Kuinka kauan perussuomalaiset aikoo puhua? Mihin puolue pyrkii? Näin ryhmänjohtaja Ville Tavio vastaa HS:n kysymyksiin - Politiikka | HS.fi

Kuinka kauan perussuomalaiset aikoo puhua? Mihin puolue pyrkii? Näin ryhmänjohtaja Ville Tavio vastaa HS:n kysymyksiin

Tavio ei kommentoi spekulaatioita, joiden mukaan perussuomalaiset aikoisi jatkaa puhemaratonia aina kuntavaaleihin saakka. Sen hän kuitenkin sanoo, ettei usko uusien pöytäämisesitysten enää onnistuvan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio eduskunnassa perjantaina.

14.5. 17:32

Perussuomalaisten viivytyskeskustelu jatkuu perjantaina eduskunnassa neljättä päivää.

Varapuhemies Tarja Filatov (sd) pyörsi aiemman päätöksensä ja otti äänestykseen perussuomalaisten esityksen asian lykkäämisestä kesäkuun loppuun. Se äänestettiin nurin.

Keskustelu kuitenkin jatkui, ja alkuillasta perussuomalaisilla edustajilla oli edellisten päivien tapaan puheenvuoropyyntöjä jonossa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio, mihin perussuomalaiset pyrkii?

”Epävarmat muiden puolueiden edustajat saavat vielä aikalisän pohtia äänestyspäätöstään. Sekin on hyvä, että asiasta käydä vielä viime hetken kansalaiskeskustelua, koska tästä asiasta ei ole kansa päässyt äänestämään.”

Kuinka pitkään perussuomalaiset aikoo jatkaa puhemaratonia?

”Oleellisinta tässä on keskittyä pääasiaan eli siihen, että perustuslain lukon takana olevaa Suomen täysivaltaisuutta ollaan luovuttamassa Euroopan unionille. Mielestäni tämä päätös olisi täysin väärä.”

Mutta mihin saakka aiotte jatkaa puhumista?

”Puhuminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Kansanedustajalla on oikeus puhua haluamansa verran.”

Joidenkin lähteiden mukaan perussuomalaisilla olisi puhujavuorolistat tehty aina kesäkuun kuntavaaleihin saakka, pitääkö tämä paikkansa?

”En voi kommentoida ryhmän sisäisiä asioita. Joku kansanedustajamme oli aihetta julkisesti kommentoinut, mutta ne ovat kansanedustajien omia näkemyksiä. Ei minulla ryhmänjohtajana ole tarvetta tällaisia spekulaatioita kommentoida.”

Niin, kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) sanoi Iltalehdelle, että hän on valmis puhumaan vaikka juhannukseen saakka.

”Hän voi olla valmis. Minä en tähän spekulointiin lähde.”

Miten vastaatte arvosteluun siitä, että viivytyskeskustelu voi jarruttaa muita lakihankkeita eduskunnassa?

”Aina keksitään kritiikkiä oppositiolle. Puolustamme tässä Suomen itsemääräämisoikeutta. Se on kuitenkin tärkeysjärjestyksessä hyvin korkealla.”

Perjantaina puhemies Filatov muutti kantaansa ja päätti ottaa käsittelyyn ehdotuksenne elpymispaketin käsittelyn lykkäämiseksi kesäkuun loppuun. Aiotteko tehdä uusia pöytäämisesityksiä?

”Tässä vaiheessa hyväksyn keskustelun jatkamisen, enkä halua, että tässä enempää takerrutaan muotoseikkoihin. Henkilökohtainen valtiosääntöoikeuden tulkintani on, että ei kahdesti samassa asiassa. Eli samoja esityksiä ei voi käsitellä päivästä toiseen, vaan niiden esitysten tulisi olla merkittävästi erilaisia tai olosuhteiden muuttuneen.”

Eli te ette aio enää tehdä uutta pöytäämisesitystä, koska esityksenne kaatui tänään?

”Sanoin tässä vain oman laintulkintani, tämä ei liity sinänsä ryhmämme toimintaan. Pystyn siis sanomaan vain sen, että oman tulkintani mukaan uusi vastaava pöytäämisesitys ei onnistuisi.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat