Pääministeri Marin laajan huomion kohteena Portugalin EU-kokouksessa: Suomen elpymispakettiäänestys ”herättää huolta” - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin laajan huomion kohteena Portugalin EU-kokouksessa: Suomen elpymispakettiäänestys ”herättää huolta”

Pääministeri keskusteli Suomen äänestyksestä useiden päämiesten ja EU-johtajien kanssa.

Suomen pääministeri Sanna Marin saapui perjantaina EU-johtajien kokoukseen Portugalin Portossa.

7.5. 20:52 | Päivitetty 7.5. 21:12

Bryssel

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) oli laajan huomion kohteena EU-kokouksessa Portugalin Portossa. Moni EU-johtaja halusi keskustella Marinin kanssa Suomen elpymispaketin hyväksyntää käsittelevästä äänestyksestä.

”Suomen äänestys herättää kiinnostusta ja tietenkin myös huolta. Olen tästä asiasta keskustellut useiden päämiesten sekä komission puheenjohtajan ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan kanssa.”

Asia tuli esille myös pääministeri Marinin ja EU-puheenjohtajamaa Portugalin pääministerin António Costan kahdenkeskisessä tapaamisessa torstaina.

”Täällä ollaan hyvin tietoisia siitä, että asia on Suomessa äänestyksessä ensi viikolla, ja että perustuslakivaliokunta on ottanut kannan, jonka mukaan tarvitsemme eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön paketin taakse.”

Suomen tuleva äänestys on merkittävä kaikille EU-maille, sillä niin kutsutun omien varojen päätöksen hylkääminen kaataisi koko elpymispaketin ja siihen sidotun seitsemän vuoden EU-budjetin.

”Meillä ei ole asiaan varasuunnitelmaa. Joutuisimme palaamaan uudelleen neuvottelupöytään ja aloittamaan ikään kuin alusta.”

”Keskitymme nyt siihen että saamme eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön. Siihen tulemme tarvitsemaan myös opposition tukea”, Marin sanoi.

EU-maat päättivät heinäkuussa 750 miljardin euron elpymispaketista vastauksena koronapandemian talousvaikutuksiin.

Pakettiin sidottiin myös EU:n tulevien seitsemän vuoden budjetti, josta neuvoteltiin osana elpymispakettia. Eduskunnan ensi keskiviikon omien varojen äänestys koskee käytännössä tulevien korotettujen jäsenmaksujen hyväksymistä.

19 EU:n 27:stä jäsenmaasta on ratifioinut paketin.

Suomi on ainoa EU-maa, jossa merkittävää huomiota on saanut elpymispaketin oikeudellinen luonne. Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi, että pakettiin osallistuminen tarkoittaa Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa EU:lle. Siksi eduskunnassa tarvitaan kahden kolmasosan äänienemmistö.

Viime viikkoina puheenaiheeksi on noussut etenkin kokoomuksen kanta pakettiin.

Torstaina puolue päätti pyörtää aiemman päätöksensä äänestää tyhjää elpymispaketista. Kokoomuksen kansanedustajilla on nyt vapaat kädet äänestää haluamallaan tavalla.

”Ryhmän enemmistö on valmis tukemaan mietintöä ja äänestämään jaa. Osa painottaa valuvikoja ja äänestää ei”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Äänestys asiasta järjestetään todennäköisesti eduskunnassa ensi viikolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat