Hallituksen tarkennettu säästölista julki: Säästöjä muun muassa väylistä, kehitysyhteistyörahoista ja puolustusministeriöstä - Politiikka | HS.fi

Hallituksen tarkennettu säästölista julki: Säästöjä muun muassa väylistä, kehitys­yhteistyörahoista ja puolustusministeriöstä

Mauno Koiviston patsaalle on varattu rahaa lähes miljoonaa euroa.

Liikenne- ja viestintäministeriön pitää säästää 110 miljoonaa euroa, mikä on suurin säästöerä. Tämä kohdistuu todennäköisesti eniten väylien kunnostukseen ja rakentamiseen. Suunnitelmassa ei ole vielä eritelty, mihin säästö kohdistuu.

12.5. 17:23 | Päivitetty 12.5. 17:36

Hallitus julkaisi keskiviikkona tarkemman listan kehysriihessä tekemistään 370 miljoonan euron säästöistä.

Lopulliset päätökset tehdään vuoden kuluttua keväällä, mutta nyt julkaistu lista antaa suuntaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön pitää säästää 110 miljoonaa euroa, mikä on suurin säästöerä.

Tämä kohdistuu todennäköisesti eniten väylien kunnostukseen ja rakentamiseen. Suunnitelmassa ei ole vielä eritelty, mihin säästö kohdistuu.

Toiseksi suurin erä otetaan työ- ja elinkeinoministeriöstä. Määrä on 42 miljoonaa euroa.

Ulkoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, puolustusministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön osuudet ovat 35 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriön pitää säästää 29 miljoonaa euroa.

Muiden ministeriöiden osuudet ovat pieniä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä ei leikata mitään. Valtionhallinnon matkustusmenoista lähtee 20 miljoonaa euroa.

Keskiviikkona julkaistu tarkempi jaottelu kertoo, että kehitysyhteystyörahoista otetaan 35 miljoonaa euroa.

Puolustusvoiminen toimintarahoista otetaan 17,5 miljoonaa euroa ja hankinnoista samoin 17,5 miljoonaa euroa.

Kuntien peruspalvelujen tuottamiseen tarkoitettuja valtionosuuksista leikataan 24 miljoonaa euroa.

Suomen Akatemialta otetaan 10 miljoonaa euroa ja strategisesta tutkimusrahoituksesta 25 miljoonaa euroa.

Muita yli miljoonan euron leikkauksia kohdistuu muun muassa poliisiin (3,9 miljoonaa euroa) ja rajavartiolaitokseen (noin 1,6 miljoonaa euroa).

Luonnonvarakeskukselta lähtee 5 miljoonaa euroa, ruokaketjun kehittämisestä miljoona euroa, peltorakenteen kehittämisestä viisi miljoonaa euroa, ravinnekierrätyksen edistäminen biokaasutuotannolla 7 miljoonaa euroa ja luonnonvara‐ ja biotalouden edistämistä noin 5,4 miljoonaa euroa.

Vesi‐ ja kalataloushankkeiden tukemisesta leikataan noin 1,4 miljoonaa euroa, puuntuotannon kestävyyden turvaamisesta noin 4,1 miljoonaa euroa ja metsäluonnon hoidon edistämistä kaksi miljoonaa euroa.

Kalatalouden edistämisen määräraha pienenee 1,75 miljoonalla eurolla ja elinkeinokalatalouden edistäminen 1,5 miljoonalla eurolla.

Julkisista työvoima- ja yrityspalveluista lähtee 10 miljoonaa euroa ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tutkimus- ja kehittämisrahoista noin 4,4 miljoonaa euroa.

TEM:n erilaisista valtuuksia supistetaan 29 miljoonaa euroa. Suurin erä otetaan tutkimus- ja kehitysrahoista, kaikkiaan 23 miljoonaa euroa.

Ympäristöministeriön määrittelemättömästä toimintamenoista nipistetään 2,4 miljoonaa euroa ja korjaustoimien avustuksista miljoona euroa. Suomen Ympäristökeskuksen määräraha pienenee miljoonaa euroa.

Hallitus hyväksyi torstaina vuosien 2022–2025 julkisen talouden suunnitelman (JTS), joka yltää seuraavalle vaalikaudelle. Säästölista julkaistiin tämän yhteydessä.

Suunnitelmasta käy ilmi muun muassa valtion velkaantumisen vauhti, mutta myös euromääräisesti pienempiä asioita, kuten se, että edesmenneen presidentin Mauno Koiviston patsaalle varataan rahaa 910 000 euroa vuodelle 2022.

Vuoden 2021 talousarviossa on tätä ennen myönnetty 500 000 euroa hankkeen projekti- ja järjestelykustannuksiin sekä suunnittelukilpailun kustannuksiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat