Neljä kuntavaali­ehdokasta tuomittu lapseen kohdistuneista seksuaali­rikoksista – tekijät ehdolla perussuomalaisten ja kokoomuksen listoilla - Politiikka | HS.fi

Neljä kuntavaali­ehdokasta tuomittu lapseen kohdistuneista seksuaali­rikoksista – tekijät ehdolla perussuomalaisten ja kokoomuksen listoilla

Yksi keskustan ehdokas on saanut tuomion raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä parhaillaan.

28.5. 16:31

Neljä kuntavaaliehdokasta on saanut tuoreen tuomion lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta, käy ilmi Helsingin Sanomien selvityksestä. HS kävi läpi kuntavaaleissa ehdolla olevien lainvoimaisia tuomiota 2016-2021.

Lisäksi yksi keskustan ehdokas on saanut tuomion raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Nämä teot eivät ole olleet julkisuudessa eivätkä ehdokkaat kerro niistä taustaesittelyissään.

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä parhaillaan. Kaikkiaan kuntavaaliehdokkaita on koko maassa 35 627.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että puolueet eivät ole saaneet rikoksiin syyllistyneiden ehdokkaiden taustoja julki, vaikka asiasta on keskusteltu viime kuntavaaleista eli vuodesta 2017 lähtien. Selvityksessä kävi ilmi, että pelkästään pääkaupunkiseudun kuntavaaliehdokkaat ovat syyllistyneet kymmeniin tuoreisiin rikoksiin, joista äänestäjät eivät ole saaneet tietää.

Lue lisää: ”Naurettava nimike” – Hakukone näyttää, millaisista rikoksista pääkaupunkiseudun kuntavaaliehdokkaita on tuomittu

Nyt ilmi tulleet seksuaalirikokset ovat tapahtuneet pääkaupunkiseudun ulkopuolella maakunnissa. Kovimman tuomion eli 1 vuoden ja 10 kuukautta vankeutta ehdollisena sai Kannonkosken perussuomalaisten ehdokaslistalla oleva mies.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi nykyisen kuntavaaliehdokkaan Raimo Kalevi Heleniuksen, 62, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kunnianloukkauksesta, kavalluksesta ja väärennyksestä maaliskuussa 2017. Helsingin Sanomat julkaisee hänen nimensä kuntavaaliehdokkaan yhteiskunnallisen aseman, rikoksen ja tuomion vuoksi.

Helenius kommentoi sanomalla, että tuomio on tullut, mutta hän ei ole syyllistynyt törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Helenius sanoo, että hän ei ole kertonut tuomiostaan perussuomalaiselle puolueelle.

Aiotteko kertoa äänestäjille?

”No katsotaan sitten. Ei asiasta sen enempää”, Helenius sanoo.

Toiseksi ankarimman rangaistuksen lapseen kohdistuvasta seksuaalirikoksesta on saanut Leppävirran perussuomalaisten listoilla oleva mies. Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi hänelle lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 10 kuukautta vankeutta ehdollisena lokakuussa 2018.

Oulaisten kokoomuksen listoilla oleva mies on puolestaan tuomittu lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Rangaistus oli 5 kuukautta vankeutta ehdollisena. Rovaniemen hovioikeus antoi rikoksesta lainvoimaisen tuomion marraskuussa 2016.

Kangasalan kokoomuksen listoilla oleva mies taas on saanut tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Turun hovioikeus vahvisti hänen tuomiokseen 65 päiväsakkoa maaliskuussa 2018.

Käräjäoikeus perusteli tuomiossaan sakkorangaistusta sillä, että teosta oli kulunut huomattavan pitkä aika. Muuten ”teko oli sen luonteinen”, että siitä olisi tuomittu vankeusrangaistus, Pirkanmaan käräjäoikeus kirjoittaa tuomiossaan.

Täysi-ikäiseen kohdistuneesta raiskauksesta taas on tuomittu keskustan listoilla Oulussa valtuustoon pyrkivä mies. Rovaniemen hovioikeus vahvisti marraskuussa 2018 tuomion, jonka mukaan hän syyllistyi raiskaukseen ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Nykyinen kuntavaaliehdokas Markku Tapio Niemi, 60, sai 1 vuoden ja 8 kuukautta vankeutta marraskuussa 2018. Ehdollisen vankeuden ohessa hänelle tuomittiin yhdyskuntapalvelua 70 tuntia.

Helsingin Sanomat julkaisee hänen nimensä kuntavaaliehdokkaan yhteiskunnallisen aseman, rikoksen ja tuomion vuoksi.

Markku Niemi sanoo tuomiostaan, että ”se oli aivan mahdoton epäreilu tuomio”.

”Mitään sellaista ei ole tapahtunut. Oli sairas henkilö toinen puoli, joka sitten itkemällä oikeudessa sai semmoisen [tuomion aikaan]”, Niemi kertoo käräjäoikeuden ja hovioikeuden käsittelystä.

Niemi sanoo, että hän ei ole kertonut tuomiostaan keskustalle, vaikka ehdokkaita haastatellaan.

”Ei tästä ole ollut puhetta”, Niemi sanoo. Hän on omien sanojensa mukaan vain täyte-ehdokas.

Niemi kertoo ilmoittavansa keskustalle, että ei enää ole ehdolla vaaleissa.

Ehdokaslistojen vahvistamisen jälkeen ehdokkuudesta ei kuitenkaan voi vetäytyä.

Rikoslain mukaan seksuaalirikoksiin kuuluu myös paritus.

Suomen Kuvalehti kertoi torstaina, että Vihreiden tamperelaista kuntavaaliehdokasta epäillään romanialaisten parituksesta. Kyse on siis vasta poliisitutkintavaiheesta, jonka jälkeen seuraa syyteharkinta ja tuomio oikeudessa.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo twiittasi torstaina, että ehdokasta ei voi enää lain mukaan poistaa listalta, mutta vihreät lopettaa hänen puolestaan kampanjoinnin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat