Varapuhemies Tarja Filatov jakoi puheenvuoroja yöllä yhdestä viiteen ja sohvalla nukuttujen torkkujen jälkeen taas aamulla: ”Hyvin samantyyppisiä puheenvuoroja uudelleen ja uudelleen” - Politiikka | HS.fi

Varapuhemies Tarja Filatov jakoi puheenvuoroja yöllä yhdestä viiteen ja sohvalla nukuttujen torkkujen jälkeen taas aamulla: ”Hyvin samantyyppisiä puheenvuoroja uudelleen ja uudelleen”

Istunto jatkuu helatorstaina kello 20.

Istuntosali eduskunnan täysistunnossa Helsingissä keskiviikkona.

11.5. 7:39 | Päivitetty 13.5. 12:56

Eduskunta on jatkanut keskustelua EU:n elpymispaketista läpi keskiviikon ja torstain välisen yön. Kyse on jo toisesta peräkkäisestä yöstä, kun eduskunnan keskustelu elpymispaketista on venynyt pikkutunneille.

Varapuhemies Tarja Filatov (sd) keskeytti istunnon hieman ennen kello kymmentä helatorstaiaamuna, sillä eduskunnassa alkoi perustuslakivaliokunnan kokous. Valiokunta on poikkeuksellisesti koolla pyhäpäivänä, koska sillä on kiire saada lausuntonsa valmiiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta sotesta.

Eduskunnan sääntöjen mukaan istunto ja valiokunnan kokous eivät voi olla päällekkäin.

Istunto jatkuu kello 20 helatorstai-iltana. Jos keskustelu jatkuu jälleen aamuun, myös perjantaina täysistunto keskeytetään kello 8 aamulla aina kello 13.30:een asti valiokuntien kokousten vuoksi.

Muuten istunto jatkuu ja elpymispakettia käsitellään aina siihen asti, kunnes puheenvuorot loppuvat. Näin on eduskunnan puhemiesneuvosto linjannut toistaiseksi.

Keskustelun jatkumisesta piti yön aikana huolen lähinnä oppositiopuolue perussuomalaiset. Puolueella oli salissa koko ajan noin viisi edustajaa, jotka nousivat vuorotellen puhumaan läpi yön. Jonossa oli jatkuvasti viitisentoista puheenvuoroa. Perussuomalaisten puhujarinki vaihtui jonkin verran yön edetessä.

Varapuhemies Filatov oli jakamassa puheenvuoroja ensin alkuillasta, sitten kello 01–05 ja jälleen 7.30 eteenpäin aina siihen asti, kunnes keskeytti istunnon hieman ennen kymmentä. Väliajat istuntoa johti puhemies Anu Vehviläinen (kesk).

”Hyvin samantyyppisiä puheenvuoroja edustajat käyttivät uudelleen ja uudelleen”, Filatov sanoo.

”Mutta edustajilla on oikeus puhua, ja on hyvä, että asia käsitellään kunnolla.”

Filatov nukkui keskiviikon ja torstain välisen yön tauoillaan varapuhemiehen huoneen sohvalla. Puhemiehistölle on myös tarjolla lepotila, jossa on sänky ja suihku.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä siteeraa perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa:

”Hän sanoi aika tyhjentävästi, että puheet jatkuvat niin kauan kuin kansanedustajilla on sanottavaa.”

Mäkelä itse oli puhumassa keskiviikkoiltana, lepäsi yön yli ja tuli jälleen puhumaan torstaiaamuna kello kuusi.

Hänen mukaansa ryhmässä riittää kyllä ”freesejä voimia”.

”Salissa täytyy olla muutaman edustajan vähintäänkin puhumassa, ettei puheenvuorolista pääsisi tyrehtymään missään vaiheessa minkään satunnaisen vahingon takia. Mutta kyllä ihmisten täytyy päästä välillä lepäämäänkin ja ehkä tekemään uusia puheita. Isossa ryhmässä on järjestelyvaraa.”

Yöhön venyviä istuntoja on eduskunnassa nykyisin vain satunnaisesti esimerkiksi budjetin käsittelyn yhteydessä.

Yöistuntojen aikana eduskunnan palvelut ovat käytettävissä, tosin päiväaikaa pienimuotoisempina. Eniten yöistunnot työllistävät eduskunnan keskuskansliaa, joka vastaa esimerkiksi istuntojen pöytäkirjoista.

”Huolehdimme myös siitä, että kuppilan puoli on auki. Höyrynakit ovat tarjolla”, sanoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Keskustelu keskeytyi keskiviikkona noin kello 17.30, kun Sdp:n kansanedustaja Kim Berg esitti asian panemista pöydälle seuraavaan täysistuntoon. Täysistunto järjestettiin kuitenkin jo keskiviikkona. Perussuomalaiset esittivät vastaehdotuksena, että käsittelyä jatkettaisiin vasta ensi viikon perjantaina 21.5.

Bergin ehdotus voitti äänin 92–34, joten käsittelyä jatkettiin jo keskiviikkona. Täysistunto alkoi keskiviikkona kello 18.50.

Koska elpymispaketin käsittely on nyt kerran pantu pöydälle, sitä ei voida pöydätä enää uudestaan, vahvistaa eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola HS:lle.

Niinpä esimerkiksi perussuomalaiset ei enää voi yrittää käsittelyn pöytäämistä aina syksyyn saakka, kuten varapuhemies Juho Eerolan (ps) mukaan viime yönä olisi saattanut tapahtua.

Jo aiemmin keskiviikkona oli tiedossa, että pitkittyneen keskustelun vuoksi äänestys asiasta siirtyy. Se järjestetään mahdollisesti vasta ensi viikolla. Alun perin sekä Suomen että koko EU:n kannalta merkittävä äänestys oli määrä järjestää tänään keskiviikkona.

Keskustelu asiasta alkoi tiistaina ja jatkui aamuyöhön. Suurin osa yön ja keskiviikon puheenvuoroista on ollut perussuomalaisten pitämiä. Puolue vastustaa elpymispakettia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila sanoi keskiviikon keskustelun ensimmäisessä puheenvuorossa, että ”toivottavasti koko puhemiehistö on tänään energinen ja hyvinvoiva”.

”Koska olemme vasta hieman raapaisseet pintaa tässä tärkeässä asiassa”, hän sanoi vihjaten pitkästä keskustelusta.

Muissa puolueissa epäillään, että perussuomalaiset aikoo yrittää viivästyttää äänestystä vielä pitkään. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps) sanoi HS:lle, että perussuomalaiset pitkitti keskustelua tiistaina saadakseen karanteenissa olleet ministerit Sanna Marinin (sd) ja Tytti Tuppuraisen (sd) osallistumaan keskusteluun.

Tavio ei ottanut kantaa siihen, aikooko puolue jatkaa keskustelun pitkittämistä.

Periaatteessa äänestyksen viivyttämistä voisi jatkaa loputtomiin, koska äänestämään ei päästä ennen keskustelun päättymistä. Jos esimerkiksi perussuomalaisten edustajat pyytäisivät päivästä toiseen uusia puheenvuoroja keskeytyksettä, käsittely venyisi ja venyisi.

750 miljardin elpymispaketin ja EU:n budjettikehyksen läpimeno edellyttää eduskunnassa vähintään kahta kolmasosaa annetuista äänistä.

Lue lisää: Miksi EU:n elpymispaketti on kiistanalainen? Miksi sen hyväksyntä voi mennä täpärälle? HS kokosi keskeiset tiedot eduskunnan käsissä olevasta isosta päätöksestä

Keskiviikon keskustelun alkupuolella pääministeri Marin muun muassa kiisti perussuomalaisten väitteet siitä, että elpymispaketin vuoksi Suomi olisi luovuttamassa itsemääräämisoikeutensa EU:lle ja Suomen itsenäisyys olisi uhattuna.

Marin mainitsi menestykseksi muun muassa sen, että Suomi neuvotteli avustusmuotoisuuden osuuden 110 miljardia pienemmäksi, mikä vähensi Suomen maksuosuutta. Yhteensä 750 miljardin euron paketti koostuu lainamuotoisesta tuesta ja suorista avustuksista, joita jäsenmaiden ei tarvitse maksaa takaisin.

”Onnistuimme yhdessä samanmielisten maiden kanssa neuvottelemaan Suomen kannalta hyvän kokonaisuuden. Mutta on myös nähtävä, ettei Suomi eikä mikään muukaan jäsenmaa voi yksin sanella lopputulosta. Lopputulos on aina kompromissi”, Marin sanoi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puolestaan ilmaisi toiveensa siitä, ettei yksikään puolue pyrkisi enää venyttämään tietoisesti keskustelua äänestyksen estämiseksi.

Tiistain keskustelu alkoi ryhmäpuheenvuoroilla.

Pääministeripuolue Sdp:n kansanedustaja Anneli Kiljunen sanoi puolueensa puheenvuorossa, että Sanna Marin (sd) onnistui neuvottelemaan Suomelle viime kesänä hyvän tuloksen. Ratkaisun hyväksymisessä tai hylkäämisessä on Kiljusen mukaan ”kyse lopulta siitä, haluammeko me olla osa Euroopan unionia”.

Oppositiopuolue kokoomus pyörsi viime viikolla kantansa, jonka mukaan puolueen eduskuntaryhmä äänestäisi elpymispaketista tyhjää. Niinpä enemmistön kokoomuslaisista odotetaan huomenna äänestävän paketin puolesta.

Ryhmäpuheenvuoron pitänyt Ilkka Kanerva (kok) perusteli kokoomuksen kannanmuutosta valtiovarainvaliokunnan mietintöön tulleilla lausumilla.

”Tukipaketissa on ongelmallisia valuvikoja. Niistä meilläkin käytiin puolueessa jaakobinpainia, hylätäkö vaiko korjata. Päädyimme jälkimmäiseen. Siinä enemmistömme mukaan onnistuimmekin, sillä mietinnössä on selkeät ehdot Suomen europolitiikan ryhtiliikkeelle”, Kanerva sanoi.

Lausumissaan valiokunta esittää eduskunnan edellyttävän muun muassa, että elpymisväline pidetään poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna, järjestely ei toimi ennakkotapauksena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.

Suomen valtiovarainvaliokunnan näkemykset eivät kuitenkaan vaikuta elpymispaketin sisältöön millään tavoin.

Lisäjännitettä keskusteluun toivat komissaarien maanantaina antamat lausunnot, joiden mukaan uusia elpymispaketin kaltaisia järjestelyjä voitaisiin vastaisuudessakin harkita. Tiistaina komission talousasioista vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis tarkensi kantaansa ja vakuutti Twitterissä suomenkielisessä viestissään, että komission linjauksen mukaan elpymispaketti on kertaluontoinen väline.

Dombrovskisin viestiin viittasivat puheenvuoroissaan muun muassa Antti Lindtman (sd) ja Petteri Orpo (kok). Orpo sanoi saaneensa Dombrovskisilta puhelimitse vielä erikseen vakuutuksen elpymispaketin kertaluonteisuudesta.

Toisen oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kyseenalaisti väitteet elpymispaketin kertaluonteisuudesta. Halla-aho totesi lukuisien eurooppalaisten päätöksentekijöiden lausuneen, että paketti siirtää Euroopan unionin uuteen aikaan ja toimii mallina tuleville vastaaville järjestelyille.

Halla-ahon mukaan hallitus vetoaa turhaan siihen, että Suomen pitää hyväksyä kaikki mahdolliset vastaavat järjestelyt erikseen. Hän huomautti, että hallituspuolueiden edustajat eivät ole elpymispakettiakaan erityisesti kehuneet. Silti hallitus hyväksyi sen vetoamalla esimerkiksi paketin hylkäämisen poliittiseen hintaan.

”Jos Suomi ei poliittisista syistä voi kieltäytyä tästä maallemme haitallisesta paketista, miten se voisi kieltäytyä mistään tulevastakaan maallemme haitallisesta paketista? ’Kertaluonteisuus’ on pelkkä tyhjä sana, jos jokaiseen kertaluonteiseen järjestelyyn on käytännössä pakko osallistua”, Halla-aho sanoi.

Hänen mielestään elpymispaketissa on pohjimmiltaan kyse tulonsiirtounionin luomisesta ja Etelä-Euroopan maiden ”ongelmien sosialisoinnista”.

Hallituspuolue keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Arto Pirttilahti painotti, että elpymispaketti on ja sen pitää olla kertaluonteinen ratkaisu.

Keskusta on kipuillut elpymispaketin hyväksymisen kanssa, ja Pirttilahti sanoikin ryhmän pohtineen asiaa poikkeuksellisen perusteellisesti.

”On totta, että Suomi saa takaisin vähemmän, kuin maksaa. On myös totta, että kokonaisuus ei ole ongelmaton ja siihen liittyy myös uhkia. Me keskustassa kuitenkin katsomme, että tämän kokonaisuuden, eli elpymispaketin ja EU:n tulevien vuosien budjetin, hyväksyminen on puutteistaan huolimatta Suomen etu”, Pirttilahti sanoi.

Hän vetosi poliittiseen vakauteen, viennin tukemiseen ja suomalaisen maatalouden saamaan lisärahoitukseen.

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi huomautti, että elpymisrahastosta Suomelle tulevaisuudessa lankeavat maksut ovat pieniä verrattuna EU:n hyötyihin tai ylipäätään EU:n budjettiin.

Hassin mukaan on epäuskottavaa väittää, että elpymispaketissa muut maat esimerkiksi hoitaisivat Italian velat.

Keskustelun ja huomisen äänestyksen kohteena oleva kokonaisuus koronapandemian takia kasatun elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset. EU-maiden yhdessä neuvottelema kokonaisuus ei astu voimaan, jos yksikin maa jättää sen hyväksymättä.

Lue lisää: Miksi EU:n elpymispaketti on kiistanalainen? Miksi sen hyväksyntä voi mennä täpärälle? HS kokosi keskeiset tiedot eduskunnan käsissä olevasta isosta päätöksestä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat