Eduskunta hyväksyi EU:n elpymisvälineen äänin 134–57, katso miten kansanedustajat äänestivät - Politiikka | HS.fi

Eduskunta hyväksyi EU:n elpymisvälineen äänin 134–57, katso miten kansanedustajat äänestivät

Hallituksen riveistä kaksi keskustalaista äänesti pakettia vastaan. Kokoomuksesta kymmenen äänesti pakettia vastaan ja kaksi äänesti tyhjää.

17.5. 20:11 | Päivitetty 18.5. 17:58

Eduskunta hyväksyi tiistaina EU:n 750 miljardin euron elpymisvälineen eli niin sanotun omien varojen päätöksen äänin 134—57. Tyhjää äänesti kaksi ja poissa oli kuusi kansanedustajaa.

Samassa yhteydessä siunattiin EU:n seitsemän vuoden budjettikehykset.

Hallituksen riveistä kaksi keskustalaista äänesti pakettia vastaan. He olivat Hannu Hoskonen ja Tuomas Kettunen.

Äänestyksestä olivat poissa keskustan Katri Kulmuni, Sdp:n Kimmo Kiljunen sekä vasemmistoliiton Katja Hänninen, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski ja Johannes Yrttiaho.

Oppositiopuolue kokoomuksesta kymmenen edustajaa äänesti ei ja kaksi äänesti tyhjää. Paketin puolesta äänesti 26 kokoomuksen edustajaa.

Kokoomuksen kantaan kiinnittyi paljon huomiota, sillä hallitus tarvitsi paketin hyväksymiseen kahden kolmasosan enemmistöllä opposition ääniä.

Puolue kipuili ratkaisun kanssa. Se kertoi aiemmin, että se äänestäisi tyhjää, mutta pyörsi sitten päätöksensä ja antoi kansanedustajilleen vapaat kädet.

Vastaan äänestivät kokoomuslaisista Heikki Autto, Markku Eestilä, Janne Heikkinen, Timo Heinonen, Terhi Koulumies, Mia Laiho, Paula Risikko, Wille Rydman, Janne Sankelo ja Heikki Vestman. Tyhjää äänestivät Pia Kauma ja Kari Tolvanen.

Perussuomalaisissa ja kristillisdemokraateissa kaikki edustajat äänestivät odotetusti elpymisvälinettä vastaan. Myös Liike Nytin Harry Harkimo ja oman ryhmänsä muodostava Ano Turtiainen äänestivät ei.

Äänestyksessä oli kyse Euroopan mittakaavassakin merkittävästä päätöksestä: jokaisen EU-maan on tahollaan hyväksyttävä omien varojen päätös, jotta 750 miljardin euron elpymisväline voidaan ottaa käyttöön.

Mikäli Suomen eduskunta ei siis olisi siunannut ratkaisua, olisi se luultavasti tarkoittanut koko paketin kaatumista nykymuodossaan.

Ratkaisun on jo hyväksynyt Suomen lisäksi 21 EU-maata, komissiosta kerrottiin maanantaina. Siunausta paketille odotetaan vielä Itävallassa, Unkarissa, Hollannissa, Puolassa ja Romaniassa, EU:n komissiosta kerrottiin maanantaina.

Pakettia tukeneet hallituspuolueet kiittelivät äänestyksen tulosta.

”Suomi osoitti johdonmukaisen Eurooppa-myönteisen linjansa”, kirjoitti Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen (sd) Twitterissä.

”Voitto! Elpymispaketin hyväksyminen oli tärkeä päätös eurooppalaisen solidaarisuuden ja koko maanosan elpymisen kannalta”, kirjoitti puolestaan vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Hallituksen linjan vastaisesti äänestänyt keskustan Hannu Hoskonen puolestaan viestitti, että paketti olisi pitänyt hylätä.

”Mielestäni tuo paketti on Suomen kannalta vaarallinen, kun se hyväksyy yhteisvastuulliset velat EU:n alueelle. Tuo elpymispaketti olisi pitänyt hylätä! Nyt hyväksyttiin periaate EU:n verotusoikeudesta, joka on Suomen kannalta erittäin vaarallista”, hän kirjoitti tiedotteessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvinen sanoi STT:lle, että eduskuntaryhmä käsittelee ryhmän elpymispakettilinjasta livenneitä edustajia kohtaan mahdollisesti kohdistettavia sanktioita lähipäivinä.

Poissa äänestyksestä olleista kansanedustajista ainakin vasemmistoliiton Markus Mustajärvi istui äänestyksen aikana salissa, muttei äänestänyt. Syy oli, että hän vastusti pakettia.

Mustajärven mukaan päätös olla poissa oli hänen omansa, eikä ryhmä painostanut toimimaan näin.

”Ryhmäpaine ei ollut minulle ratkaiseva asia. Ajattelin niin, että jos tämä elpymisrahasto olisi kaatunut, niin sitä minä en olisi surrut yhtään. Siinä olisi kaatunut myös hallitus, sekään ei olisi ollut minulle niin paha paikka. Mutta sitten olisi kaatunut semmoisia asioita, kuten sote, jota minun mielestäni ei ole varaa enää kaataa”, Mustajärvi sanoi äänestyksen jälkeen.

OppositioN perussuomalaisissa ja kristillisdemokraateissa äänestystulosta pahoiteltiin.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio harmitteli, että seitsemän edustajaa olisi voinut toisin äänestämällä muuttaa tuloksen.

Näin olisi käynyt, jos seitsemän kyllä-ääntä olisi muuttunut ei-ääniksi.

”Näin kokoomus ja keskusta siunasivat päätösvallan siirron ja muiden velkojen hoitamisen”, Tavio kirjoitti Twitterissä.

Samaa pahoitteli kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

”Valitettavasti elpymispaketti meni läpi, 7 ääntä olisi voinut muuttaa sen, että EU ei lipuisi kohti vero- velka ja tulosiirtounionia.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat