EU:n koronapassin lopullinen muoto on vielä epäselvä: Jäsenmaat saattavat vaatia omia lisärajoituksia - Politiikka | HS.fi

EU:n koronapassin lopullinen muoto on vielä epäselvä: Jäsenmaat saattavat vaatia omia lisärajoituksia

Koronasertifikaattia odotetaan käyttöön kesäkuun lopussa.

Turisteja Kreikkaan kuuluvan Euboian saaren rannalla toukokuussa 2021.

11.5. 19:27

Bryssel

Euroopan unionin instituutiot neuvottelevat parhaillaan matkustamista helpottavan koronasertifikaatin lakikehikosta. Jokaisen EU-jäsenmaan on kuitenkin itse päätettävä, millä tavalla ne hyödyntävät sertifikaattia tulevan kesän matkailussa.

Eurooppaministerit pohtivat koronapassia kokouksessaan tiistaina.

Koronasertifikaatti tarkoittaa järjestelmää, joka tunnistaa kansalliset tiedot saaduista koronarokotteista, mahdollisesta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta infektiosta.

Tiedoista muodostetaan qr-koodi, joka olisi luettavissa kaikissa EU-maissa. Koodista on mahdollisuus saada myös paperiversio. Tietoja ei kerättäisi yhteiseen eurooppalaiseen tietokantaan.

Tiistain kokouksessa Suomessa edustanut EU-suurlähettiläs Marja Rislakki sanoo, että jäsenvaltiot päättävät, tarvitaanko sertifikaatin ohella vielä lisärajoituksia.

”Tautitilanteesta riippuu, tarvitaanko lisäksi esimerkiksi karanteenia.”

Jäsenmaiden neuvoston ja parlamentin yhteinen kanta on, että koronapassi ei ole pakollinen vaatimus mutta sillä on mahdollisuus helpottaa vapaata liikkuvuutta. Lisäksi sitä ei voitaisi pitää pääsyvaatimuksena maahantuloon.

Tarkoituksena on, että koronasertifikaattijärjestelmä olisi käytössä 21. kesäkuuta, ja siirtymässä olisi mahdollista ottaa käyttöön kuuden viikon siirtymäaika.

Koronasertifikaattia kehitetään EU-tasolla pelkästään matkustamiseen. Osassa jäsenmaissa pohditaan soveltamista myös muualla, kuten tapahtumissa tai ravintoloissa.

Koronasertifikaatti on ollut erityisesti Etelä-Euroopan turistimaiden toiveissa kesäsesongin pelastamiseksi. Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsokasis toivoi maanantaina Politicon haastattelussa, että EU-maat myös vapauttaisivat koronapassia käyttävät lomailijat paluukaranteeneista ja muista rajoituksista.

Jokainen jäsenmaa soveltaa silti koronasertifikaattia itse. Komissio on suosittanut, että todistuksen voisi saada jo yhden rokoteannoksen jälkeen. Jäsenmaa voi liittää käyttöön omia vaatimuksia, jos sille esimerkiksi ei riitä vain yksi rokotusannos.

Komission linjauksen mukaan passissa hyväksyttäisiin Euroopan lääkeviraston Eman hyväksymät rokotteet.

Jäsenmaat neuvottelevat myös linjauksista, joiden perusteella kolmansista maista voitaisiin matkustaa EU-alueelle. Komissio on ehdottanut, että matkustusrajoituksia voisi höllentää rokotetuille. Jäsenmaiden edustajat keskustelevat kokouksessaan keskiviikkona esimerkiksi vaadituista ilmaantuvuusluvuista.

Suomen hallitus neuvottelee puolestaan keskiviikkona siitä, voiko Suomen rajoilla vaatia matkustajilta todistusta negatiivisesta koronavirustestistä. Asia on ollut pöydällä viime syksystä lähtien.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat