Euroopan komission latvialainen varapuheenjohtaja vakuutteli Twitterissä suomalaispäättäjiä suomeksi: Elpymisväline on kertaluontoinen - Politiikka | HS.fi

Euroopan komission latvialainen varapuheenjohtaja vakuutteli Twitterissä suomalaispäättäjiä suomeksi: Elpymisväline on kertaluontoinen

Talouskomissaari Valdis Dombrovskis jatkoi twiitillään elpymispaketin mahdollisesta uusimisesta noussutta keskustelua.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

11.5. 13:05 | Päivitetty 11.5. 14:41

Bryssel

Euroopan komission talousasioista vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis vakuutteli tiistaina Twitterissä Suomen päättäjille, että komission linjauksen mukaan elpymispaketti on kertaluontoinen väline.

Suomen eduskunta keskustelee tiistaina ja äänestää keskiviikkona elpymispaketin ratifioinnista.

Lue lisää: Miksi EU:n elpymispaketti on kiistanalainen? Miksi sen hyväksyntä voi mennä täpärälle? HS kokosi keskeiset tiedot eduskunnan käsissä olevasta isosta päätöksestä

”Komissiolle on selvä asia, että #NextGenerationEU -väline on kertaluonteinen, ainutlaatuinen ja se on tiukasti ajallisesti rajattu. Se on meidän mahdollisuutemme toipua tästä poikkeuksellisesta kriisistä”, Dombrovskis twiittasi suomeksi.

Twiitti oli seurausta maanantaisesta keskustelusta, johon latvialainen Dombrovskis ja italialainen talouskomissaari Paolo Gentiloni osallistuivat Euroopan parlamentin budjetti- ja talousvaliokunnan kokouksessa. Komissaarit ovat luvanneet pitää parlamentin valiokuntia ajan tasalla elpymispaketin etenemisestä.

Kokouksessa kreikkalainen europarlamentaarikko Dimitrios Papadimoulis kysyi komissaareilta, pitävätkö he ehdotusta elpymisvälineen muuttamista pysyväksi hyvänä ratkaisuna. Papadimoulis viittasi kysymyksessään EU:n syvempää integraatiota ajavan Spinelli-ryhmän kannanottoon.

Video kysymyksestä löytyy täältä. Kysymys alkaa noin kohdasta 12.55.

Dombrovskis ja Gentiloni aloittavat molemmat puheenvuoronsa täsmentämällä, että tehty päätös on väliaikainen ja ainutlaatuinen. Jatkopuheenvuoroissaan he kuvaavat tilannetta, jossa mahdolliset keskustelut uusista välineistä voitaisiin avata.

Dombrovskisin mukaan on ”liian aikaista aloittaa pitkälle vieviä keskusteluja nyt”.

”Tiedämme, että tämä väline on selkeästi väliaikainen. Mutta mitä menestyneempiä olemme tämän välineen käytössä, sitä enemmän meillä on tulevaisuudessa ulottuvuuksia käydä keskusteluja pysyvästä instrumentista, jonka luonne olisi samankaltainen”, Dombrovskis vastaa.

Vaikka Italia on jo pitkään puhunut taloudellisen integraation puolesta, talouskomissaari Gentilonin kommentit olivat varovaisia. Komissaarien rooli on edustaa Euroopan unionia, ei kansallisia jäsenvaltioita.

”Säännöt ovat selvät. Tämä on ainutlaatuinen instrumentti. Sillä on pysyviä vaikutuksia markkinoille, koska eurooppalaista velkaa maksetaan seuraavat 30 vuotta. Tulevaisuudessa välineestä pitää saada toimiva. Jos väline toimii ja olemme saaneet päätöksen uusista omista varoista tämän jälleenmaksamiseen, meillä voi olla mahdollisuus tulevien aloitteiden käsittelyyn”, Gentiloni vastaa.

Gentilonin mielestä ratkaisevaa on se, että EU löytää uutta omaa rahoitusta eli omia varoja velanmaksuun. Niitä voivat olla esimerkiksi päästökaupan tulot, hiilitullit tai digivero.

”Mikä on elintärkeää tuleville aloitteille on, että tämä saadaan toimimaan ja maksettua uusilla omilla varoilla”, hän jatkaa.

Maanantaina kaksi eurooppalaista pääministeriä, Kreikan Kyriakos Mitsotakis ja Espanjan Pedro Sánchez, otti kantaa tulevien elpymispakettien puolesta.

”Jos raha on käytetty viisaasti ja se vauhdittaa tarvittavia muutoksia, näen, ettei välttämättä puhuta yhdestä ja ainoasta kerrasta”, Mitsotakis sanoi Politicon mukaan.

Hänen mukaansa Euroopassa on nyt ymmärretty, että pandemian jälkeisessä ajassa tarvitaan uudenlaista ”makrotaloudellista visiota, joka ulottuu nykyisiä tiukkoja taloussääntöjä pidemmälle”.

Espanjan Sánchezin mukaan elpymispaketti on saavutuksena verrattavissa esimerkiksi sisämarkkinoiden luomiseen.

”Uskon, että tulevaisuudessa ihmiset näkevät tämän sopimuksen yhtenä suurena askeleena Euroopan integraation hyväksi.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat