Edessä on ”jatkuvaa vääntöä julkisesta rahasta”, arvioi valtiovarain­ministeriö – Talous on palautumassa koronan jälkeen normaaliin tilaan ensi vuonna - Politiikka | HS.fi

Edessä on ”jatkuvaa vääntöä julkisesta rahasta”, arvioi valtiovarain­ministeriö – Talous on palautumassa koronan jälkeen normaaliin tilaan ensi vuonna

Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,6 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia.

12.5. 10:37 | Päivitetty 12.5. 12:41

Valtiovarainministeriö (VM) arvioi Suomen talouden kehityksen paremmaksi kuin vielä viime joulukuussa, vaikka kevään pahentunut koronatilanne on hyydyttänyt taloutta alkuvuonna.

Ministeriö julkaisi kevään taloudellisen katsauksensa keskiviikkona. Taloudellisessa katsauksessa käsitellään talousnäkymiä sekä talouspolitiikkaa ja julkista taloutta.

”Ennusteessa oletetaan, että kesän jälkeen epidemia ei enää rajoita ihmisten arkea eikä elinkeinoelämää merkittävästi”, sanoo VM:n kansantalousosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander.

VM:n pohjaennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 2,6 prosenttia, ensi vuonna 2,5 prosenttia ja 1,3 prosenttia 2023. Talouden pitemmän aikavälin näkymiä heikentää väestön ikääntyminen.

Vielä joulukuun ennusteessaan VM arvioi talouden kasvavan tänä vuonna 2,5 prosenttia ja ensi vuonna kaksi prosenttia.

Myös työllisyys kohenee. Työllisten määrä ylittää vuoden 2019 tason vasta vuonna 2023, jolloin työllisyysaste nousee runsaaseen 73 prosenttiin.

Inflaation arvellaan kiihtyvän lähivuosina.

HS uutisoi ennusteen kirkastumisesta 20. huhtikuuta. Tuolloin HS sai haltuunsa ministeriön ennusteen, jonka se toi hallituksen pitkään kestäneeseen kehysriiheen.

Nyt julkaistussa ennusteessa on otettu huomioon hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset, mutta ne eivät näy kasvuprosenttiennusteissa.

Talouskasvu johtuu muun muassa vahvasta elvytyksestä maailmalla, mikä auttaa Suomen vientiä.

Kotimaassa koronapandemian aikana kotitalouksilla on jäänyt rahaa käyttämättä. VM:n arvion mukaan nämä rahat lisäävät kotimaista kysyntään tämän vuoden loppupuolella ja ensi vuonna.

VM:n ennuste on samansuuntainen muiden ennusteita tekevien laitosten keväällä julkaisemien raporttien kanssa.

”Talous näyttäisi palautuvan aika lailla normaaliin tilaan vuoden 2022 aikana. Valitettavasti julkisessa taloudenpidossa epidemian jälkeinen normaali tila tarkoittaa vähittäistä hivutusta, käytännössä jatkuvaa vääntöä julkisesta rahasta ja resursseista. Taustalla vaikuttavat vanheneva väestö, vaisu kasvunäkymä ja krooninen julkisen talouden alijäämä”, sanoo Spolander.

Hän sanoo, että talouspolitiikassa on perusteltua keskittyä toimiin, jotka auttavat vahvistamaan talouden suorituskykyä ja vakauttamaan julkista taloudenpitoa.

”Taloudenpito pitää sovittaa talouden suorituskyvyn asettamiin raameihin, jotta se olisi ennustettavaa ja vakaata”, Spolander sanoo.

Suomi on velkaantunut ripeää vauhtia koronavuosina, mutta kuitenkin vähemmän kuin useammat muut Euroopan maat.

Suomesta tulee aikaisempaa haavoittuvampi laskusuhdanteille ja korkojen nousulle, koska velkataso on noussut korona-aikana merkittävästi.

Julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaa nykyisestä vajaasta 70 prosentista yli 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Pitkällä aikavälillä julkisten menojen ja tulojen välillä on epätasapaino eli kestävyysvaje, jonka mittaluokka on noin 3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteesta.

Ministeriö arvioi kestävyysvajeen suuruudeksi nyt noin 8 miljardia euroa, kun viime syksynä sen arvio oli noin kymmenen miljardia euroa.

VM:n ennusteeseen liittyy merkittäviä epävarmuuksia.

Ministeriön mukaan globaalin elvytyksen myötä maailmantalous ja Suomen vienti sekä investoinnit voivat kasvaa jopa ennustettua nopeammin.

Kaikki kuitenkin riippuu siitä, miten koronapandemia saadaan hallintaa Suomessa ja maailmalla.

Ennusteessa lähdetään siitä, että elämä Suomessa on varsin normaalia syksyllä. Jos näin ei ole, myös ennuste on liian optimistinen.

”Sairaalahoidon tarpeen lisääntyminen johtaisi myöhemmin huomattavasti kireämpiin rajoitustoimiin, mikä puolestaan hidastaisi talouskasvua entisestään”, ministeriön ennusteessa sanotaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat