Maskiepisodi katkaisi maraton­keskustelun hetkeksi: varapuhemies lähti vaihtamaan maskinsa perussuomalaisten Tynkkysen puhuttua yli kaksi tuntia ilman maskia - Politiikka | HS.fi

Maskiepisodi katkaisi maraton­keskustelun hetkeksi: varapuhemies lähti vaihtamaan maskinsa perussuomalaisten Tynkkysen puhuttua yli kaksi tuntia ilman maskia

”Koska puhutte pitkään ilman maskia, niin haluaisin itse käydä vaihtamassa maskin. Talossa on koronatapaus”, puhemies Filatov keskeytti Tynkkysen.

14.5. 20:57 | Päivitetty 15.5. 10:04

Eduskunnassa on keskusteltu Suomen osallistumisesta EU:n elpymisvälineeseen perjantaina jo neljättä vuorokautta putkeen. Pakettia vastustava perussuomalaiset on jo päivien ajan pyrkinyt viivyttämään asiasta äänestämistä.

Puhe ja täysistunto keskeytettiin kuitenkin pariksi minuutiksi perjantai-iltana varapuhemies Tarja Filatovin (sd) pyynnöstä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen oli pitänyt poikkeuksellisen pitkää puheenvuoroa. Tuossa vaiheessa iltakahdeksan jälkeen Tynkkynen oli puhunut jo yli kaksi tuntia. Tynkkysen puhe kesti kaikkiaan noin kahdeksan tuntia.

Myös puhemies Anu Vehviläinen (kesk) keskeytti Tynkkysen puheenvuoron hetkeksi puolilta öin ja poistui salista vaihtamaan maskinsa. Tynkkynen ihmetteli, eikö maskeja voi toimittaa suoraan puhujapönttöön.

Eduskunnan tietojen mukaan aiempi pisimmän puheen ennätys oli vuodelta 1994 EU-jarrutuskeskustelusta. Vaihtoehto Suomelle -eduskuntaryhmän ainoa edustaja Vesa Laukkanen piti tuolloin kuusi ja puoli tuntia kestäneen puheenvuoron.

Tynkkysellä ei ollut kasvomaskia, vaikka eduskunta on jo syyskuusta saakka suositellut kansanedustajille kasvomaskin käyttöä. Suosituksen mukaan maskia on käytetään täysistunnossa koko ajan, myös puhuttaessa.

”Koska puhutte pitkään ilman maskia, niin haluaisin itse käydä vaihtamassa maskin. Talossa on koronatapaus”, Filatov keskeytti Tynkkysen.

Eduskuntatiedotus kertoi aiemmin perjantaina, että kansanedustajalla on tänään todettu koronatartunta ja tämä oli käynyt eduskunnassa viimeksi yli kaksi viikkoa sitten eikä tartuntavaaraa näin ole. Koronatartunnan saanut kansanedustaja on keskustan entinen puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Täysistunto keskeytettiin kahdeksi minuutiksi.

”Muistutan vielä siitä, että meillä on todellakin maskisuositus käynnissä”, Filatov totesi istunnon jälleen jatkuessa.

Tynkkynen totesi toivovansa, että pöytäkirjaan tulee merkintä puheen keskeyttämisestä.

Eduskunnan päiviä kestäneessä väännössä on kyse siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin. Samalla äänestetään siitä, hyväksytäänkö EU:n seitsemän vuoden budjettikehykset, noin 1 074 miljardia euroa. Eduskunnassa hyväksyntään vaaditaan kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Eduskunnassa äänestettiin perjantaina päivällä siitä, lykätäänkö paketin käsittelyä kesäkuun lopulle saakka perussuomalaisten esittämällä tavalla. Eduskunta päätti, että käsittelyä jatketaan. Keskustelua jatketaan niin kauan, kunnes puheenvuoropyyntöjä ei enää ole.

Suoraa lähetystä täysistunnosta voi seurata täältä.

Joidenkin lähteiden mukaan perussuomalaiset aikoisi jatkaa puhemaratonia aina kuntavaaleihin saakka. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ei kommentoinut spekulaatioita HS:n haastattelussa.

Lue lisää: Kuinka kauan perussuomalaiset aikoo puhua? Mihin puolue pyrkii? Näin ryhmänjohtaja Ville Tavio vastaa HS:n kysymyksiin

Oikaisu 14.5.2021 kello 21.38: Puhetta johti maskiepisodin aikaan Sdp:n Tarja Filatov, ei keskustan Anu Vehviläinen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat