Epidemian kiihtymis­vaiheessa olevilla alueilla voidaan avata kirjastoja ja museoita, yleisö­tilaisuuksien rajoitukset höllentyvät - Politiikka | HS.fi

Epidemian kiihtymis­vaiheessa olevilla alueilla voidaan avata kirjastoja ja museoita, yleisö­tilaisuuksien rajoitukset höllentyvät

Muutos mahdollistanee pienimuotoisten tapahtumien ja esitysten järjestämisen sekä muun muassa kirjastojen sekä museoiden avaamisen myös kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.

10.5. 10:45 | Päivitetty 10.5. 16:52

Koronaepidemiassa kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla voidaan avata kirjastoja ja museoita, Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti maanantaina.

Näillä alueilla voidaan järjestää enintään 10 hengen yleisötilaisuuksia sisällä. Julkisia tiloja voidaan avata, kun käyttäjämäärä rajataan puoleen. Ulkotiloissa tapahtuva ryhmäliikuntatoiminta voidaan sallia.

STM on tehnyt maanantaina päätöksen, jonka mukaan koronaepidemian torjunnassa luovutaan valtakunnallisista toimenpidetasoista.

Päätökset tekevät kunkin alueen paikallisviranomaiset.

”Alueet ovat nyt avainasemassa. Toivomme, että alueet tekevät omat suunnitelmansa ja suosituksensa purkamistoimenpiteistä”, sanoi osastopäällikkö Satu Koskela STM:stä tiedotustilaisuudessa.

”Valtakunnallinen epidemian kiihtymisen uhka oli se tekijä, miksi alueita ohjattiin alueen epidemiatilanteesta riippumatta. Se mahdollisti esimerkiksi laajan sulkutilan. Kuten on havaittu, sulkutoimet saivat aikaan tavoitellun lopputuloksen. Nyt voidaan painokkaammin tarkastella alueen omaa tilannetta. Tunnistetaan voimakkaammin se, että alueiden tilanteet eroavat toisistaan, ja yhteiskuntaa voidaan avata joissain paikoissa.”

Muun muassa Uusimaa ja Varsinais-Suomi ovat edelleen leviämisvaiheessa.

Niissä voimassa ovat seuraavat suositukset:

  • Kaikille yli 12-vuotiaille suositellaan kasvomaskin käyttöä.

  • Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

  • Vain alle 10 hengen yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettäväksi.

  • Yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat suositellaan pidettäväksi suljettuina.

  • Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää vain sellaisia yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu enintään kuusi ihmistä.

  • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta on keskeytetty. Harrastustoiminta kaupunkien tiloissa on sallittua rajatusti vain vuonna 2008 syntyneille tai sitä nuoremmille, ulkotiloissa 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat