Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energiaksi vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan - Politiikka | HS.fi

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energiaksi vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Turve on tällä hetkellä luokiteltu samaan kategoriaan fossiilisten eli uusiutumattomien energialähteiden kanssa.

Turvetuottajien mielenosoitus Mannerheimintiellä 30. huhtikuuta.

22.5. 20:18

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energialähteeksi vaativa kansalaisaloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta. Tammikuussa vireille laitettu aloite etenee nyt eduskunnan käsittelyyn.

Turve on tällä hetkellä luokiteltu samaan kategoriaan fossiilisten eli uusiutumattomien energialähteiden kanssa. Kansalaisaloitteen mukaan turve tulisi luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi sen vuotuisen kasvun osalta.

Aloitteen mukaan turpeen luokittelu uusiutuvaksi energialähteeksi vaikuttaisi myönteisesti kansantalouteen, huoltovarmuuteen sekä kilpailukykyyn. Turpeen nykyinen luokittelu vaikuttaa aloitteen tekijöiden mukaan Suomen luottoluokitus on vaakalaudalla energiaomavaraisuuden pienenemisen vuoksi.

Aloitteessa sanotaan myös, että uusiutumattoman energian leiman takia turpeelle on määrätty päästökauppamaksut ja energiaverot Suomessa.

Päästökauppa sekä fossiilisten lämmityspolttoaineiden valmisteverot koskevat Suomessa kivihiiltä, turvetta ja maakaasua. Biopolttoaineiden verotasot ovat fossiilisten polttoaineiden tasoja matalampia.

Turpeen energiakäytön lopettamista vaativa kansalaisaloite lähetettiin eduskuntaan vastikään huhtikuussa. Irti turpeesta -kansalaisaloitekampanjan taustalla oli Suomen Luonnonsuojeluliitto. Liiton mukaan turpeen poltto on saastuttavampaa kuin kivihiilen poltto.

Irti turpeesta -kansalaisaloitteen mukaan turpeen käytöstä polttoaineena luovuttaisiin viimeistään vuonna 2025.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan turpeen osuus energian kokonaiskulutuksesta laski viime vuonna kolmeen prosenttiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat