Ville Tavio kertoo syyn elpymispaketti­keskustelun pitkittymiseen: Perussuomalaiset halusi saada tiistaina poissa olleen Marinin osallistumaan keskiviikkona - Politiikka | HS.fi

Ville Tavio kertoo syyn elpymispaketti­keskustelun pitkittymiseen: Perussuomalaiset halusi saada tiistaina poissa olleen Marinin osallistumaan keskiviikkona

Keskustelu elpymispaketista jatkui keskiviikkona. Muissa puolueissa epäillään, että perussuomalaiset aikoo yrittää viivästyttää äänestystä vielä pitkään.

Keskustelu elpymispaketista jatkuu eduskunnassa kello 14.

12.5. 12:27 | Päivitetty 13.5. 7:07

Keskustelu EU:n elpymispaketista jatkui eduskunnassa keskiviikkona kello 14. Äänestystä ei keskiviikkona järjestetä, eduskunta tiedotti.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan asiasta piti äänestää, mutta tiistaina alkanut keskustelu venyi lähes puoli viiteen asti keskiviikkoaamuna, jolloin se keskeytettiin. Puheenvuoropyyntöjä on listalla yhä, ja niistä valtaosa on perussuomalaisten.

Perussuomalaisten edustajat pitivät myös valtaosan yöllisistä puheenvuoroista. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps) kertoo sähköpostitse, että puolue halusi saada tiistaina poissa olleet pääministeri Sanna Marinin (sd) ja eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) osallistumaan keskusteluun.

”Oli irvokasta, että nämä itsemääräämisoikeuden luovutuksen pääarkkitehdit eivät olleet itse edes paikalla keskustelemassa ja puolustamassa vallan siirtoa EU:lle. Tämä sai aikaan sen, että vaadimme heidän osallistuvan keskusteluun. Nähdäkseni tämä toteutuu nyt keskustelun pitkittymisen kautta”, Tavio vastaa sähköpostitse.

Ville Tavio.

Marin ja Tuppurainen olivat tiistaina karanteenissa, koska he osallistuivat viime viikonloppuna EU-johtajien kokoukseen Portugalissa. Keskiviikkona he kuitenkin osallistuvat eduskunnan täysistuntoon.

Ville Tavion mukaan perussuomalaiset haluaa ”kunnollisen keskustelun” käymisellä varmistaa ”koko Suomen kansan tulevan tietoiseksi, että eduskunta on äänestämässä merkittävästä itsemääräämisoikeuden luovutuksesta EU:lle”.

Vielä on epäselvää, milloin äänestys elpymispaketista ja budjettikehyksestä järjestetään. Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan äänestys voi siirtyä perjantaille tai ensi viikolle.

Muissa puolueissa epäillään HS:n tietojen mukaan jo, että perussuomalaiset aikoo yrittää jatkaa käsittelyn venyttämistä vielä pitkään. Tätä Tavio ei kommentoi.

Periaatteessa äänestyksen viivyttämistä voisi jatkaa loputtomiin, koska äänestämään ei päästä ennen keskustelun päättymistä. Jos esimerkiksi perussuomalaisten edustajat pyytäisivät päivästä toiseen uusia puheenvuoroja keskeytyksettä, käsittely venyisi ja venyisi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila sanoi keskiviikon keskustelun ensimmäisessä puheenvuorossa, että ”toivottavasti koko puhemiehistö on tänään energinen ja hyvinvoiva”.

”Koska olemme vasta hieman raapaisseet pintaa tässä tärkeässä asiassa”, hän sanoi vihjaten pitkästä keskustelusta.

750 miljardin elpymispaketin ja EU:n budjettikehyksen läpimeno edellyttää eduskunnassa vähintään kahta kolmasosaa annetuista äänistä. Päätös on paitsi Suomen myös koko unionin kannalta merkittävä.

Lue lisää: Miksi EU:n elpymispaketti on kiistanalainen? Miksi sen hyväksyntä voi mennä täpärälle? HS kokosi keskeiset tiedot eduskunnan käsissä olevasta isosta päätöksestä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat