Sote-valiokunnan kokoukset peruttu, hallituksessa erimielisyyttä sote-ratkaisun sisällöstä - Politiikka | HS.fi

Sote-valiokunnan kokoukset peruttu, hallituksessa erimielisyyttä sote-ratkaisun sisällöstä

Valiokunnan puheenjohtajan mukaan hallituspuolueilla ”pitää olla nuotit selvillä”.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi.

10.6. 10:50

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta perui yllättäen torstaiaamuksi suunnitellun kokouksensa eikä uusista kokouksista ole vielä tietoa.

Valiokunta käsittelee parhaillaan hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen eli sote-uudistuksen sisältöä. Tarkoituksena on saada mietintö valmiiksi ja sote hyväksytyksi eduskunnassa ennen kesätaukoa, mutta kokousten lykkääntyminen voi vaarantaa suunnitelman.

Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) sanoo HS:lle, että valiokunta tarvitsi lisäaikaa sen miettimiseen, mikä mietinnön sisältö on.

”Tässä pitää olla nuotit selvillä hallituspuolueillakin, mikä on se lopullinen sisältö”, Lohi sanoo. Hän ei suostu kertomaan tarkemmin, mistä kiikastaa.

Lohen mukaan tekee tiukkaa saada mietintö valmiiksi ensi viikollakaan. Joidenkin tietojen mukaan valiokunnan oli tarkoitus saada mietintö valmiiksi huomenna perjantaina, mutta tämän Lohi kiistää.

Valiokunnalle on merkitty kokous huomiselle perjantaille, mutta Lohen mukaan ”aika näyttää”, milloin valiokunta on seuraavan kerran koolla.

Sote-valiokunnan on ollut tarkoitus tehdä korjauksia hallituksen esitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Korjauksissa yhtenä ohjenuorana on perustuslakivaliokunnan toukokuussa valmistunut lausunto.

Lue lisää: Sote-uudistus on nyt lähempänä toteutumista kuin aikaisemmin – perustuslakivaliokunta hyväksyi perusratkaisut, mutta vaatii korjauksia

Perustuslakivaliokunta ei pitänyt soten perusratkaisua ongelmallisena perustuslain kannalta, mutta yksityiskohdissa riittää viilattavaa.

Hallituksen tavoitteena on luoda kokonaan uusi hallinnon taso, joita aiemmin sanottiin maakunniksi, mutta joita hallitus alkoi nimittää hyvinvointialueiksi. Ne ottavat kunnilta vastuulleen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen.

Soten ja pelastustoimen rahoitus siirtyy kunnilta valtiolle.

Lakiesitykseen tehtävät muutokset olivat torstaina esillä myös sote-asioita käsittelevässä ministeriryhmässä.

Perustuslakivaliokunta totesi, että esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden alihankinnan säätely voisi olla hallituksen ehdottamaa kevyempääkin.

Väljempi säätely olisi mahdollista myös lakiesitykseen sisältyvässä virkalääkärivaatimuksessa, jonka mukaan ratkaisu asiakkaan ottamisesta sairaalaan tai muuhun erikoissairaanhoitoon kuuluu jatkossa virkasuhteessa olevalle lääkärille tai hammaslääkärille.

Hallituspuolueista osa on ollut sitä mieltä, että vaikka väljempi säätely olisi mahdollinen, sitä ei nyt kalkkiviivoilla kannata lähteä viemään lakiesityksen tekstiin.

Hallituspuolueet ovat jo vääntäneet julkisesti siitä, pitäisikö hyvinvointialueilla olla rahoituskeinona myös maakuntavero. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat sitä mieltä, että hallitus on siihen jo sitoutunut tällä hallituskaudella. Keskusta on alkanut harata vastaan.

Yhtenä kipukohtana oli julkisomisteisten yhtiöiden asema, joka koskee erityisesti Pirkanmaata. Siellä sairaanhoitopiiri on yhtiöittänyt tekonivelsairaala Coxan ja sydäntauteja hoitavan Sydänsairaalan. Hallituksen esityksessä ne rinnastetaan yksityisiin yhtiöihin eikä niiden katsota kuuluvan alueen ”riittävään omaan tuotantoon”.

Aamulehden mukaan Pirkanmaan sote-toimijat ja sosiaali- ja terveysministeriö pitivät maanantaina yhteisen kokouksen, jossa haettiin ratkaisuvaihtoehtoja Tampereen julkisyhtiöitä koskeviin ongelmiin.

Valiokunnan mietintöluonnokseen on nyt kirjattu, että Coxan osalta uuden lain velvoitteet toteutuvat. Myös Sydänsairaala voi jatkaa yhtiömuotoisena, kun varmistetaan muun muassa se, että hyvinvointialueella on riittävää omaa tuotantoa ja osaamista kardiologian erikoisalalla sekä sydän- ja rintaelinkirurgiassa ja alue pystyy vastaamaan ympärivuorokautisesta päivystyksestä.

Alueella pitää olla tehtäviin myös omaa henkilöstöä ja tarvittavia tiloja ja laitteita. Alue voi hoitaa päivystyksen joko omalla henkilökunnalla tai vuokraamalla täydennystä Sydänsairaalasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat