymispaketti murentaa unionin sääntöperusteisuutta ja lisää yhteisvastuuta.

”Ongelma on tämä paketti, ei niinkään se, minkälaista politiikkaa näiden lausumien perusteella tehdään tästä eteenpäin”, hän toteaa.

”En pidä siitä, että säännöistä joustetaan näin reilulla kädellä. Se herättää kysymyksen, mistä säännöistä seuraavaksi joustamme. Liian vähälle huomiolle tässä keskustelussa on jäänyt myös se, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kantanut samaa huolta kuin minä: ennen pitkää käy niin, että emme oikein itsekään tiedä minkälaiseen järjestelmään kuulumme, jos se elää tulkinnoista eikä sopimuksista.”

Myöskään Janne Sankeloa valtiovarainvaliokunnan mietintö ei riittänyt kääntämään paketin taakse.

”Olen suhtautunut tähän EU:n elpymispakettiin koko ajan hyvin varauksella, koska minusta sillä on erityisen huonoa vaikutusta unionin tulevaisuuden kannalta.”

Koko muun opposition eli perussuomalaisten, kristillisdemokraattien, Liike Nytin ja Ano Turtiaisen odotetaan äänestävän elpymispakettia vastaan.

Lisäksi vastaan saattaa äänestää jokunen hallituspuolueiden kansanedustaja.

HS:n alla olevalla laskurilla voit kokeilla, miten äänet jakautuisivat eduskunnassa elpymispaketista äänestettäessä. Laskuria käyttäessä voi pohtia myös yksittäisten puolueiden voimasuhteita eduskunnassa. Ne menevät nyt näin:

  • Sdp 40 paikkaa

  • Perussuomalaiset 38 paikkaa

  • Kokoomus 38 paikkaa

  • Keskusta 30 paikkaa (puhemies mukaan laskettuna 31)

  • Vihreät 20 paikkaa

  • Vasemmistoliitto 16 paikkaa

  • Rkp 10 paikkaa

  • Kristillisdemokraatit 5 paikkaa

  • Liike Nyt 1 paikka

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat